Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2014

ROTI JAGUNG

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 
Maaf ye lyza baru nak update entri yg tertunda nie.. banyak sangat urusan sampai x sempat nk update... minggu ni mood 'meroti' pulak.. resepi ni lyza terjumpa di FB (kelab roti). 

Resepi ni kepunyaan Musalmah Yusof. Mmg teringin nak cuba Roti jagung ni.. tercapai jugak akhirnya... Kaedah membuatnya pula lyza cuba buat cara Ros Jintan Manis(Bukan Sekadar Masakan)..mmg mudah. Memandangkan lyza x de breadmaker...uli pakai tangan jerrr...xercise sikit..hihi. 

Oklah..jom layan resipi dan pic di bawah..  








ROTI JAGUNG  SUMBER : PN. MUSALMAH YUSOF
Bahan-bahannya ( untuk doh roti)
500g tepung roti (tepung high protein) 125g gula pasir 8g garam 20g susu tepung 20g yis kering 5g bread improver 60g planta@marjerin  100g jagung creamy (dlm tin) 1 biji kuning telor 100g air sejuk 100g ais

* untuk gliss (egg wash)*  1 sudu besar susu segar dan sebiji kuning telor (boleh tambah susu lagi klu bancuhan nampak pekat)

Cara-caranya ( Doh Roti)
1. Masukkan bahan2 kering di dalam be…

AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA

Assalammualaikum dan selamat pagi semua....  Hari ni lyza nak kongsikan resepi agar2 santan gula melaka yg lemak berkrim ni..mmg lyza suka sgt agar2 ni..tambah2 lg cuaca yg semakin panas kat KL nie..
Kali ni lyza cuba resepi dari naz@ovenkecil. Ramai jugak kwn2 blogger dah mencuba resepi agar2 ni..antaranya Kak Yatie@"Sinar Kehidupanku" dan Hana@(hanamemories). Mmg senang sgt.. dan yummy..kejap je dah licin. 



AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA
Sumber : Naz@CuteOven


Bahan-Bahan
Bahan A 4 cawan air 250gm gula melaka - cincang sedikit gula pasir (jika perlu) 1 helai daun pandan (disimpul)

Bahan B 10gm atau 11g serbuk agar-agar

Bahan C 1 cawan santan @ satu kotak kecil santan KARA [200g] (lyza gunakan 1 cawan air + satu kotak santan KARA [200g]).  1 biji telur secubit garam

Cara-Cara
Masak bahan A hingga gula larut dan tapiskan.Masak semula bahan A dan masukkan bahan B hingga agar-agar larut dan mendidih (sentiasa kacau).Pukul bahan C dengan whisk.Kecilkan api dan tuangkan bahan C kedalam adunan agar-…