Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2009

Kek Span Pandan

Resepi ni kepunyaan sweet4ever@myresipi.com mmg sedap dan lembut. Ni percubaan aku yg pertama.


Bahan2nya:
150gm Tepung Superfine
150gm Gula Castor
5 biji Telur (Gred A)
1 sudu besar Ovelette
80ml Air Daun Pandan
80ml Minyak/Mentega cair
1 sudu teh Pes Pandan
1 sudu teh Sebuk Penaik
Sedikit perwarna hijau

1. Satukan Gula, Ovelette, Tepung, Serbuk penaik & Telur dlm mangkuk adunan. Pukul selama 5 minit dengan kelajuan tinggi sampai gebu dan pekat.
2. Perlahankan laju, masukkan Air pandan, pes pandan dan warna hijau. Pukul degan kelajuan tinggi hingga ringan.
3. Tuangkan Mentega cair dengan mengunakan senduk kayu.
4. Griskan acuan 8 X 8 X 3 (4 segi). Bakar selama 45 minit atau sehingga masak pada suhu 150C - 180C.

Kek Span Pandan

Resepi ni kepunyaan sweet4ever@myresipi.com mmg sedap dan lembut. Ni percubaan aku yg pertama.


Bahan2nya:
150gm Tepung Superfine
150gm Gula Castor
5 biji Telur (Gred A)
1 sudu besar Ovelette
80ml Air Daun Pandan
80ml Minyak/Mentega cair
1 sudu teh Pes Pandan
1 sudu teh Sebuk Penaik
Sedikit perwarna hijau

1. Satukan Gula, Ovelette, Tepung, Serbuk penaik & Telur dlm mangkuk adunan. Pukul selama 5 minit dengan kelajuan tinggi sampai gebu dan pekat.
2. Perlahankan laju, masukkan Air pandan, pes pandan dan warna hijau. Pukul degan kelajuan tinggi hingga ringan.
3. Tuangkan Mentega cair dengan mengunakan senduk kayu.
4. Griskan acuan 8 X 8 X 3 (4 segi). Bakar selama 45 minit atau sehingga masak pada suhu 150C - 180C.

Bubur Kacang

Bahan2nya :
1 cawan Kacang Hijau
1 1/2 cawan Santan Pekat
1/2 cawan Gula Pasir (klu nk manis lih tambah sikit lg)
1 1/2 cawan Air
2 helai Daun Pandan
Sedikit Garam

Cara2nya :
1. Rebuskan Kacang yang telah direndam hingga empuk.
2. Setelah empuk, masukkan Santan, Daun Pandan, Gula pasir dan sedikit Garam.
3. Setelah mendidih, tutupkan api.





Bubur Kacang

Bahan2nya :
1 cawan Kacang Hijau
1 1/2 cawan Santan Pekat
1/2 cawan Gula Pasir (klu nk manis lih tambah sikit lg)
1 1/2 cawan Air
2 helai Daun Pandan
Sedikit Garam

Cara2nya :
1. Rebuskan Kacang yang telah direndam hingga empuk.
2. Setelah empuk, masukkan Santan, Daun Pandan, Gula pasir dan sedikit Garam.
3. Setelah mendidih, tutupkan api.





Kek Pisang

Resepi ni aku dah cuba mmg x mengecewakan. Kek ni akan 'moist' klu disimpan semlman.




KEK PISANG (Chef Norzailina Nordin)

Bahan2nya:
250gm Mentega
230gm Gula Castor
5 biji Telor
60ml Susu Cair
1 sudu teh esen Vanila
350gm Pisang - dilecek (Pisang montel)
340gm Tepung bersebuk penaik (i guna Blue key)
1 sudu teh Soda penaik

Cara2nya:
1. Pukul Mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan sebiji demi sebiji telur. Pukul sebati.
3. Campurkan Susu dan esen Vanila. Kacau rata2.
4. Bubuh pisang berselang seli dgn Tepung dan Soda diayak bersama.
5. Ratakan dlm acuan 8 X 8 X 3 yang dialas dgn kertas minyak (dilengserkan dgn marjerin).
6. Bakar pada 190C selama 60 minit. (bergantung pd oven masing2).

Kek Pisang

Resepi ni aku dah cuba mmg x mengecewakan. Kek ni akan 'moist' klu disimpan semlman.




KEK PISANG (Chef Norzailina Nordin)

Bahan2nya:
250gm Mentega
230gm Gula Castor
5 biji Telor
60ml Susu Cair
1 sudu teh esen Vanila
350gm Pisang - dilecek (Pisang montel)
340gm Tepung bersebuk penaik (i guna Blue key)
1 sudu teh Soda penaik

Cara2nya:
1. Pukul Mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan sebiji demi sebiji telur. Pukul sebati.
3. Campurkan Susu dan esen Vanila. Kacau rata2.
4. Bubuh pisang berselang seli dgn Tepung dan Soda diayak bersama.
5. Ratakan dlm acuan 8 X 8 X 3 yang dialas dgn kertas minyak (dilengserkan dgn marjerin).
6. Bakar pada 190C selama 60 minit. (bergantung pd oven masing2).

Kuih Bakar

KUIH BAKAR (Joayee@myresipi.com)


Bahan2 nya:

1 cawan Gula pasir
1 cawan Jus Pandan (dari 6-5 helai daun pandan dikisar)
2 cawan Tepong Gandum
2 1/4 cawan Santan (1 biji kelapa) (atau 1 tin Santan 450ml)
2 tbs Mentega
3 biji Telor (Gred A)
1/2 tsp Garam
1/2 tsp Pewarna Hijau epal
Sedikit bijan (additional)
2 tbs Minyak masak/jagung (utk sapu pada loyang)

Cara2nya:

Masukkan kesemua bahan ke dalam blender kecuali bijan. Setelah semua dah sebati. Tuangkan ke dalam loyang 8 X 8X 3 yang telah diratakan minyak. Bakar selama 60 minit.(Bergantung pd oven masing2).

# kalau nk garing bakar pd suhu 200C.

Kuih Bakar

KUIH BAKAR (Joayee@myresipi.com)


Bahan2 nya:

1 cawan Gula pasir
1 cawan Jus Pandan (dari 6-5 helai daun pandan dikisar)
2 cawan Tepong Gandum
2 1/4 cawan Santan (1 biji kelapa) (atau 1 tin Santan 450ml)
2 tbs Mentega
3 biji Telor (Gred A)
1/2 tsp Garam
1/2 tsp Pewarna Hijau epal
Sedikit bijan (additional)
2 tbs Minyak masak/jagung (utk sapu pada loyang)

Cara2nya:

Masukkan kesemua bahan ke dalam blender kecuali bijan. Setelah semua dah sebati. Tuangkan ke dalam loyang 8 X 8X 3 yang telah diratakan minyak. Bakar selama 60 minit.(Bergantung pd oven masing2).

# kalau nk garing bakar pd suhu 200C.