Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2010

Apam Mekar Gula Melaka..

Assalammualaikum..sahabat2ku..semoga ceria2 selalu hendaknya ye..lama gak bersiaran ni..tenet pulak slow..adoiii..
Ok..ari ni lyza mmg bersemangat ni nk mencuba apam mekar gula melaka ni. Pada mulanya lyza dah  ternampak apam gula melaka ni kt blog kak yatie(Sinar kehidupan)..mmg cantek nampak gebu & merkah.. ari ni lak ramai rakan2 blogger yg dh mencuba apam gula merah ni..tu yg terpanggil2 nk mencuba nih..alhamdulillah jadik..wangi betul bau gula melaka tu..semerbak satu rumah..hehe..resepi asal dari kak ita (rossitamz@myresipi). Lyza buat 2 versi..satu tu lyza gunakan acuan puteri ayu dan acuan lompang. Masa mengukus..lyza biarkan 20 minit dgn api sederhana dan pastikan air kukusan betul2 mendidih.
Resipi ni lyza c & p dari umah kak yatie untuk rujukan..mintak izin kak atie ye..Tima kasih kak yatie sudi berkongsi resepi apam nie..



Bahan-bahan


125gm gula pasir (lyza letak 100gm je)125gm gula Melaka - dipotong kecil2150ml air250 gm tepung gandum½ sudu teh soda bikarbonat½ sudu …

Apam Mekar Gula Melaka..

Assalammualaikum..sahabat2ku..semoga ceria2 selalu hendaknya ye..lama gak bersiaran ni..tenet pulak slow..adoiii..
Ok..ari ni lyza mmg bersemangat ni nk mencuba apam mekar gula melaka ni. Pada mulanya lyza dah  ternampak apam gula melaka ni kt blog kak yatie(Sinar kehidupan)..mmg cantek nampak gebu & merkah.. ari ni lak ramai rakan2 blogger yg dh mencuba apam gula merah ni..tu yg terpanggil2 nk mencuba nih..alhamdulillah jadik..wangi betul bau gula melaka tu..semerbak satu rumah..hehe..resepi asal dari kak ita (rossitamz@myresipi). Lyza buat 2 versi..satu tu lyza gunakan acuan puteri ayu dan acuan lompang. Masa mengukus..lyza biarkan 20 minit dgn api sederhana dan pastikan air kukusan betul2 mendidih.
Resipi ni lyza c & p dari umah kak yatie untuk rujukan..mintak izin kak atie ye..Tima kasih kak yatie sudi berkongsi resepi apam nie..



Bahan-bahan


125gm gula pasir (lyza letak 100gm je)125gm gula Melaka - dipotong kecil2150ml air250 gm tepung gandum½ sudu teh soda bikarbonat½ sudu …

Roti jala...

Assalammualaikum semua..semoga sihat sejahtera hendaknya. Maaf ye kwn2 dh lama x update blog..memandangkan sekarang ni cuti sekolah..jadi bykla aktiviti luar jln2 cari makan selain dari balik ke kg halaman di Johor.
Baru2 ni sempatla 'menjala' roti jala untuk juadah makan petang. Teknik menjala tu lyza ikut cara Maz(Ilham dapur)yg mmg terkenal dgn teknik'menjala' mmg kreatif. Ramai juga rakan blogger dh mencuba.

Alhamdulillah menjadik w/pon x secantek n kemas mcm Maz, K. Zai (Teratak impian) n K. Nor (secubit garam) buat. Resepi roti jala ni pula lyza dpt dari myresipi..mmg sedap..kejap je licinnn..lemak berkrimmm..dan dimakan pula dgn Kari ayam..wallaaa..8-)



Sumber : lynn@myresipi.com
Bahan-bahan


450g tepung gandum (diayak)


1 sudu kecil garam


1/2 sudu kecil serbuk kunyit


450 ml susu segar (lyza gantikan santan pekat)


3 biji telur (dipukul sedikit)


450 ml air ( sekiranya semasa menyediakan adunan, ianya agak pekat tambahkan sedikit air )


2 sudu kecil mentega cair


minyak untuk mel…

Roti jala...

Assalammualaikum semua..semoga sihat sejahtera hendaknya. Maaf ye kwn2 dh lama x update blog..memandangkan sekarang ni cuti sekolah..jadi bykla aktiviti luar jln2 cari makan selain dari balik ke kg halaman di Johor.
Baru2 ni sempatla 'menjala' roti jala untuk juadah makan petang. Teknik menjala tu lyza ikut cara Maz(Ilham dapur)yg mmg terkenal dgn teknik'menjala' mmg kreatif. Ramai juga rakan blogger dh mencuba.

Alhamdulillah menjadik w/pon x secantek n kemas mcm Maz, K. Zai (Teratak impian) n K. Nor (secubit garam) buat. Resepi roti jala ni pula lyza dpt dari myresipi..mmg sedap..kejap je licinnn..lemak berkrimmm..dan dimakan pula dgn Kari ayam..wallaaa..8-)



Sumber : lynn@myresipi.com
Bahan-bahan


450g tepung gandum (diayak)


1 sudu kecil garam


1/2 sudu kecil serbuk kunyit


450 ml susu segar (lyza gantikan santan pekat)


3 biji telur (dipukul sedikit)


450 ml air ( sekiranya semasa menyediakan adunan, ianya agak pekat tambahkan sedikit air )


2 sudu kecil mentega cair


minyak untuk mel…

Order

Ini antara order minggu lepas..tima kasih pd Zana (Mount kiara) order 200pcs Cistat & 100pcs apam blossom, Nita (Tmn sri rampai) order 450pcs Blueberry cistat,  Zura (Pusat Bandar Damansara) oder cistat 150pcs dan 20pcs apam blossom, Amin (jln Klang lama) order apam blossom 200pcs utk hantaran katanya, Alia (Stapak) juga order 200pcs utk hantaran jugak, Fiza (Klang) oder 600pcs utk majlis pernikahan adiknya Ria. Tima kasih semua..





Order

Ini antara order minggu lepas..tima kasih pd Zana (Mount kiara) order 200pcs Cistat & 100pcs apam blossom, Nita (Tmn sri rampai) order 450pcs Blueberry cistat,  Zura (Pusat Bandar Damansara) oder cistat 150pcs dan 20pcs apam blossom, Amin (jln Klang lama) order apam blossom 200pcs utk hantaran katanya, Alia (Stapak) juga order 200pcs utk hantaran jugak, Fiza (Klang) oder 600pcs utk majlis pernikahan adiknya Ria. Tima kasih semua..





Salam Maal Hijrah..

Salam semua..hanya tinggal beberapa jam lagi saja..kita akan melangkah ke tahun baru hijrah.. Semoga semua amalan kita diterima dan semoga dosa2 kita diampunkan oleh NYA..dan semoga kita akan menjadi insan yg lebih bertakwa dan menjadi insan yg lebih baik sebelum ni..insyaAllah..


Salam Maal Hijrah 1432 H

 Nanti lepas solat asar nanti jangan lupa baca Doa Akhir Tahun ye. 

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata:

"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun"

Bila dah masuk waktu Maghrib nnt lihla baca pulak Doa Awal Tahun ye.

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :


"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewa…

Salam Maal Hijrah..

Salam semua..hanya tinggal beberapa jam lagi saja..kita akan melangkah ke tahun baru hijrah.. Semoga semua amalan kita diterima dan semoga dosa2 kita diampunkan oleh NYA..dan semoga kita akan menjadi insan yg lebih bertakwa dan menjadi insan yg lebih baik sebelum ni..insyaAllah..


Salam Maal Hijrah 1432 H

 Nanti lepas solat asar nanti jangan lupa baca Doa Akhir Tahun ye. 

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata:

"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun"

Bila dah masuk waktu Maghrib nnt lihla baca pulak Doa Awal Tahun ye.

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :


"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewa…

Donut ohh..donut

Salam semua.. Pagi tadi sempatla siapkan sebiji kek coklat tempahan jiran sebelah untuk hari jadi anaknya..Airin..dlm sibuk2 tadi..anak2 mintak buatkan donut untuk minum petang ni.. dh lama tak buat kuih donut ni memandangkan setahun sekali je kuih donut.. gara2 huby yg x baper minat kuih yg huby gelar kuih 'tayar' ni..sabar jela kan..hehe.. tp kalau dh lapar habis gak..licinnn.. Anak2 suka sgt donut nie mmg sesuai utk minum petang.. 
Resepi ni dah lama dalam list.. lyza terjumpa di myresipi(sumber dari skyblue.. resepi asal dari kelly@www.allrecipes.com) dapat sambutan ramai resipi donut ni..tu yg lyza terus cuba resipi ni..mmg gebussss.. Bak kata skyblue..."Sedap dimakan, tapi jangan makan banyak2 nanti gebu macam donut ni!" tak dapek den nk nolong..hehe. 

Donut (Sumber : skyblue@myresipi.com )



Bahan-bahan ( 18 biji - saiz besar ) (resipi ni lyza dpt 30 biji - saiz sederhana)



3 1/2 sudu kecil yis segera (instant dry yeast)

1/4 cawan air suam

1 1/2 cawan susu segar (pada…

Donut ohh..donut

Salam semua.. Pagi tadi sempatla siapkan sebiji kek coklat tempahan jiran sebelah untuk hari jadi anaknya..Airin..dlm sibuk2 tadi..anak2 mintak buatkan donut untuk minum petang ni.. dh lama tak buat kuih donut ni memandangkan setahun sekali je kuih donut.. gara2 huby yg x baper minat kuih yg huby gelar kuih 'tayar' ni..sabar jela kan..hehe.. tp kalau dh lapar habis gak..licinnn.. Anak2 suka sgt donut nie mmg sesuai utk minum petang.. 
Resepi ni dah lama dalam list.. lyza terjumpa di myresipi(sumber dari skyblue.. resepi asal dari kelly@www.allrecipes.com) dapat sambutan ramai resipi donut ni..tu yg lyza terus cuba resipi ni..mmg gebussss.. Bak kata skyblue..."Sedap dimakan, tapi jangan makan banyak2 nanti gebu macam donut ni!" tak dapek den nk nolong..hehe. 

Donut (Sumber : skyblue@myresipi.com )



Bahan-bahan ( 18 biji - saiz besar ) (resipi ni lyza dpt 30 biji - saiz sederhana)



3 1/2 sudu kecil yis segera (instant dry yeast)

1/4 cawan air suam

1 1/2 cawan susu segar (pada…