Wednesday, March 23, 2011

Kek Alunan Kasih

Assalammualaikum semua..dan selamat sejahtera semua.. 

Hari ni lyza nk berkongsi resepi Kek Alunan Kasih yg dah semakin popular skrg ni..ramai rakan2 blogger yg dh mencubanya..mmg terpegun tgk hasil tgn Kak Am, Kak Yatie (Sinar Kehidupan), Kak Nor, Kak Dayang DJ, Kak Zana, Kak Ayu, Kak Nur, Izzah Muffin dan ramai lagi..semuanya cantek2..ni yang terpanggil nak mencubanya pula..hehe 

Kek Alunan Kasih ni lyza wat last week utk dibawa blk ke kg halaman suami di Muar, Johor baru2 ni. Kebetulan ada majlis bacaan yassin di sana.  Resepi ni..lyza c & p dari blog Kak Am (Terima kasih pada Kak Am dan Puan Mastura Yasak yg sudi berkongsi resepi ni..Alhamdulillah mak mertua pon suka kek ni. Sukanyeee..wajib buat lagi nie...8-)



 KEK ALUNAN KASIH
(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})


BAHANNYA

5 Biji Telur
1 ½ cwn Planta atau (250g) - akak ltk 250g butter
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je) - akak pun kurangkan
1 sudu kecil baking powder atau 3 sk (sudu kfc)
½ cwn susu cair**
1 sudu kecil esen vanilla (boleh guna perasa lain juga)
*Serbuk koko (secukupnya)
*Pewarna (ikut citarasa masing2)
*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.


Cara2:

1. Pukul planta dan gula smpai kembang.

2. Masukkan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang.

3. Masukkan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit.

4. Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau. (lyza wat 3 kaler hijau, pink & kuning).

5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..

6. Masukkan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..

7. Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td tertarik)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…

8. Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2… 

Pengalaman sendiri :

Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita me- lapis & meratakan adunan tersebut serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.


Kek Alunan Kasih

Assalammualaikum semua..dan selamat sejahtera semua.. 

Hari ni lyza nk berkongsi resepi Kek Alunan Kasih yg dah semakin popular skrg ni..ramai rakan2 blogger yg dh mencubanya..mmg terpegun tgk hasil tgn Kak Am, Kak Yatie (Sinar Kehidupan), Kak Nor, Kak Dayang DJ, Kak Zana, Kak Ayu, Kak Nur, Izzah Muffin dan ramai lagi..semuanya cantek2..ni yang terpanggil nak mencubanya pula..hehe 

Kek Alunan Kasih ni lyza wat last week utk dibawa blk ke kg halaman suami di Muar, Johor baru2 ni. Kebetulan ada majlis bacaan yassin di sana.  Resepi ni..lyza c & p dari blog Kak Am (Terima kasih pada Kak Am dan Puan Mastura Yasak yg sudi berkongsi resepi ni..Alhamdulillah mak mertua pon suka kek ni. Sukanyeee..wajib buat lagi nie...8-)



 KEK ALUNAN KASIH
(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})


BAHANNYA

5 Biji Telur
1 ½ cwn Planta atau (250g) - akak ltk 250g butter
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je) - akak pun kurangkan
1 sudu kecil baking powder atau 3 sk (sudu kfc)
½ cwn susu cair**
1 sudu kecil esen vanilla (boleh guna perasa lain juga)
*Serbuk koko (secukupnya)
*Pewarna (ikut citarasa masing2)
*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.


Cara2:

1. Pukul planta dan gula smpai kembang.

2. Masukkan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang.

3. Masukkan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit.

4. Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau. (lyza wat 3 kaler hijau, pink & kuning).

5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..

6. Masukkan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..

7. Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td tertarik)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…

8. Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2… 

Pengalaman sendiri :

Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita me- lapis & meratakan adunan tersebut serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.


Tuesday, March 22, 2011

order demi order dan order dari Kak Jee, Tmn Melawati..

500pcs Apam dottie diorder Ana, UIA, Gombak. Tq Ana..sekali lg..

Maziah dari Keramat AU3 order Cistat 50pcs Strawberry, 50pcs Blueberry & Apam dottie 100pcs. Maziah request tema putih n pink utk besday anaknya..sweetkan....hehe..tq Maziah..


Alia dari Wangsa Maju, Sek. 5 order 100pcs Cistat Blueberry n 100pcs Strawberry. 

Fida dari Kajang order Cistat Blueberry 50pcs n Stawberry 50pcs. Tq Fida.. 

Apam dottie 150pcs utk Sharifah di Apartment Intan, Setiawangsa..

Order dari Kak Sharifah, Apartment Sri Intan, Setiawangsa. 300pcs Apam dottie..tq Kak Sharifah.
 

Ana dari UIA, Gombak lagi..TQ Ana..150pcs Apam dottie


Order dari rakan blog Zura, Bandar Sri Damansara 50pcs Cistat Strawberry 25pcs + Blueberry 25pcs n Egg Tart 50pcs ..tq Zura..(http://afazilzura.blogspot.com)

Ariana, Gombak order apam dottie 200pcs untuk majlis pertunangan kakaknya..Tq  
   
 Sharifah dari Apartment Sri Intan order 150pcs Apam dottie untuk majlis potong jambul anak buahnya di Ipoh, Perak. Tq 3x..


 Kali ni Apam dottie diorder oleh Kak Jee (http://dapurkakjee@blogspot.com) dari Taman Melawati. Kak Jee order 200pcs utk dibawa ke kg di Pahang. Terkejut gk bile dpt call dari Kak Jee..cam x caya pon ada..Kak Jee ni Artis tau..2 x liza susun kt dlm bekas..risau gk klu2 kak jee x suka.Tq Kak..terharu liza..akak sudi order..jgn serik ye..

order demi order dan order dari Kak Jee, Tmn Melawati..

500pcs Apam dottie diorder Ana, UIA, Gombak. Tq Ana..sekali lg..

Maziah dari Keramat AU3 order Cistat 50pcs Strawberry, 50pcs Blueberry & Apam dottie 100pcs. Maziah request tema putih n pink utk besday anaknya..sweetkan....hehe..tq Maziah..


Alia dari Wangsa Maju, Sek. 5 order 100pcs Cistat Blueberry n 100pcs Strawberry. 

Fida dari Kajang order Cistat Blueberry 50pcs n Stawberry 50pcs. Tq Fida.. 

Apam dottie 150pcs utk Sharifah di Apartment Intan, Setiawangsa..

Order dari Kak Sharifah, Apartment Sri Intan, Setiawangsa. 300pcs Apam dottie..tq Kak Sharifah.
 

Ana dari UIA, Gombak lagi..TQ Ana..150pcs Apam dottie


Order dari rakan blog Zura, Bandar Sri Damansara 50pcs Cistat Strawberry 25pcs + Blueberry 25pcs n Egg Tart 50pcs ..tq Zura..(http://afazilzura.blogspot.com)

Ariana, Gombak order apam dottie 200pcs untuk majlis pertunangan kakaknya..Tq  
   
 Sharifah dari Apartment Sri Intan order 150pcs Apam dottie untuk majlis potong jambul anak buahnya di Ipoh, Perak. Tq 3x..


 Kali ni Apam dottie diorder oleh Kak Jee (http://dapurkakjee@blogspot.com) dari Taman Melawati. Kak Jee order 200pcs utk dibawa ke kg di Pahang. Terkejut gk bile dpt call dari Kak Jee..cam x caya pon ada..Kak Jee ni Artis tau..2 x liza susun kt dlm bekas..risau gk klu2 kak jee x suka.Tq Kak..terharu liza..akak sudi order..jgn serik ye..

Monday, March 21, 2011

BINGKA SUSU

Assalammualaikum dan selamat sejahtera kepada semua rakan2 blogger dan semua pengunjung. Semoga sihat dan ceria hendaknya..

Maafkan lyza sebab dh lama x bersiaran sebab akhir2 ni bz sikit..Terima kasih juga diucapkan kepada semua yg sudi berkunjung ke blog lyza yg x seberapa ni..terima kasih semua..

Baru2 ni lyza dah mencuba Kuih Bingka Susu ni..resepi ni lyza c & p dari Kak Fida@myresepi.com..selalunya resepi kak fida ni mmg x pernah mengecewakan..terima kasih kak fida sudi berkongsi resepi kuih bingka ni..baru pertama kali cuba buat Kuih bingka ni.. alhamdulillah sedap, lemak dan berkrimmmm..x la manis sgt..mmg sesedap rasa..lebih2 lg klu garing di bahagian tepi..sedapnyaaa..sesuai sangat untuk minum petang.. tp kuih ni kenela buat awl sikit sebab x boleh potong panas2. biarkan betul2 sejuk..nyum3x..jomla cuba resepi ni..8-)  

  
 BINGKA SUSU
(Sumber : Kak fida@myresipi.com)

Bahan-bahan ( Loyang 8 X 8 in / 9 X 6 in )


BAHAN A : 

1 cawan susu cair

3/4 cawan susu manis

50 g gula pasir (opt)

1 cawan tepung gandum - diayak

2 biji telur


BAHAN B :


500 ml air

100 g mentega / majerin

50 g tepung kastard

1/2 sk esen vanilla

1/2 sk garam


Cara-cara


1. Satukan bahan A dan ketepikan.

2. Satukan bahan B dalam periuk dan kacau rata. Masak hingga pekat atas api perlahan. 

3. Masukkan bahan A ke dalam adunan yang dimasak, kacau rata dan masak terus hingga pekat lagi. Matikan api. 

4. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 160C selama 30 - 40 min atau hingga permukaan kuih garing. 

5. Biarkan kuih benar2 sejuk di dalam loyang, potong dan boleh dihidangkan. Kuih boleh disimpan dalam peti sejuk jika ingin dimakan dingin. 

6. Adunan boleh juga dibakar di dalam acuan bahulu pecah lapan.

BINGKA SUSU

Assalammualaikum dan selamat sejahtera kepada semua rakan2 blogger dan semua pengunjung. Semoga sihat dan ceria hendaknya..

Maafkan lyza sebab dh lama x bersiaran sebab akhir2 ni bz sikit..Terima kasih juga diucapkan kepada semua yg sudi berkunjung ke blog lyza yg x seberapa ni..terima kasih semua..

Baru2 ni lyza dah mencuba Kuih Bingka Susu ni..resepi ni lyza c & p dari Kak Fida@myresepi.com..selalunya resepi kak fida ni mmg x pernah mengecewakan..terima kasih kak fida sudi berkongsi resepi kuih bingka ni..baru pertama kali cuba buat Kuih bingka ni.. alhamdulillah sedap, lemak dan berkrimmmm..x la manis sgt..mmg sesedap rasa..lebih2 lg klu garing di bahagian tepi..sedapnyaaa..sesuai sangat untuk minum petang.. tp kuih ni kenela buat awl sikit sebab x boleh potong panas2. biarkan betul2 sejuk..nyum3x..jomla cuba resepi ni..8-)  

  
 BINGKA SUSU
(Sumber : Kak fida@myresipi.com)

Bahan-bahan ( Loyang 8 X 8 in / 9 X 6 in )


BAHAN A : 

1 cawan susu cair

3/4 cawan susu manis

50 g gula pasir (opt)

1 cawan tepung gandum - diayak

2 biji telur


BAHAN B :


500 ml air

100 g mentega / majerin

50 g tepung kastard

1/2 sk esen vanilla

1/2 sk garam


Cara-cara


1. Satukan bahan A dan ketepikan.

2. Satukan bahan B dalam periuk dan kacau rata. Masak hingga pekat atas api perlahan. 

3. Masukkan bahan A ke dalam adunan yang dimasak, kacau rata dan masak terus hingga pekat lagi. Matikan api. 

4. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 160C selama 30 - 40 min atau hingga permukaan kuih garing. 

5. Biarkan kuih benar2 sejuk di dalam loyang, potong dan boleh dihidangkan. Kuih boleh disimpan dalam peti sejuk jika ingin dimakan dingin. 

6. Adunan boleh juga dibakar di dalam acuan bahulu pecah lapan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...