Thursday, December 30, 2010

Apam Mekar Gula Melaka..

Assalammualaikum..sahabat2ku..semoga ceria2 selalu hendaknya ye..lama gak bersiaran ni..tenet pulak slow..adoiii..

Ok..ari ni lyza mmg bersemangat ni nk mencuba apam mekar gula melaka ni. Pada mulanya lyza dah  ternampak apam gula melaka ni kt blog kak yatie (Sinar kehidupan)..mmg cantek nampak gebu & merkah.. ari ni lak ramai rakan2 blogger yg dh mencuba apam gula merah ni..tu yg terpanggil2 nk mencuba nih..alhamdulillah jadik..wangi betul bau gula melaka tu..semerbak satu rumah..hehe..resepi asal dari kak ita (rossitamz@myresipi). Lyza buat 2 versi..satu tu lyza gunakan acuan puteri ayu dan acuan lompang. Masa mengukus..lyza biarkan 20 minit dgn api sederhana dan pastikan air kukusan betul2 mendidih.

Resipi ni lyza c & p dari umah kak yatie untuk rujukan..mintak izin kak atie ye..Tima kasih kak yatie sudi berkongsi resepi apam nie..




Bahan-bahan


  • 125gm gula pasir (lyza letak 100gm je)
  • 125gm gula Melaka - dipotong kecil2
  • 150ml air
  • 250 gm tepung gandum
  • ½ sudu teh soda bikarbonat
  • ½ sudu teh yis (bancuh dengan sedikit air suam)
  • 1 biji telur
  • 100 ml minyak masak


Cara-cara


1. Sediakan acuan dan panaskan kukusan.


2. Masak air bersama gula pasir dan gula Melaka hingga hancur. Tapis dan sejukkan.


3. Ayakkan tepung gandum ke dalam bancuhan air gula. Gaul hingga sebati dan rata.


4. Masukkan soda bikarbonat, yis dan telur. Kacau hingga sebati.


5. Tuang minyak sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.


6. Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus selama lebih kurang 15 minit atau hingga masak (bergantung kepada saiz acuan).

 

Apam Mekar Gula Melaka..

Assalammualaikum..sahabat2ku..semoga ceria2 selalu hendaknya ye..lama gak bersiaran ni..tenet pulak slow..adoiii..

Ok..ari ni lyza mmg bersemangat ni nk mencuba apam mekar gula melaka ni. Pada mulanya lyza dah  ternampak apam gula melaka ni kt blog kak yatie (Sinar kehidupan)..mmg cantek nampak gebu & merkah.. ari ni lak ramai rakan2 blogger yg dh mencuba apam gula merah ni..tu yg terpanggil2 nk mencuba nih..alhamdulillah jadik..wangi betul bau gula melaka tu..semerbak satu rumah..hehe..resepi asal dari kak ita (rossitamz@myresipi). Lyza buat 2 versi..satu tu lyza gunakan acuan puteri ayu dan acuan lompang. Masa mengukus..lyza biarkan 20 minit dgn api sederhana dan pastikan air kukusan betul2 mendidih.

Resipi ni lyza c & p dari umah kak yatie untuk rujukan..mintak izin kak atie ye..Tima kasih kak yatie sudi berkongsi resepi apam nie..




Bahan-bahan


  • 125gm gula pasir (lyza letak 100gm je)
  • 125gm gula Melaka - dipotong kecil2
  • 150ml air
  • 250 gm tepung gandum
  • ½ sudu teh soda bikarbonat
  • ½ sudu teh yis (bancuh dengan sedikit air suam)
  • 1 biji telur
  • 100 ml minyak masak


Cara-cara


1. Sediakan acuan dan panaskan kukusan.


2. Masak air bersama gula pasir dan gula Melaka hingga hancur. Tapis dan sejukkan.


3. Ayakkan tepung gandum ke dalam bancuhan air gula. Gaul hingga sebati dan rata.


4. Masukkan soda bikarbonat, yis dan telur. Kacau hingga sebati.


5. Tuang minyak sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.


6. Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus selama lebih kurang 15 minit atau hingga masak (bergantung kepada saiz acuan).

 

Wednesday, December 22, 2010

Roti jala...

Assalammualaikum semua..semoga sihat sejahtera hendaknya. Maaf ye kwn2 dh lama x update blog..memandangkan sekarang ni cuti sekolah..jadi bykla aktiviti luar jln2 cari makan selain dari balik ke kg halaman di Johor.

Baru2 ni sempatla 'menjala' roti jala untuk juadah makan petang. Teknik menjala tu lyza ikut cara Maz (Ilham dapur) yg mmg terkenal dgn teknik 'menjala' mmg kreatif. Ramai juga rakan blogger dh mencuba.

Alhamdulillah menjadik w/pon x secantek n kemas mcm Maz, K. Zai (Teratak impian) n K. Nor (secubit garam) buat. Resepi roti jala ni pula lyza dpt dari myresipi..mmg sedap..kejap je licinnn..lemak berkrimmm..dan dimakan pula dgn Kari ayam..wallaaa..8-)





Bahan-bahan


450g tepung gandum (diayak)


1 sudu kecil garam


1/2 sudu kecil serbuk kunyit


450 ml susu segar (lyza gantikan santan pekat)


3 biji telur (dipukul sedikit)


450 ml air ( sekiranya semasa menyediakan adunan, ianya agak pekat tambahkan sedikit air )


2 sudu kecil mentega cair


minyak untuk melenser


pewarna yg disukai

acuan roti jala


Cara-cara


1. Masukkan tepung, garam dan serbuk kunyit ke dalam  mangkuk besar. Buatkan lubang di tengahnya.

2. Tuangkan susu, telur, separuh daripada air dan setengah mentega cair ke dalamnya. (Gunakan whisk untuk membancuh).

3. Masukkan baki air dan mentega hingga adunan tidak bergentel dan tapiskan. (klu nk gunakan blender pon boleh).

2. Ketepikan adunan selama 20-30 minit. (lyza perap 10 minit je).

4. Adunan di bahagikan  2 dan diwarnakan. (1 diwarnakan hijau, 1 lagi warna kuning).

5. Panaskan kuali leper yang tidak melekat atas api sederhana. Kemudian lenserkan sedikit minyak panas dengan berus pandan (2-3 helai daun pandan yg telah diikat dengan getah).

6. Kacau dan isikan adunan ke dalam acuan roti jala.

7. Mulakanla menjala dgn api yg perlahan. Biarkan masak tetapi jangan sampai keperangan.

8. Angkat dan lipat roti dalam bentuk baji atau gulungkan. (ikut citarasa masing2). 

9. Ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis di gunakan.












Roti jala...

Assalammualaikum semua..semoga sihat sejahtera hendaknya. Maaf ye kwn2 dh lama x update blog..memandangkan sekarang ni cuti sekolah..jadi bykla aktiviti luar jln2 cari makan selain dari balik ke kg halaman di Johor.

Baru2 ni sempatla 'menjala' roti jala untuk juadah makan petang. Teknik menjala tu lyza ikut cara Maz (Ilham dapur) yg mmg terkenal dgn teknik 'menjala' mmg kreatif. Ramai juga rakan blogger dh mencuba.

Alhamdulillah menjadik w/pon x secantek n kemas mcm Maz, K. Zai (Teratak impian) n K. Nor (secubit garam) buat. Resepi roti jala ni pula lyza dpt dari myresipi..mmg sedap..kejap je licinnn..lemak berkrimmm..dan dimakan pula dgn Kari ayam..wallaaa..8-)





Bahan-bahan


450g tepung gandum (diayak)


1 sudu kecil garam


1/2 sudu kecil serbuk kunyit


450 ml susu segar (lyza gantikan santan pekat)


3 biji telur (dipukul sedikit)


450 ml air ( sekiranya semasa menyediakan adunan, ianya agak pekat tambahkan sedikit air )


2 sudu kecil mentega cair


minyak untuk melenser


pewarna yg disukai

acuan roti jala


Cara-cara


1. Masukkan tepung, garam dan serbuk kunyit ke dalam  mangkuk besar. Buatkan lubang di tengahnya.

2. Tuangkan susu, telur, separuh daripada air dan setengah mentega cair ke dalamnya. (Gunakan whisk untuk membancuh).

3. Masukkan baki air dan mentega hingga adunan tidak bergentel dan tapiskan. (klu nk gunakan blender pon boleh).

2. Ketepikan adunan selama 20-30 minit. (lyza perap 10 minit je).

4. Adunan di bahagikan  2 dan diwarnakan. (1 diwarnakan hijau, 1 lagi warna kuning).

5. Panaskan kuali leper yang tidak melekat atas api sederhana. Kemudian lenserkan sedikit minyak panas dengan berus pandan (2-3 helai daun pandan yg telah diikat dengan getah).

6. Kacau dan isikan adunan ke dalam acuan roti jala.

7. Mulakanla menjala dgn api yg perlahan. Biarkan masak tetapi jangan sampai keperangan.

8. Angkat dan lipat roti dalam bentuk baji atau gulungkan. (ikut citarasa masing2). 

9. Ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis di gunakan.












Order

Ini antara order minggu lepas..tima kasih pd Zana (Mount kiara) order 200pcs Cistat & 100pcs apam blossom, Nita (Tmn sri rampai) order 450pcs Blueberry cistat,  Zura (Pusat Bandar Damansara) oder cistat 150pcs dan 20pcs apam blossom, Amin (jln Klang lama) order apam blossom 200pcs utk hantaran katanya, Alia (Stapak) juga order 200pcs utk hantaran jugak, Fiza (Klang) oder 600pcs utk majlis pernikahan adiknya Ria. Tima kasih semua..






Order

Ini antara order minggu lepas..tima kasih pd Zana (Mount kiara) order 200pcs Cistat & 100pcs apam blossom, Nita (Tmn sri rampai) order 450pcs Blueberry cistat,  Zura (Pusat Bandar Damansara) oder cistat 150pcs dan 20pcs apam blossom, Amin (jln Klang lama) order apam blossom 200pcs utk hantaran katanya, Alia (Stapak) juga order 200pcs utk hantaran jugak, Fiza (Klang) oder 600pcs utk majlis pernikahan adiknya Ria. Tima kasih semua..






Monday, December 6, 2010

Salam Maal Hijrah..



Salam semua..hanya tinggal beberapa jam lagi saja..kita akan melangkah ke tahun baru hijrah.. Semoga semua amalan kita diterima dan semoga dosa2 kita diampunkan oleh NYA..dan semoga kita akan menjadi insan yg lebih bertakwa dan menjadi insan yg lebih baik sebelum ni..insyaAllah..


Salam Maal Hijrah 1432 H 

 Nanti lepas solat asar nanti jangan lupa baca Doa Akhir Tahun ye. 

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata:

"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun"

Bila dah masuk waktu Maghrib nnt lihla baca pulak Doa Awal Tahun ye.

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :


"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan".



Salam Maal Hijrah..



Salam semua..hanya tinggal beberapa jam lagi saja..kita akan melangkah ke tahun baru hijrah.. Semoga semua amalan kita diterima dan semoga dosa2 kita diampunkan oleh NYA..dan semoga kita akan menjadi insan yg lebih bertakwa dan menjadi insan yg lebih baik sebelum ni..insyaAllah..


Salam Maal Hijrah 1432 H 

 Nanti lepas solat asar nanti jangan lupa baca Doa Akhir Tahun ye. 

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata:

"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun"

Bila dah masuk waktu Maghrib nnt lihla baca pulak Doa Awal Tahun ye.

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :


"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan".



Saturday, December 4, 2010

Donut ohh..donut

Salam semua.. Pagi tadi sempatla siapkan sebiji kek coklat tempahan jiran sebelah untuk hari jadi anaknya..Airin..dlm sibuk2 tadi..anak2 mintak buatkan donut untuk minum petang ni.. dh lama tak buat kuih donut ni memandangkan setahun sekali je kuih donut.. gara2 huby yg x baper minat kuih yg huby gelar kuih 'tayar' ni..sabar jela kan..hehe.. tp kalau dh lapar habis gak..licinnn.. Anak2 suka sgt donut nie mmg sesuai utk minum petang.. 

Resepi ni dah lama dalam list.. lyza terjumpa di myresipi (sumber dari skyblue.. resepi asal dari kelly@www.allrecipes.com) dapat sambutan ramai resipi donut ni..tu yg lyza terus cuba resipi ni..mmg gebussss.. Bak kata skyblue..."Sedap dimakan, tapi jangan makan banyak2 nanti gebu macam donut ni!" tak dapek den nk nolong..hehe. 


Donut




Bahan-bahan ( 18 biji - saiz besar ) (resipi ni lyza dpt 30 biji - saiz sederhana)



3 1/2 sudu kecil yis segera (instant dry yeast)

1/4 cawan air suam

1 1/2 cawan susu segar (pada suhu bilik ATAU dipanaskan sedikit)

1/2 cawan gula halus

1 sudu kecil garam

2 biji telur

1/3 cawan shortening/butter

5 cawan tepung gandum

Minyak untuk menggoreng


Cara-cara

1) Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk yang besar (mixing bowl), biar 5 minit atau sehingga berbuih.

2) Masukkan susu, gula, garam, telur, shortening/butter dan 2 cawan tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan ia jadi licin dan tidak melekat pada tangan. (Kalau adunan masih lembik lih tambah tepung sedikit2 lagi).

3) Tutup mangkuk dengan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda. Bagi yg ada breadmaker, boleh sediakan doh dlm bread maker macam buat roti.

4) Taburkan sedikit tepung di atas papan canai, canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Potong 'donut' dengan donut cutter. Bagi yg takde dunut cutter (macam sy), bahagikan doh kepada 18 bahagian yg seimbang. Bulatkan doh, buat lobang ditengah-tengah degan jari.

5) Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 30 minit atau sehingga naik dua kali ganda.

6) Panaskan minyak. Goreng donut dengan api kecil atau sederhana sehingga perang keemasan. Jangan guna api besar, nanti doh kat dalam tak masak.

7) Toskan minyak. Salut degan icing semasa donut itu masih panas.







 

Donut ohh..donut

Salam semua.. Pagi tadi sempatla siapkan sebiji kek coklat tempahan jiran sebelah untuk hari jadi anaknya..Airin..dlm sibuk2 tadi..anak2 mintak buatkan donut untuk minum petang ni.. dh lama tak buat kuih donut ni memandangkan setahun sekali je kuih donut.. gara2 huby yg x baper minat kuih yg huby gelar kuih 'tayar' ni..sabar jela kan..hehe.. tp kalau dh lapar habis gak..licinnn.. Anak2 suka sgt donut nie mmg sesuai utk minum petang.. 

Resepi ni dah lama dalam list.. lyza terjumpa di myresipi (sumber dari skyblue.. resepi asal dari kelly@www.allrecipes.com) dapat sambutan ramai resipi donut ni..tu yg lyza terus cuba resipi ni..mmg gebussss.. Bak kata skyblue..."Sedap dimakan, tapi jangan makan banyak2 nanti gebu macam donut ni!" tak dapek den nk nolong..hehe. 


Donut




Bahan-bahan ( 18 biji - saiz besar ) (resipi ni lyza dpt 30 biji - saiz sederhana)



3 1/2 sudu kecil yis segera (instant dry yeast)

1/4 cawan air suam

1 1/2 cawan susu segar (pada suhu bilik ATAU dipanaskan sedikit)

1/2 cawan gula halus

1 sudu kecil garam

2 biji telur

1/3 cawan shortening/butter

5 cawan tepung gandum

Minyak untuk menggoreng


Cara-cara

1) Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk yang besar (mixing bowl), biar 5 minit atau sehingga berbuih.

2) Masukkan susu, gula, garam, telur, shortening/butter dan 2 cawan tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan ia jadi licin dan tidak melekat pada tangan. (Kalau adunan masih lembik lih tambah tepung sedikit2 lagi).

3) Tutup mangkuk dengan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda. Bagi yg ada breadmaker, boleh sediakan doh dlm bread maker macam buat roti.

4) Taburkan sedikit tepung di atas papan canai, canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Potong 'donut' dengan donut cutter. Bagi yg takde dunut cutter (macam sy), bahagikan doh kepada 18 bahagian yg seimbang. Bulatkan doh, buat lobang ditengah-tengah degan jari.

5) Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 30 minit atau sehingga naik dua kali ganda.

6) Panaskan minyak. Goreng donut dengan api kecil atau sederhana sehingga perang keemasan. Jangan guna api besar, nanti doh kat dalam tak masak.

7) Toskan minyak. Salut degan icing semasa donut itu masih panas.







 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...