Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2011

Salam Ramadhan...Semua..

Menjelang datangnya bulan yang penuh kemuliaan, bulan Ramadhan... Di kesempatan ini, Lyza sekeluarga ingin mengucapkan "SELAMATMENJALANIIBADAHPUASA"kepada semua rakan2 blogger dan semua pengunjung..
Semoga kehadiran Ramadhan kali ini akan membawa lebih keinsafan dan ketakwaan dalam diri kita semua. Amin.

Niat Puasa Ramadhan
Lafaz niat untuk sebulan puasa
"Sahaja aku berpuasa keseluruhan bulan Ramadhan kerana Allah Ta'ala..."
Lafaz niat puasa (harian)
"Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala"
nawaitu souma godhin ‘an adaa i, fardhi syahri ramadhaana haadzihis sanati lillahi ta’aalaa <

Salam Ramadhan...Semua..

Menjelang datangnya bulan yang penuh kemuliaan, bulan Ramadhan... Di kesempatan ini, Lyza sekeluarga ingin mengucapkan "SELAMATMENJALANIIBADAHPUASA"kepada semua rakan2 blogger dan semua pengunjung..
Semoga kehadiran Ramadhan kali ini akan membawa lebih keinsafan dan ketakwaan dalam diri kita semua. Amin.

Niat Puasa Ramadhan
Lafaz niat untuk sebulan puasa
"Sahaja aku berpuasa keseluruhan bulan Ramadhan kerana Allah Ta'ala..."
Lafaz niat puasa (harian)
"Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala"
nawaitu souma godhin ‘an adaa i, fardhi syahri ramadhaana haadzihis sanati lillahi ta’aalaa

Tiwul Ayu versi Gula Melaka

Assalammualaikum dan Salam sejahtera kepada semua kawan2 blogger dan semua pengunjung yg sudi berkunjung ke sini. Terima kasih juga kepada yg sudi jadi follower di blog lyza yg x seberapa ni. Maaf ye..sebab x sempat nk update..8-)
Sambil2 tgk Perlawanan bola tadi..Malaysia VS Singapore..sempat gak mencuba resipi Kuih Tiwul Ayu ni..dh lama resepi ni dlm listing cuma x berkesempatan je.. cuma satu pengajaran..gula melaka tu lyza hiris x berapa halus..jadi bila pukul adunan tu masih ada lagi gula melaka yg x hancur..berketul2..semua gara2 nk kerja cepat..
Baru pertama kali cuba buat Kuih Tiwul Ayu versi Gula Melaka ni..i likeee...mmg lembut, sedap..masa mengukus kuih ni pon dh semerbak harumnya sampai satu umah bau kuih ni. Terima kasih kepada mama kastam tioman @ myresipi.comyg sudi berkongsi kuih Tiwul Ayu ni..
Resepi di bawah ni..byk jugak dpt..lebih 100 keping rasanya..ooppsss lebih lg kot.. x pe next time kene buat 1/2 adunan je pon dh byk rasanya.
Selamat mencuba ye..


TIWUL AYU Versi Gu…

Tiwul Ayu versi Gula Melaka

Assalammualaikum dan Salam sejahtera kepada semua kawan2 blogger dan semua pengunjung yg sudi berkunjung ke sini. Terima kasih juga kepada yg sudi jadi follower di blog lyza yg x seberapa ni. Maaf ye..sebab x sempat nk update..8-)
Sambil2 tgk Perlawanan bola tadi..Malaysia VS Singapore..sempat gak mencuba resipi Kuih Tiwul Ayu ni..dh lama resepi ni dlm listing cuma x berkesempatan je.. cuma satu pengajaran..gula melaka tu lyza hiris x berapa halus..jadi bila pukul adunan tu masih ada lagi gula melaka yg x hancur..berketul2..semua gara2 nk kerja cepat..
Baru pertama kali cuba buat Kuih Tiwul Ayu versi Gula Melaka ni..i likeee...mmg lembut, sedap..masa mengukus kuih ni pon dh semerbak harumnya sampai satu umah bau kuih ni. Terima kasih kepada mama kastam tioman @ myresipi.comyg sudi berkongsi kuih Tiwul Ayu ni..
Resepi di bawah ni..byk jugak dpt..lebih 100 keping rasanya..ooppsss lebih lg kot.. x pe next time kene buat 1/2 adunan je pon dh byk rasanya.
Selamat mencuba ye..


TIWUL AYU Versi Gu…

Ode yg lepas2

Pic di bawah ni..pic yg lepas2..x sempat nk publish..maaf ye.  Lyza nak ucapkan ribuan Terima kasih kepada semua yg sudi ode ye..harap2 berpuashati..

Ode dari Fariza (Shah Alam), 200pcs utk majlis mkn2 di rumahnya..tq Fariza..
Ode dari Afniza, Tmn Ukay Perdana, 150pcs..Tq Afniza..
Cikgu Zah dari Sekolah Keramat AU..Kek Hari Jadi anaknya Qasrina yg ke 5. Tq Cikgu..
Yana dari Menara Merak Kayangan, AU3 - 100pcsutk kenduri di rumah ibunya..Tq Yana..harap Yana berpuashati ye..
Ode dari kwn mr hubby..Hilmy 100pcs, Amin 200pcs, Shazlina - 350pcs..Tq sekali lagi..
Ode dari Ana, Gombak 350pcs...Tq Ana..
Ode dari Zana, Selayang - 200pcs..Tq Zana..
Ode dari Ryna Tmn Permata, 150pcs..Tq Ryna yg x serik2 ode..Tq dik..
Ode dari Sazlina - 100pcs..Tq Ina..

Apam ni ode dari Tina, Tmn Setiawangsa..200pcs utk Mkn2 gotong royong di kwsan rumahnya..Tq Tina..

Ode dari Ryna, Tmn Permata.. lagiii...150pcs..Tq2x Ryna..

Ode dari Sazlina..300pcs utk majlis nikah..Tq Sazlina..
Ode dari Emmy dari Tmn Melawati, 100pcs..Tq Emm…

Ode yg lepas2

Pic di bawah ni..pic yg lepas2..x sempat nk publish..maaf ye.  Lyza nak ucapkan ribuan Terima kasih kepada semua yg sudi ode ye..harap2 berpuashati..

Ode dari Fariza (Shah Alam), 200pcs utk majlis mkn2 di rumahnya..tq Fariza..
Ode dari Afniza, Tmn Ukay Perdana, 150pcs..Tq Afniza..
Cikgu Zah dari Sekolah Keramat AU..Kek Hari Jadi anaknya Qasrina yg ke 5. Tq Cikgu..
Yana dari Menara Merak Kayangan, AU3 - 100pcsutk kenduri di rumah ibunya..Tq Yana..harap Yana berpuashati ye..
Ode dari kwn mr hubby..Hilmy 100pcs, Amin 200pcs, Shazlina - 350pcs..Tq sekali lagi..
Ode dari Ana, Gombak 350pcs...Tq Ana..
Ode dari Zana, Selayang - 200pcs..Tq Zana..
Ode dari Ryna Tmn Permata, 150pcs..Tq Ryna yg x serik2 ode..Tq dik..
Ode dari Sazlina - 100pcs..Tq Ina..

Apam ni ode dari Tina, Tmn Setiawangsa..200pcs utk Mkn2 gotong royong di kwsan rumahnya..Tq Tina..

Ode dari Ryna, Tmn Permata.. lagiii...150pcs..Tq2x Ryna..

Ode dari Sazlina..300pcs utk majlis nikah..Tq Sazlina..
Ode dari Emmy dari Tmn Melawati, 100pcs..Tq Emm…