Friday, January 21, 2011

KUIH LAPIS PELANGI


Assammualaikum dan Selamat sejahtera semua.. Semoga semua berada di dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya..Petang semlm tergerak nak mencuba kek lapis ni..ramai rakan2 blogger dh mencuba Talam lapis koko..mmg berseri2 tgk..pada mulanya nak jugak cuba wat Talam lapis koko..tp malangnya stok koko lak abis..hehe..

Resepi Kuih Lapis Pelangi ni lyza copy dari umah Kak Yatie (..::~**SINAR KEHIDUPANKU**~::..) yg mmg berkenal dgn Kuih Talam, kuih lapis & etc. Semuanya nampak sedap..Terima kasih kak yatie kerana sudi kongsi bersama resepi Kuih lapis ni yang mmg antara kuih kegemaran lyza dari kecik. Sekarang bile dh berjaya membuat kuih nie..rasa nak melompat je..yahoo..hehe..suka2x..


(Sumber : Kak Yatie - http://yatiememories.blogspot.com/ )



Bahan-bahan


1 1/2 cawan tepung gandum


1 1/2 tepung beras


1/2 cawan tepung ubi


1 1/2 cawan gula pasir


8 cawan santan sederhana pekat (1 1/2 biji kelapa parut)


1 sudu kecil garam


pewarna merah, hijau, putih, kuning


Cara Penyediaan


1. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.

2. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.

3. Masukkan pewarna ke dlm setiap bahagian.


4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan dan kukus loyang sebentar....nak lagi selamat alas loyang dngn plastik.

5. Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.


6. Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.


7. Lapiskan warna hijau dan kukus selama 5 minit dan di ikuti warna putih.


8. Lapiskan adunan berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).


9. Setelah masak, angkat dan sejukkan selama 2 jam. (Pastikan kuih betul2 sejuk barulah di potong dengan menggunakan pisau plastik/ pisau potong kek).



KUIH LAPIS PELANGI


Assammualaikum dan Selamat sejahtera semua.. Semoga semua berada di dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya..Petang semlm tergerak nak mencuba kek lapis ni..ramai rakan2 blogger dh mencuba Talam lapis koko..mmg berseri2 tgk..pada mulanya nak jugak cuba wat Talam lapis koko..tp malangnya stok koko lak abis..hehe..

Resepi Kuih Lapis Pelangi ni lyza copy dari umah Kak Yatie (..::~**SINAR KEHIDUPANKU**~::..) yg mmg berkenal dgn Kuih Talam, kuih lapis & etc. Semuanya nampak sedap..Terima kasih kak yatie kerana sudi kongsi bersama resepi Kuih lapis ni yang mmg antara kuih kegemaran lyza dari kecik. Sekarang bile dh berjaya membuat kuih nie..rasa nak melompat je..yahoo..hehe..suka2x..


(Sumber : Kak Yatie - http://yatiememories.blogspot.com/ )



Bahan-bahan


1 1/2 cawan tepung gandum


1 1/2 tepung beras


1/2 cawan tepung ubi


1 1/2 cawan gula pasir


8 cawan santan sederhana pekat (1 1/2 biji kelapa parut)


1 sudu kecil garam


pewarna merah, hijau, putih, kuning


Cara Penyediaan


1. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.

2. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.

3. Masukkan pewarna ke dlm setiap bahagian.


4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan dan kukus loyang sebentar....nak lagi selamat alas loyang dngn plastik.

5. Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.


6. Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.


7. Lapiskan warna hijau dan kukus selama 5 minit dan di ikuti warna putih.


8. Lapiskan adunan berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).


9. Setelah masak, angkat dan sejukkan selama 2 jam. (Pastikan kuih betul2 sejuk barulah di potong dengan menggunakan pisau plastik/ pisau potong kek).



Order minggu lepas

Apam blossom ni order dari Ana (UIA), Zana (Bangsar).  Carrot Kek order dari Cikgu Atiqah (SKAUK) dan Kek Birthday & Cupkek Carrot Kek & Frosting Cheese oder dari Kak Nor..mula2 bila kak Nor ni cakap dia nk suh watkan kek Carrot cam ala2 Scret receipe..termenung gk kejap sebab x pena lagi rasa kek carrot scret receipe lagi..tp alhamdullilah setelah dpt fed back  dari Cikgu Atiqah. Btw..Tq Semua..


Repeat order dari Ana dan rakannya Mahani (UIA, Gombak)..200pcs (100pcs diasingkan dlm plasik kecik). TQ ye Ana.. 

Repeat order dari Zana (Bangsar) 200pcs.. Tq sekali lagi ye Zana.. 


Kek Birthday utk jiran sebelah. Kek utk Hari Jadi anaknya Raudah yg ke 10. Kak Nor request Kek Carrot Frosting Cheese dan juga cupkek simple deko ..(Dah lama sebenarnya x deko ni dh keras tgn..hehe). Kak Nor sekeluarga mmg peminat Cheese Kek..harap2 Kak Nor suka ye..


Kek Carot Cheese order dari Cikgu Atiqah (Sek Ren Keb AU Keramat), KL. Ni kali ke 3 Cikgu Atiqah order. Kali ke 2 Cikgu Atiqah request suruh kek carot ni dipotong 2..TQ Cikgu Atiqah..

Order minggu lepas

Apam blossom ni order dari Ana (UIA), Zana (Bangsar).  Carrot Kek order dari Cikgu Atiqah (SKAUK) dan Kek Birthday & Cupkek Carrot Kek & Frosting Cheese oder dari Kak Nor..mula2 bila kak Nor ni cakap dia nk suh watkan kek Carrot cam ala2 Scret receipe..termenung gk kejap sebab x pena lagi rasa kek carrot scret receipe lagi..tp alhamdullilah setelah dpt fed back  dari Cikgu Atiqah. Btw..Tq Semua..


Repeat order dari Ana dan rakannya Mahani (UIA, Gombak)..200pcs (100pcs diasingkan dlm plasik kecik). TQ ye Ana.. 

Repeat order dari Zana (Bangsar) 200pcs.. Tq sekali lagi ye Zana.. 


Kek Birthday utk jiran sebelah. Kek utk Hari Jadi anaknya Raudah yg ke 10. Kak Nor request Kek Carrot Frosting Cheese dan juga cupkek simple deko ..(Dah lama sebenarnya x deko ni dh keras tgn..hehe). Kak Nor sekeluarga mmg peminat Cheese Kek..harap2 Kak Nor suka ye..


Kek Carot Cheese order dari Cikgu Atiqah (Sek Ren Keb AU Keramat), KL. Ni kali ke 3 Cikgu Atiqah order. Kali ke 2 Cikgu Atiqah request suruh kek carot ni dipotong 2..TQ Cikgu Atiqah..

Monday, January 10, 2011

Kek Kukus Sandwich Lapis Jem

Assalammualaikum dan selamat sejahtera semua..Rasanya belum terlambat utk lyza ucapkan Selamat Tahun Baru 2011 kepada rakan2 dan pengunjung blog lyza yang x seberapa ni..maaf ye sebab dah lama x bersiaran..

Hari ni sempatla lyza buat kek kukus untuk minum petang. Resepi ni kepunyaan Chef Zubaidah (dari buku steamed cake)..tgk gambar kek tu je dah tertarik....alhamdulillah sedap gak kek ni..lembut je..ala2 mcm kek roll gitu..heroku yg kecik pon suka sgt kek ni..lebih2 lagi ada jem..laju jerr..

Okla..Jom layan pic kat bawah ni..



BAHAN2



3 biji Telor B


1 tsp Ovalet

30g Air

100g Gula Kastor (lyza letak 90g je)


100g Tepung naik sendiri (lyza guna tepung berserbuk penaik BlueKey)


20g Susu Tepung (diayak)


30g Minyak (lyza guna minyak Jagung)


1 tsp Coklat emulco

 HIASAN


Jem secukupnya (lyza gunakan jem strawberry)




CARA2 MEMBUATNYA :


1. Panaskan air kukusan. 

2. Pukul Telor, gula dan ovalet sehingga putih dan pekat.(Speed laju).

3. Masukkan tepung dan Susu tepung kedalam adunan dan pukul lagi hingga sebati.

4. Akhir sekali masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati juga.

5. Ambil 2 sudu adunan dan warnakan dengan Coklat emulco (untuk lorek atas adunan kek).

6. Tuangkan adunan ke dalam acuan 9" x 9" x 3" segi empat yang telah dialaskan dengan kertas minyak dan paipkan adunan Coklat sepanjang kek dan tarik lorekkan dgn lidi untuk membuat marbel.

7. Tutupkan acuan dengan aluminum foil.


8. Kukus selama 20 minit dengan api sederhana sehingga masak.





9. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu. Keluarkan kek dari acuan dan sapukan Jem (bahagian yang tak berlorek).

10. Potongkan 2 bahagian dan tindihkan keatas kek.






 SELAMAT MENCUBA....8-)

















Kek Kukus Sandwich Lapis Jem

Assalammualaikum dan selamat sejahtera semua..Rasanya belum terlambat utk lyza ucapkan Selamat Tahun Baru 2011 kepada rakan2 dan pengunjung blog lyza yang x seberapa ni..maaf ye sebab dah lama x bersiaran..

Hari ni sempatla lyza buat kek kukus untuk minum petang. Resepi ni kepunyaan Chef Zubaidah (dari buku steamed cake)..tgk gambar kek tu je dah tertarik....alhamdulillah sedap gak kek ni..lembut je..ala2 mcm kek roll gitu..heroku yg kecik pon suka sgt kek ni..lebih2 lagi ada jem..laju jerr..

Okla..Jom layan pic kat bawah ni..



BAHAN2



3 biji Telor B


1 tsp Ovalet

30g Air

100g Gula Kastor (lyza letak 90g je)


100g Tepung naik sendiri (lyza guna tepung berserbuk penaik BlueKey)


20g Susu Tepung (diayak)


30g Minyak (lyza guna minyak Jagung)


1 tsp Coklat emulco

 HIASAN


Jem secukupnya (lyza gunakan jem strawberry)




CARA2 MEMBUATNYA :


1. Panaskan air kukusan. 

2. Pukul Telor, gula dan ovalet sehingga putih dan pekat.(Speed laju).

3. Masukkan tepung dan Susu tepung kedalam adunan dan pukul lagi hingga sebati.

4. Akhir sekali masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati juga.

5. Ambil 2 sudu adunan dan warnakan dengan Coklat emulco (untuk lorek atas adunan kek).

6. Tuangkan adunan ke dalam acuan 9" x 9" x 3" segi empat yang telah dialaskan dengan kertas minyak dan paipkan adunan Coklat sepanjang kek dan tarik lorekkan dgn lidi untuk membuat marbel.

7. Tutupkan acuan dengan aluminum foil.


8. Kukus selama 20 minit dengan api sederhana sehingga masak.





9. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu. Keluarkan kek dari acuan dan sapukan Jem (bahagian yang tak berlorek).

10. Potongkan 2 bahagian dan tindihkan keatas kek.






 SELAMAT MENCUBA....8-)

















Order lagi..


Apam blossom 100pcs utk Ana Rahayu dari Bandar Kinrara, Puchong. Untuk jamuan hari jadi anaknya. Tq Ana..

Order dari Nana, Setiawangsa. Apam blossom 100pcs. Tq Nana ye..

Ode dari Zana, Bangsar 100pcs untuk majlis pernikahan kakaknya. Dan juga Ana, Gombak 150pcs.. Tq Ana dan Zana..harap Ana dan Zana suka ye..

Oder dari Adila, Taman Wangsa Jaya. 150pcs Blueberry Cistat dan 50pcs Stawberry Cistat. Tq Adila..

 
Blueberry Cistat untuk Kak Ima dari Taman Sri Rampai. 150pcs Blueberry Cistat. Tq ye kak.

Order lagi..


Apam blossom 100pcs utk Ana Rahayu dari Bandar Kinrara, Puchong. Untuk jamuan hari jadi anaknya. Tq Ana..

Order dari Nana, Setiawangsa. Apam blossom 100pcs. Tq Nana ye..

Ode dari Zana, Bangsar 100pcs untuk majlis pernikahan kakaknya. Dan juga Ana, Gombak 150pcs.. Tq Ana dan Zana..harap Ana dan Zana suka ye..

Oder dari Adila, Taman Wangsa Jaya. 150pcs Blueberry Cistat dan 50pcs Stawberry Cistat. Tq Adila..

 
Blueberry Cistat untuk Kak Ima dari Taman Sri Rampai. 150pcs Blueberry Cistat. Tq ye kak.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...