Saturday, March 29, 2014

ROTI JAGUNG


Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Maaf ye lyza baru nak update entri yg tertunda nie.. banyak sangat urusan sampai x sempat nk update... minggu ni mood 'meroti' pulak.. resepi ni lyza terjumpa di FB (kelab roti). 

Resepi ni kepunyaan Musalmah Yusof. Mmg teringin nak cuba Roti jagung ni.. tercapai jugak akhirnya... Kaedah membuatnya pula lyza cuba buat cara Ros Jintan Manis (Bukan Sekadar Masakan)..mmg mudah. Memandangkan lyza x de breadmaker...uli pakai tangan jerrr...xercise sikit..hihi. 

Oklah..jom layan resipi dan pic di bawah..  









ROTI JAGUNG 
SUMBER : PN. MUSALMAH YUSOF

Bahan-bahannya ( untuk doh roti)

500g tepung roti (tepung high protein)
125g gula pasir
8g garam
20g susu tepung
20g yis kering
5g bread improver
60g planta@marjerin 
100g jagung creamy (dlm tin)
1 biji kuning telor
100g air sejuk
100g ais


* untuk gliss (egg wash) *
 1 sudu besar susu segar dan sebiji kuning telor (boleh tambah susu lagi klu bancuhan nampak pekat) 


Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Masukkan bahan2 kering di dalam bekas adunan sehingga semua sebati. Kemudian baru masukkan jagung creamy dan ais. Akhir sekali masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Setelah menjadi doh ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastic itu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit atau satu jam.

3. Selepas itu,  tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin, bahagi doh pada beberapa bebola kecil (timbangkan 35g setiap doh) dan susun di dalam acuan yg telah disapu dgn sedikit marjerin/mentega.
(pastikan doh tidak disusun terlalu rapat, supaya doh boleh naik dengan baik,  biarkan naik dua kali ganda lebih kurang 40 - 50 minit).

4. Gliss permukaan doh dengan egg wash dan bakar pada suhu 160 darjah selama 40 - 45 minit atau sehingga permukaan roti perang.
5. Keluarkan dari oven dan terus sapukan marjerin/mentega diatas permukaan roti supaya nampak berkilat dan tidak kering. Sejukkan atas redai. 

Selamat Mencuba.

Monday, March 3, 2014

AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA

Assalammualaikum dan selamat pagi semua....  Hari ni lyza nak kongsikan resepi agar2 santan gula melaka yg lemak berkrim ni..mmg lyza suka sgt agar2 ni..tambah2 lg cuaca yg semakin panas kat KL nie..

Kali ni lyza cuba resepi dari naz@ovenkecil. Ramai jugak kwn2 blogger dah mencuba resepi agar2 ni..antaranya Kak Yatie@"Sinar Kehidupanku" dan Hana@(hanamemories). Mmg senang sgt.. dan yummy..kejap je dah licin. 




AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA

Sumber : Naz@CuteOven



Bahan-Bahan

Bahan A
4 cawan air
250gm gula melaka - cincang
sedikit gula pasir (jika perlu)
1 helai daun pandan (disimpul)


Bahan B
10gm atau 11g serbuk agar-agar


Bahan C
1 cawan santan @ satu kotak kecil santan KARA [200g] (lyza gunakan 1 cawan air + satu kotak santan KARA [200g])
1 biji telur
secubit garam 


Cara-Cara

  • Masak bahan A hingga gula larut dan tapiskan.
  • Masak semula bahan A dan masukkan bahan B hingga agar-agar larut dan mendidih (sentiasa kacau).
  • Pukul bahan C dengan whisk.
  • Kecilkan api dan tuangkan bahan C kedalam adunan agar-agar yang mendidih tadi dan kacau seketika. (biarkan adunan betul2 menggelegak ye..)
  • Tutup api dan tuang adunan kedalam loyang 8x8 yang telah dibasahkan terlebih dahulu.
  • Biar beku. Setelah sejuk masukkan kedalam peti ais. Sedap dinikmati sejuk-sejuk...

Tips:
Selepas memasukkan santan ke dalam periuk, biar adunan menggelegak lama sikit dalam 1 minit atau lebih. Ataupun, selepas masukkan santan, bila adunan mula mengelegak, kuatkan api dapur hingga adunan mengelegak kuat. Tapi kena hati-hati jangan sampai adunan membuak dan melimpah keluar dari periuk. Kacau-kacau adunan dalam 1 minit. 



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...