Wednesday, November 16, 2011

Nasi Lemak Basmathi

Assalammualaikum dan semoga anda ceria selalu.. alhamdulillah pagi ni cuaca cerah di Keramat ni..maklumla sekrg musim hujan mlm. 

Hari ni teringin lak buat nasi lemak untuk sarapan pagi..wah semangat betul hari ni..hehe. Alhamdulillah kejap je abis nasi lemak pagi ni.


Resepi ni kepunyaan chef Asmah laili (chef celebriti yg pemes di Singapura) dan resepi sambal  junjs11@myresipi.com yg  lyza ubah sikit. Mmg sedap..8-)  


Bahan2 nya

4 cawan Beras basmathi (lyza guna beras  jenama Jasmine "pusa")
5 cawan Santan (2 cawan Santan pekat + 3 cawan air)
1 biji Bawang besar (dihiris)
3 biji Bawang putih  (dihiris)
1/2 cm Halia (diketuk)
1 batang Serai (diketuk)
4 biji buah pelaga
2 helai Daun Pandan (disimpulkan)
Garam secukupnya
Perasa secukupnya

Cara2 nya :
1. Basuhkan beras. Rendamkan selama 15 minit dan toskan.

2. Dalam periuk rice cooker, masukkan Santan, Bawang besar, Bawang putih, Halia, Serai, Daun Pandan dan Buah pelaga.

3. Masakkan di atas api dapur hingga mendidih dengan api sederhana.

4. Setelah mendidih, baru masukkan garam dan perasa.

5. Kemudian masukkan beras basmathi yg telah ditoskan. Tutupkan api.

6. Angkat periuk dan sambung masak ke dlm rice cooker dan tekan "ON". Biarkan hingga nasi masak.

7. Gunakan chopstik atau garfu untuk gaulkan nasi dengan perlahan agar beras tidak patah dan sekata masaknya.

8. Biarkan hingga nasi betul2 masak.
(Sumber :junjs11@myresipi.com)
Bahan2 untuk sambal: 

8 sudu besar cili kering (yg sudah dimesin)
6 ulas bawang merah -ditumbuk 
4 ulas bawang putih -ditumbuk 
1 biji bawang besar -dihiris 
 segenggam ikan bilis (dibasuh, separuh di goreng garing dan separuh ditumbuk) 
sedikit air asam jawa
sedikit belacan (jika suka)
garam, perasa dan gula secukupnya

Minyak untuk menumis.


Cara-cara
1. Panaskan sedikit minyak dlm kuali.
2. Gorengkan ikan bilis sehingga garing dan toskan.
3. Tumiskan bawang besar, bawang putih, bawang merah dan cili, belacan dan ikan bilis yg ditumbuk..hingga sedikit garing dan pecah minyak.
4. Masukkan air asam dan separuh lagi ikan bilis yg sudah digoreng tadi. 
5. Masukkan garam, perasa dan gula. Masak sehingga agak pekat.




Wednesday, November 9, 2011

Maruku..

Assalammualaikum dan salam sejahtera.. semua rakan2 blogger. Baru hari ni berkesempatan nk kuarkan N3 yg dh berkurun2..klu penyakit "M" dtg.. mood pon x de..nk tulis pon x tau nk mula cam mana..ish3x..

Hari ni lyza nk berkongsi resepi jajan yg wajib ada klu musim raya..raya haji yg pon mesti nk buat..buat kunyah2 sambil tgk tv..best ni..tp jgn terlampau byk kunyah ye..nnt rasa mual pulak..sebab makanan ni berminyak.

Jom layan maruku yg lyza baru buat baru2 ni..resepi ni lyza dpt dari mak lyza kt jb. Insyallah mesti jadik punya..8-)

Bahan-bahan 

250g tepung maruku (brand apa2 pon boleh)
140g tepung ubi
1 sudu besar serbuk Kari daging/ayam
2-3 sudu besar bijan
1/2 sudu besar marjerin
1/2 cawan Santan (lyza guna santan kotak)
1/2 cawan Air
1 biji Telor
Garam, gula dan perasa secukupnya
2 - 3 tangkai daun kari
Minyak utk menggoreng


Bahan kisar
4 ulas Bawang putih 
1 biji Bawang besar
Segenggam Udang kering (rendam dulu baru dikisar)
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar Jintan putih


Cara2
1. Satukan Tepung maruku, tepung ubi dan  serbuk kari kedlm bekas. ketepikan sebentar.

2. Masukkan bawang putih, bawang besar, udang kering, jintan putih, biji ketumbar dan air kedlm blender dan kisarkan hingga sebati.


3. Campurkan bahan2 kisar tadi ke dlm bekas tepung.


4. Masukkan telor dan santan dan ke dlm adunan dan ulikan sehingga sebati dan lembut.


5. Akhir sekali, masukkan Marjerin dan bijan. Ulikan hingga sebati. (klu adunan cair lih masukkan sedikit tepung ubi).


6. Panaskan minyak. Masukkan sedikit doh ke dlm acuan maruku dan paipkan ke dlm minyak yg telah panas. 


7. Buat pusingan sebanyak 3 kali shj (klu terlebih pusing nnt maruku jadi berpintal2 dan tebal tentu lambat masak).


8. Gunakan api sederhana. Terbalikkan maruku yg kekuningan. (hati2 selepas 3 atau 4 gorengan..api hendaklah dikecikkan sebab minyak akan semakin panas dan muruku cepat hitam).

9. Setelah maruku hampir masak, masukkan beberapa helai daun kari ke dlm kuali. (Jgn terlalu lama nnt maruku jadi kehitaman dan pahit).

10. Kemudian angkat dan toskan minyak.

* Gunakan cawan matriks ye.
Acuan maruku yg digunakan..


"SELAMAT MENCUBA.."
  

Maruku..

Assalammualaikum dan salam sejahtera.. semua rakan2 blogger. Baru hari ni berkesempatan nk kuarkan N3 yg dh berkurun2..klu penyakit "M" dtg.. mood pon x de..nk tulis pon x tau nk mula cam mana..ish3x..

Hari ni lyza nk berkongsi resepi jajan yg wajib ada klu musim raya..raya haji yg pon mesti nk buat..buat kunyah2 sambil tgk tv..best ni..tp jgn terlampau byk kunyah ye..nnt rasa mual pulak..sebab makanan ni berminyak.

Jom layan maruku yg lyza baru buat baru2 ni..resepi ni lyza dpt dari mak lyza kt jb. Insyallah mesti jadik punya..8-)

Bahan-bahan 

250g tepung maruku (brand apa2 pon boleh)
140g tepung ubi
1 sudu besar serbuk Kari daging/ayam
2-3 sudu besar bijan
1/2 sudu besar marjerin
1/2 cawan Santan (lyza guna santan kotak)
1/2 cawan Air
1 biji Telor
Garam, gula dan perasa secukupnya
2 - 3 tangkai daun kari
Minyak utk menggoreng


Bahan kisar
4 ulas Bawang putih 
1 biji Bawang besar
Segenggam Udang kering (rendam dulu baru dikisar)
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar Jintan putih


Cara2
1. Satukan Tepung maruku, tepung ubi dan  serbuk kari kedlm bekas. ketepikan sebentar.

2. Masukkan bawang putih, bawang besar, udang kering, jintan putih, biji ketumbar dan air kedlm blender dan kisarkan hingga sebati.


3. Campurkan bahan2 kisar tadi ke dlm bekas tepung.


4. Masukkan telor dan santan dan ke dlm adunan dan ulikan sehingga sebati dan lembut.


5. Akhir sekali, masukkan Marjerin dan bijan. Ulikan hingga sebati. (klu adunan cair lih masukkan sedikit tepung ubi).


6. Panaskan minyak. Masukkan sedikit doh ke dlm acuan maruku dan paipkan ke dlm minyak yg telah panas. 


7. Buat pusingan sebanyak 3 kali shj (klu terlebih pusing nnt maruku jadi berpintal2 dan tebal tentu lambat masak).


8. Gunakan api sederhana. Terbalikkan maruku yg kekuningan. (hati2 selepas 3 atau 4 gorengan..api hendaklah dikecikkan sebab minyak akan semakin panas dan muruku cepat hitam).

9. Setelah maruku hampir masak, masukkan beberapa helai daun kari ke dlm kuali. (Jgn terlalu lama nnt maruku jadi kehitaman dan pahit).

10. Kemudian angkat dan toskan minyak.

* Gunakan cawan matriks ye.
Acuan maruku yg digunakan..


"SELAMAT MENCUBA.."
  

ode - Baru nk kuarkan N3

Tq sekali lg..disokongan anda..


 Ita, Shah Alam - ode 100pcs, 
Idawati (Keramat AU5) ode 300pcs 
Roza (kwn K.Ramlah) - 200pcs

 Mira (Keramat AU5) ode 200pcs
Noor (Selayang) - 100pcs
Sabrina (Setapak) - 150pcs
Yana (W Maju) - 100pcs
Aimi - 100pcs
Ryna (Tmn Permata) - 150pcs
Alin (PJ) - 350pcs
Cikgu Halwani (SMK Sekyen5, W. Maju) - 200pcs


 Najwa (Pandan Indah) - 100pcs

 En Amin, kwn huby ode 300pcs

 Yanti (W Maju) ode 100pcs

 Alin 100pcs - Red dot White & Yellow dot White

 Nadia dari Sri Maya Condo, Wangsa Maju ode 100pcs 

Masleeza dari Ampang ode 100pcs

Yanti (W Maju) -  ode 100pcs


Ode dari Yuzie, Bukit Antarabangsa - 100pcs

Ode dari  Kak Sharifah (Apartment Intan, Setiawangsa) - 100pcs

Ode dari Kak Saniah - 300pcs
 Rossa - 300pcs

Ode dari Kak Saniah lagi..100pcs

Ode dari kwn huby - 100pcs Tat Nenas

Ode dari Ct, Setiawangsa - 200pcs

Ode dari Sh. Apartment Intan, Setiawangsa - 100pcs

Ode dari Ana, Gombak - 100pcs

Ode dari Yuzie, Bukit Antarabangsa - 300pcs
Cikgu Halwani (SMK Seksyen 5, W. Maju) - 200pcs

Ode dari Sh. (Apartment Intan, Setiawangsa)
100pcs (Apam polkadot) & 50pcs (Apam Angry Bird)

Ode dari Alin - 100pcs

Ode dari Laifa - 200pcs



ode - Baru nk kuarkan N3

Tq sekali lg..disokongan anda..


 Ita, Shah Alam - ode 100pcs, 
Idawati (Keramat AU5) ode 300pcs 
Roza (kwn K.Ramlah) - 200pcs

 Mira (Keramat AU5) ode 200pcs
Noor (Selayang) - 100pcs
Sabrina (Setapak) - 150pcs
Yana (W Maju) - 100pcs
Aimi - 100pcs
Ryna (Tmn Permata) - 150pcs
Alin (PJ) - 350pcs
Cikgu Halwani (SMK Sekyen5, W. Maju) - 200pcs


 Najwa (Pandan Indah) - 100pcs

 En Amin, kwn huby ode 300pcs

 Yanti (W Maju) ode 100pcs

 Alin 100pcs - Red dot White & Yellow dot White

 Nadia dari Sri Maya Condo, Wangsa Maju ode 100pcs 

Masleeza dari Ampang ode 100pcs

Yanti (W Maju) -  ode 100pcs


Ode dari Yuzie, Bukit Antarabangsa - 100pcs

Ode dari  Kak Sharifah (Apartment Intan, Setiawangsa) - 100pcs

Ode dari Kak Saniah - 300pcs
 Rossa - 300pcs

Ode dari Kak Saniah lagi..100pcs

Ode dari kwn huby - 100pcs Tat Nenas

Ode dari Ct, Setiawangsa - 200pcs

Ode dari Sh. Apartment Intan, Setiawangsa - 100pcs

Ode dari Ana, Gombak - 100pcs

Ode dari Yuzie, Bukit Antarabangsa - 300pcs
Cikgu Halwani (SMK Seksyen 5, W. Maju) - 200pcs

Ode dari Sh. (Apartment Intan, Setiawangsa)
100pcs (Apam polkadot) & 50pcs (Apam Angry Bird)

Ode dari Alin - 100pcs

Ode dari Laifa - 200pcs



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...