Monday, November 29, 2010

Apam salju @ apam beras

Assalammualaikum dan Selamat sejahtera semua. Pagi semlm lyza tergerak nk mkn apam salju @ apam beras ni..mmg kegemaran dari kecik..klu singgah ke mana2 warung utk bersarapan..klu ternampak apam ni  terus beli..terutama mak lyza mmg minat kuih yg lembut2 ni.. Ramai rakan2 blogger dh mencuba resepi ni..Resepi asal dari cha@myresipi.com . Resepi dibwh ni lyza c & p dari umah Kak Yatie (Sinar Kehidupanku)..Terima kasih pd semua yg sudi berkongsi resepi ni..Alhamdulillah.. sedap..8-)



Bahan-bahannya



2 cwn nasi


2 cwn tepung gandum


2 cwn tepung beras


1 cwn brown sugar


3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)


2 1/2 cwn air


2 sudu kecil yis (mauripan)


kelapa parut dgn sedikit garam


Cara-cara

1. Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)

2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.

3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.

4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.

5. Perap selama 3 jam.

6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.

7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.

8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit.

9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.







Apam salju @ apam beras

Assalammualaikum dan Selamat sejahtera semua. Pagi semlm lyza tergerak nk mkn apam salju @ apam beras ni..mmg kegemaran dari kecik..klu singgah ke mana2 warung utk bersarapan..klu ternampak apam ni  terus beli..terutama mak lyza mmg minat kuih yg lembut2 ni.. Ramai rakan2 blogger dh mencuba resepi ni..Resepi asal dari cha@myresipi.com . Resepi dibwh ni lyza c & p dari umah Kak Yatie (Sinar Kehidupanku)..Terima kasih pd semua yg sudi berkongsi resepi ni..Alhamdulillah.. sedap..8-)



Bahan-bahannya



2 cwn nasi


2 cwn tepung gandum


2 cwn tepung beras


1 cwn brown sugar


3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)


2 1/2 cwn air


2 sudu kecil yis (mauripan)


kelapa parut dgn sedikit garam


Cara-cara

1. Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)

2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.

3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.

4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.

5. Perap selama 3 jam.

6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.

7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.

8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit.

9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.







Monday, November 22, 2010

KEK CHIFFON PELANGI

Salam semua..semoga ceria2 selalu.. masih terasa mood raya sebenarnya nie..terasa2 lg rendang mak n juadah di pagi raya aritu.. sygnyer x sempat nk snap pic..masing2 dh kelaparan..hehe. Apa2 pon lyza nk ucapkan pada Selamat Hari Raya AidilAdha pada semua rakan2 blogger ye w/pon dh 5 ari berlalu.

Hari ni lyza nk berkongsi resepi Kek Chiffon Pelangi a..k.a Rainbow Chiffon Cake. Resepi ni lyza dpt dari buku resepi Chef Kevin Chai. Sedap gak kek ni..lembut n gebu. Kali ni lyza ada attach sekali langkah demi langkah nk buat Kek Chiffon Pelangi ni..ter rajin la...pulakk..hehe. Ok apa2 pon jomla layan pic kt bwh ni ye..8-)



BAHAN A

6 kuning telur (lyza guna grd A)


4 tbsp Minyak jagung/minyak masak (lyza guna minyak jagung)


60ml Susu segar (lyza guna Full cream Dutch Lady)


1/2 tsp Esen vanila


50g Gula Kastor


110g Tepung naik sendiri (lyza guna tepung berserbuk penaik BlueKey)



BAHAN B
6 putih telur (Grd A)


100g Gula Kastor


1/4 tsp cream of tartar

Sedikit pewarna kuning, hijau, pink dan sedikit serbuk koko (1/2 tsp)



CARA2 MEMBUATNYA :
 
1. Panaskan oven pada suhu 170C, siapkan tin chiffon berukuran 22 cm atau 9 inci. (tak perlu disapu mentega atau margerine). Ketepikan.


 2. Masukkan Bahan2 B (putih telur) dan gula kastor ke dlm mangkuk mixer dan putarkan sehingga berbuih kemudian baru masukkan cream of tartar putar hingga putih telur kental. (Speed laju).




3. Dalam  bekas yang lain, satukan semua bahan2 A, dikacau dengan whisk hingga sebati. Ketepikan sebentar.





 4. Tuangkan adunan A  ke dalam adunan B (putih telor).

 5. Putarkan dengan menggunakan whisk dengan kaedah kaup balik hingga rata dan sebati.

 6. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. (Titiskan sedikit warna hijau, warna pink, kuning dan coklat (1 tsp serbuk koko).
7. Tuang keempat empat adunan yang telah diwarnakan tadi secara berselang seli ke dalam tin yang telah disediakan tadi. (tuangkan warna kuning dulu diikuti warna coklat, warna pink dan akhir sekali warna hijau)

 8. Bakar selama 30 - 40 minit hingga masak.





9. Terbalikkan tin kek dan biar ianya sejuk dalam keadaan terbalik.

10. Sisipkan tepi tin dengan pisau tajam, tarik keluar dan sisip pula bahagian bawahnya). Tanggalkan dari acuan dan hidangkan.




 

 11. Sedia untuk dimakan. Jommm apa lagii..









KEK CHIFFON PELANGI

Salam semua..semoga ceria2 selalu.. masih terasa mood raya sebenarnya nie..terasa2 lg rendang mak n juadah di pagi raya aritu.. sygnyer x sempat nk snap pic..masing2 dh kelaparan..hehe. Apa2 pon lyza nk ucapkan pada Selamat Hari Raya AidilAdha pada semua rakan2 blogger ye w/pon dh 5 ari berlalu.

Hari ni lyza nk berkongsi resepi Kek Chiffon Pelangi a..k.a Rainbow Chiffon Cake. Resepi ni lyza dpt dari buku resepi Chef Kevin Chai. Sedap gak kek ni..lembut n gebu. Kali ni lyza ada attach sekali langkah demi langkah nk buat Kek Chiffon Pelangi ni..ter rajin la...pulakk..hehe. Ok apa2 pon jomla layan pic kt bwh ni ye..8-)



BAHAN A

6 kuning telur (lyza guna grd A)


4 tbsp Minyak jagung/minyak masak (lyza guna minyak jagung)


60ml Susu segar (lyza guna Full cream Dutch Lady)


1/2 tsp Esen vanila


50g Gula Kastor


110g Tepung naik sendiri (lyza guna tepung berserbuk penaik BlueKey)



BAHAN B
6 putih telur (Grd A)


100g Gula Kastor


1/4 tsp cream of tartar

Sedikit pewarna kuning, hijau, pink dan sedikit serbuk koko (1/2 tsp)



CARA2 MEMBUATNYA :
 
1. Panaskan oven pada suhu 170C, siapkan tin chiffon berukuran 22 cm atau 9 inci. (tak perlu disapu mentega atau margerine). Ketepikan.


 2. Masukkan Bahan2 B (putih telur) dan gula kastor ke dlm mangkuk mixer dan putarkan sehingga berbuih kemudian baru masukkan cream of tartar putar hingga putih telur kental. (Speed laju).




3. Dalam  bekas yang lain, satukan semua bahan2 A, dikacau dengan whisk hingga sebati. Ketepikan sebentar.





 4. Tuangkan adunan A  ke dalam adunan B (putih telor).

 5. Putarkan dengan menggunakan whisk dengan kaedah kaup balik hingga rata dan sebati.

 6. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. (Titiskan sedikit warna hijau, warna pink, kuning dan coklat (1 tsp serbuk koko).
7. Tuang keempat empat adunan yang telah diwarnakan tadi secara berselang seli ke dalam tin yang telah disediakan tadi. (tuangkan warna kuning dulu diikuti warna coklat, warna pink dan akhir sekali warna hijau)

 8. Bakar selama 30 - 40 minit hingga masak.





9. Terbalikkan tin kek dan biar ianya sejuk dalam keadaan terbalik.

10. Sisipkan tepi tin dengan pisau tajam, tarik keluar dan sisip pula bahagian bawahnya). Tanggalkan dari acuan dan hidangkan.




 

 11. Sedia untuk dimakan. Jommm apa lagii..









Order sebelum raya

Order ni sebelum raya lepas..adoii kelam kabut dibuatnya.. Tima kasih semua sebab sudi meng 'order' ye.. 

  

Order cistat ni dari Zana, Tmn Tun Dr Ismail - 150pcs, Kak Ami dari Tmn Kosas, Ampang - 100pcs dan Diana dari Tmn Midah, Cheras - 250pcs..tq semua..


Coklat moist cake ni order dari Cikgu Khairina, Sek Ren Keb A.U Keramat utk jamuan akhir sekolah. Terima kasih cikgu..




Order apam blossom ni dari Tmn Tun Dr Ismail (terlupa nk tanya nama..maaf ye) - 100pcs, As dari Cheras - 100pcs, Amy dari Keramat hujung - 300pcs, Shida dari Yayasan Tun Abd. Razak - 400pcs dan Zila dari Brunsfield Centre, Tmn Tun Dr Ismail - 100pcs. Tima kasih ye..



Ni pula..order dari Irdina, Ampang..."Crispy Flower".. utk mkn2 hari raya katanya..tq dina...8-)



Pandan Layer Cake ni order dari Aida, Setiawangsa dan utk kakak iparku di Melaka..Tq Aida n Kak Ani ye..



Apam blossom n Triffle ni..order dari Kak Nor dari Tmn Sri Rampai - 300pcs n triffle - 100pcs. Thanks Kak Nor..



Cistat order dari Fatin, Cheras - 250pcs..tq fatin..8-)




Triffle order dari Intan, Ukay Perdana - 50, utk mkn2 katanya..tq Intan.. 



Coklat Brownies ni order dari Alyssa, Wangsa Maju..n utk Kakak ipar di Melaka. 



Klasik Rosche ni repeat order dari Kak Atiqah, Sg Besi - 100pcs..tq sekali lg kak tika..8-)

Order sebelum raya

Order ni sebelum raya lepas..adoii kelam kabut dibuatnya.. Tima kasih semua sebab sudi meng 'order' ye.. 

  

Order cistat ni dari Zana, Tmn Tun Dr Ismail - 150pcs, Kak Ami dari Tmn Kosas, Ampang - 100pcs dan Diana dari Tmn Midah, Cheras - 250pcs..tq semua..


Coklat moist cake ni order dari Cikgu Khairina, Sek Ren Keb A.U Keramat utk jamuan akhir sekolah. Terima kasih cikgu..




Order apam blossom ni dari Tmn Tun Dr Ismail (terlupa nk tanya nama..maaf ye) - 100pcs, As dari Cheras - 100pcs, Amy dari Keramat hujung - 300pcs, Shida dari Yayasan Tun Abd. Razak - 400pcs dan Zila dari Brunsfield Centre, Tmn Tun Dr Ismail - 100pcs. Tima kasih ye..



Ni pula..order dari Irdina, Ampang..."Crispy Flower".. utk mkn2 hari raya katanya..tq dina...8-)



Pandan Layer Cake ni order dari Aida, Setiawangsa dan utk kakak iparku di Melaka..Tq Aida n Kak Ani ye..



Apam blossom n Triffle ni..order dari Kak Nor dari Tmn Sri Rampai - 300pcs n triffle - 100pcs. Thanks Kak Nor..



Cistat order dari Fatin, Cheras - 250pcs..tq fatin..8-)




Triffle order dari Intan, Ukay Perdana - 50, utk mkn2 katanya..tq Intan.. 



Coklat Brownies ni order dari Alyssa, Wangsa Maju..n utk Kakak ipar di Melaka. 



Klasik Rosche ni repeat order dari Kak Atiqah, Sg Besi - 100pcs..tq sekali lg kak tika..8-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...