Wednesday, October 13, 2010

KEK CHIFFON PISANG

Semalam ada seorang jiran bertanyakan tentang Kek Pisang. Tiba2 lak tergerak nak buat Kek Chiffon Pisang ni. Mcm ngidam lak..hehe. Terus cari gerai yg mana2 jual pisang..si anak suka pisang lemak manis..jadik kek chiffon ni lyza gunakan pisang lemak manis. Ok gakla sedap gak..rasanya klu guna pisang emas lagila sedap kot..x pe nnt kita buat CSI ye. Resepi ni lyza terjumpa kt blog seseorg cookingcrave.blogspot.com. Alhamdulillah menjadi..pertama kali buat kek ni.

Terima kasih kepada empunya resepi ni.. Ms Amy. Kek ni mmg lembut & sedap. Anak2 lak dh x sabar2 suh ibu potong kek chiffon nie..harum je baunya bile kek dibakar. X sempat2 nk sejukkan kek ni..terus lyza potong..sabar jela..hehe..



BAHAN A

6 kuning telur (lyza guna grd A)
60 ml Minyak jagung/minyak masak
1/4 tsp Garam
170g Pisang (yg sudah dilecek baru timbang)
1/2 tsp Esen pisang (optional)
50g Gula Kastor
110g tepung kek (lyza guna tepung gandum) - diayak*
1/4 tsp Soda bikarbonat - diayak*
Sedikit pewarna kuning (optional)



BAHAN B
6 putih telur (Grd A)
100g Gula Kastor
1/2 tsp cream of tartar

 CARA2 MEMBUATNYA :


1. Panaskan oven pada suhu 170C, siapkan tin chiffon berukuran 22 cm atau 9 inci, tak payah disapu mentega atau margerine. Ketepikan.


2. Dalam satu bekas, satukan semua bahan2 "A", (kecuali Tepung gandum & Soda bikarbonat) dikacau dengan whisk hingga sebati. Kemudian baru masukkan Tepung yg telah diayak tadi..dikacau lagi hingga rata. Ketepikan sebentar.


3. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, putar Bahan2 "B" (putih telur) dan gula kastor hingga berbuih kemudian baru  masukkan cream of tartar putar hingga putih telur kental. (Speed laju) 

4. Tuangkan adunan "B" (putih telur tadi) ke dlm adunan "A" dengan kaedah kaup balik hingga rata dan sebati.

5. Tuang adunan ke dalam tin yang telah disediakan tadi. Bakar selama 30 - 40 minit hingga masak.


6. Terbalikkan tin kek dan biar ianya sejuk dalam keadaan terbalik. (sisipkan tepi tin dengan pisau tajam, tarik keluar dan sisip pula bahagian bawahnya). Tanggalkan dari acuan dan boleh dihidangkan.














KEK CHIFFON PISANG

Semalam ada seorang jiran bertanyakan tentang Kek Pisang. Tiba2 lak tergerak nak buat Kek Chiffon Pisang ni. Mcm ngidam lak..hehe. Terus cari gerai yg mana2 jual pisang..si anak suka pisang lemak manis..jadik kek chiffon ni lyza gunakan pisang lemak manis. Ok gakla sedap gak..rasanya klu guna pisang emas lagila sedap kot..x pe nnt kita buat CSI ye. Resepi ni lyza terjumpa kt blog seseorg cookingcrave.blogspot.com. Alhamdulillah menjadi..pertama kali buat kek ni.

Terima kasih kepada empunya resepi ni.. Ms Amy. Kek ni mmg lembut & sedap. Anak2 lak dh x sabar2 suh ibu potong kek chiffon nie..harum je baunya bile kek dibakar. X sempat2 nk sejukkan kek ni..terus lyza potong..sabar jela..hehe..



BAHAN A

6 kuning telur (lyza guna grd A)
60 ml Minyak jagung/minyak masak
1/4 tsp Garam
170g Pisang (yg sudah dilecek baru timbang)
1/2 tsp Esen pisang (optional)
50g Gula Kastor
110g tepung kek (lyza guna tepung gandum) - diayak*
1/4 tsp Soda bikarbonat - diayak*
Sedikit pewarna kuning (optional)



BAHAN B
6 putih telur (Grd A)
100g Gula Kastor
1/2 tsp cream of tartar

 CARA2 MEMBUATNYA :


1. Panaskan oven pada suhu 170C, siapkan tin chiffon berukuran 22 cm atau 9 inci, tak payah disapu mentega atau margerine. Ketepikan.


2. Dalam satu bekas, satukan semua bahan2 "A", (kecuali Tepung gandum & Soda bikarbonat) dikacau dengan whisk hingga sebati. Kemudian baru masukkan Tepung yg telah diayak tadi..dikacau lagi hingga rata. Ketepikan sebentar.


3. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, putar Bahan2 "B" (putih telur) dan gula kastor hingga berbuih kemudian baru  masukkan cream of tartar putar hingga putih telur kental. (Speed laju) 

4. Tuangkan adunan "B" (putih telur tadi) ke dlm adunan "A" dengan kaedah kaup balik hingga rata dan sebati.

5. Tuang adunan ke dalam tin yang telah disediakan tadi. Bakar selama 30 - 40 minit hingga masak.


6. Terbalikkan tin kek dan biar ianya sejuk dalam keadaan terbalik. (sisipkan tepi tin dengan pisau tajam, tarik keluar dan sisip pula bahagian bawahnya). Tanggalkan dari acuan dan boleh dihidangkan.














Order lagi..

Salam semua..pic dibwh ni adalah N3 yg tertunda..baru je nk kuarkan..hehe.. Kali ni order dari Kak Ida (Ukay Perdana) Apam Blossom dh repeat kali ke 3 & Kek kukus Buah. Wati (Sg Besi) 100pcs Cistat & Apam Blossom 100pcs. Cikgu Atiqah (Keramat AU3) 3 biji Kek Kukus Buah (Cikgu Atiqah request kek dipotong 1/2 - 6 kotak). Azura (Cheras) order 150pcs Egg Tart & 150pcs Cistat & repeat order 100pcs minggu lepas & 200pcs raya ke 7. Normala (Setiawangsa) 50pcs Cistat & 50pcs Apam Blossom. Illa (Wangsa Maju) 400pcs Cistat & Apam Blossom 200pcs .

Maaf...ada yang x sempat nk snap gambar..pic dibwh nie mana yg sempat lyza snap.  Terima Kasih sekali...atas sokong anda ye..yang penting sekali.. jgn serik tau.. Insyallah klu ada mana2 yg terkurang akan diperbaiki.....8-)  

Order lagi..

Salam semua..pic dibwh ni adalah N3 yg tertunda..baru je nk kuarkan..hehe.. Kali ni order dari Kak Ida (Ukay Perdana) Apam Blossom dh repeat kali ke 3 & Kek kukus Buah. Wati (Sg Besi) 100pcs Cistat & Apam Blossom 100pcs. Cikgu Atiqah (Keramat AU3) 3 biji Kek Kukus Buah (Cikgu Atiqah request kek dipotong 1/2 - 6 kotak). Azura (Cheras) order 150pcs Egg Tart & 150pcs Cistat & repeat order 100pcs minggu lepas & 200pcs raya ke 7. Normala (Setiawangsa) 50pcs Cistat & 50pcs Apam Blossom. Illa (Wangsa Maju) 400pcs Cistat & Apam Blossom 200pcs .

Maaf...ada yang x sempat nk snap gambar..pic dibwh nie mana yg sempat lyza snap.  Terima Kasih sekali...atas sokong anda ye..yang penting sekali.. jgn serik tau.. Insyallah klu ada mana2 yg terkurang akan diperbaiki.....8-)  

Wednesday, October 6, 2010

Biskut Lidah Kucing a.k.a Cat's tongue

Jom kita buat Biskut Lidah Kucing a.k.a Cat's tongue pulak. Senang je..janji ada acuan 'finger shape' tu. Resepi di bawah ni lyza  amik dari rumah Suri Sarawak  ( http://surisarawakhomemadecake.blogspot.com). Lyza mintak izin ye tepekkan resepi di sini untuk tatapan. Jom layan pic kat bwh..


RESEPI BISKUT LIDAH KUCING (a.k.a Cat’s tongue)

150 gm butter
1/8 tsp garam
90 gm gula icing
1 biji kuning telur
1/2 tsp vanilla


 50 gm putih telur - diputar hingga kental

125 gm tepung gandum
10 gm susu tepung

Hiasan

Coklat chip (bentuk butang)



 CARA2:

1. Pukul putih telur sampai kental.

2. Putar butter, garam dan gula icing hingga putih, masukkan kuning telur dan putar hingga kembang.
3. Masukkan vanila, tepung dan susu tepung, kacau hingga sebati.
4. Masukkan putih telur yg sudah dipukul tadi, kacau hingga sebati.
5. Pipekan adunan kedlm acuan khas (finger shape) dgn menggunakan piping bag.
6. Hiaskan dengan letakkan coklat chip.
7. Bakar pd suhu 160C selama 20 ke 25 minit (hingga kekuningan)...selamat mencuba!!

Biskut Lidah Kucing a.k.a Cat's tongue

Jom kita buat Biskut Lidah Kucing a.k.a Cat's tongue pulak. Senang je..janji ada acuan 'finger shape' tu. Resepi di bawah ni lyza  amik dari rumah Suri Sarawak  ( http://surisarawakhomemadecake.blogspot.com). Lyza mintak izin ye tepekkan resepi di sini untuk tatapan. Jom layan pic kat bwh..


RESEPI BISKUT LIDAH KUCING (a.k.a Cat’s tongue)

150 gm butter
1/8 tsp garam
90 gm gula icing
1 biji kuning telur
1/2 tsp vanilla


 50 gm putih telur - diputar hingga kental

125 gm tepung gandum
10 gm susu tepung

Hiasan

Coklat chip (bentuk butang)



 CARA2:

1. Pukul putih telur sampai kental.

2. Putar butter, garam dan gula icing hingga putih, masukkan kuning telur dan putar hingga kembang.
3. Masukkan vanila, tepung dan susu tepung, kacau hingga sebati.
4. Masukkan putih telur yg sudah dipukul tadi, kacau hingga sebati.
5. Pipekan adunan kedlm acuan khas (finger shape) dgn menggunakan piping bag.
6. Hiaskan dengan letakkan coklat chip.
7. Bakar pd suhu 160C selama 20 ke 25 minit (hingga kekuningan)...selamat mencuba!!

Biskut Semperit

Assalammualaikum dan Salam semua. Lama betul x bersiaran..raya pon tinggal beberapa hari je lagi. Sebenarnya byk N3 yg tertunda..semuanya kerana sibuk menyiapkan tempahan dan gara2 line internet yg slow giler sekrg ni.. 8-(

Memandangkan tgh mood raya (wpon tinggal 3 ari lagi..hehe). Kali ni lyza nk berkongsi resipi biskut raya yg telah lyza buat baru2 ni.. mmg x mengecewakan dan mendapat pujian. Biskut semperit ni mmg antara biskut kegemaran keluarga. Terima kasih pada penyumbang  resepi ni  Norazie dari Resipi.net. Kalau x caya cubala.

Yang penting sekali..“Sedap & melt in your mouth.." Selamat mencuba.. 



BISKUT SEMPERIT
Sumber: Norazie (Resipi.Net)


Bahan-bahannya


300 gm mentega (klu nk lebih sedap gunala Butter Golden Churn)



160 gm gula aising



100 gm tepung jagung - (diayak)



160 gm tepung kastard - (diayak)



240 gm tepung gandum - (diayak)



2 biji kuning telur (Gred B)




Hiasan:


Ceri merah/hijau (yg telah dipotong dadu kecil2). Ikut suka dan kehendak masing2.



Cara-caranya


1. Pukul butter, gula aising hingga kembang.



2. Masukkan kuning telur dan kacau sebati.



3. Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli sebati. (Klu adunan lembik..lih tambahkan tepung sikit (agak2).

4. Alaskan kertas minyak ke atas loyang pembakar. 


5. Picitkan adunan menggunakan nozzle semperit.



6. Hiaskan dengan ceri warna merah.


7.Bakar pada suhu 160C selama 20 minit. Bakar hingga warna sedikit keperangan.

Biskut Semperit

Assalammualaikum dan Salam semua. Lama betul x bersiaran..raya pon tinggal beberapa hari je lagi. Sebenarnya byk N3 yg tertunda..semuanya kerana sibuk menyiapkan tempahan dan gara2 line internet yg slow giler sekrg ni.. 8-(

Memandangkan tgh mood raya (wpon tinggal 3 ari lagi..hehe). Kali ni lyza nk berkongsi resipi biskut raya yg telah lyza buat baru2 ni.. mmg x mengecewakan dan mendapat pujian. Biskut semperit ni mmg antara biskut kegemaran keluarga. Terima kasih pada penyumbang  resepi ni  Norazie dari Resipi.net. Kalau x caya cubala.

Yang penting sekali..“Sedap & melt in your mouth.." Selamat mencuba.. 



BISKUT SEMPERIT
Sumber: Norazie (Resipi.Net)


Bahan-bahannya


300 gm mentega (klu nk lebih sedap gunala Butter Golden Churn)



160 gm gula aising



100 gm tepung jagung - (diayak)



160 gm tepung kastard - (diayak)



240 gm tepung gandum - (diayak)



2 biji kuning telur (Gred B)




Hiasan:


Ceri merah/hijau (yg telah dipotong dadu kecil2). Ikut suka dan kehendak masing2.



Cara-caranya


1. Pukul butter, gula aising hingga kembang.



2. Masukkan kuning telur dan kacau sebati.



3. Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli sebati. (Klu adunan lembik..lih tambahkan tepung sikit (agak2).

4. Alaskan kertas minyak ke atas loyang pembakar. 


5. Picitkan adunan menggunakan nozzle semperit.



6. Hiaskan dengan ceri warna merah.


7.Bakar pada suhu 160C selama 20 minit. Bakar hingga warna sedikit keperangan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...