Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2015

APAM PISANG KUKUS @ STEAMED SOFT BANANA CAKE

Assalammualaikum semua..

Hari ni lyza nak kongsi resepi apam pisang yang mmg lembut dan enak.. yg lyza buat baru2 ni. Resepi ni dah lama dlm list.. cuma x berkesempatan nk buat. Bila dah buat baru tahu rasanya...yummy..

Okla... resepinya ada kat bawah ye.. 

Selamat mencuba..... 8)
APAM PISANG KUKUS @ STEAMED SOFT BANANA CAKE resepi:auntyochana sumber:Kak Wan@Citarasawan
Lapisan Bawah Bahan A 200gm pisang masak dilecek 1 sudu teh baking soda 1/4 sudu teh esen pisang/ vanila
Bahan B 100gm gula perang 3 biji telur gred A 100gm tepung pau/ tepung Hong Kong/ superfine 1 sudu teh double action baking powder 60ml minyak jagung
Bahan C Lapisan Atas 2 biji telur gred B 60gm gula kaster 20ml air 60gm tepung pau
Cara-cara: 1.Lapisan Bawah: Sebatikan bahan A.Ketepikan. 2.Satukan bahan B kecuali minyak jagung, gaul dengan hand whisk hingga rata.Masukkan bahan A dan minyak jagung, gaul hingga rata. 3.Tuang setengan adunan ke dalam acuan lompang dan kukus selama 15 minit. 4.Lapisan Atas: Pukul telur, air dan gula hingga kemban…

Agar-agar Lapis (Gula Melaka)

Assalammualaikum...
Memandangkan keadaan cuaca yg panas di KL sekarang ni.. teringin2 pula nak makan yg sejuk2 je.. Hari ni terasa nk buat Agar2.. Resepi Agar2 Lapis Gula Melaka ni lyza c n p dari blog Bro Rozzan@http://rozzan.blogspot.com blogger dari S'pore yg mmg kreatif. Byk resepinya yg best2.. tgk pon geram.
So, lyza "paksa"kan diri nak buat Agar2 Lapis Gula Melaka ni.. Fuhhh mmg mencabar nak buat Agar2 lapis ni.. perlukan teknik yg betul barula dpt hasil yang sempurna. Perlukan juga kesabaran yg tinggi. Alhamdulillah percubaan pertama ni x mengecewakan.. yahoo...8)
Apa2 pun.. tq bro rozzan kesudian sharekan resepi ni... 
Selamat mencuba...

AGAR-AGAR LAPIS (GULA MELAKA) Sumber : Rozzan.blogspot.com
Bahan A (plain)
10/11 gm serbuk agar-agar 150 gm gula melaka + 1 sudu makan gula pasir 870 ml air 2-3 helai daun pandan (simpul)
Bahan B (Santan)
10/11 gm serbuk agar-agar 150 gm gula pasir 870 ml santan (dari 2 biji kelapa parut putih) - saya gunakan 400ml santan KARA + 470 ml air) - …

APAM MAWAR

Assalammualaikum..
Pertama kali tengok APAM MAWAR ni.. terus jatuh cinta. Banyaknya munga2... suka sangat. Resepinya lyza dapat dari blog Kak Wan@ResipiCitarasawan (antara blogger yg mmg pemes ye). Terima kasih Kak Wan.. resipi ni lyza salin di sini untuk rujukan ye.
Kalau ada waktu terluang nnt mungkin lyza akan buat percubaan yang kedua pula... yang penting mestila ada tukang makan! 
Okla... Selamat mencuba...


APAM MAWAR Sumber  :   ResipiCitarasawan

Bahan-bahan :
250  gm   tepung gandum  1/4  sudu teh   baking powder 150  gm   gula kastor 2  biji   telur A 1/2  sudu teh Ovallet 200  ml  susu cair (lyza gunakan susu segar) 50  ml  minyak masak 1/4  sudu teh  garam Pewarna & perisa yang disukai
Acuan Mawar  -  gris dengan sedikit minyak

Cara Penyediaan :


1. Ayakkan tepung gandum, garam dan baking powder.
2. Pukul telur, gula dan ovallet sehingga putih dan gebu.  Masukkan tepung berselang-seli dengan susu cair sambil diputar sehingga bergaul rata.
3. Masukkan minyak, gaul rata dan bahagikan kepada 2 …

KARIPAP @ EPOK2 SARDIN

Assalamualaikum...

Cuti hujung minggu lepas..anak2 dan huby request karipap sardin@epok2 sardin untuk hidangan minum petang. Masing2 mmg penggemar kuih karipap ni. Selalunya lyza beli je.. malas nak buat. Tiba2 hari ni terasa rajin lak nak buat Karipap air tangan sendiri. Resipi Karipap sardin ni lyza c n p dari blog Azie Kitchen@http://aziejaya.blogspot.com. Tq Kak Azie.. 
Alhamdulillah.. resipi Karipap ni menepati citarasa lyza. Mmg sedap dan rangup. Bab kelim mengelim ni mmg 'part' paling lyza suka. Teringat masa zaman remaja dulu.. selalu tgk mak buat karipap.. masatula abang2 ngan lyza sibuk nak tolong 'mengelim' karipap.. mcm2 bentuk kelim ada.. mmg seronok sgt.. lama2 pactice barula dapat bentuk kelim yg kemas..hihi
Okla.. jom layan resepi di bawah ini ye....

Karipap Sardin Sumber: Azie Kitchen
Bahan Pastri:
1 kg tepung gandum 1/2 cawan majerin  (lyza guna 65g majerin + 60g Shortening) 1 cawan minyak masak 400 ml air sejuk + 1 sudu besar garam

Cara cara:
Panaskan majerin + s…

Kek Pisang Lembut dan sedap..

Assalamualaikum...

Semalam misi menghabiskan baki pisang kat rumah.. Sesiapa yang ada pisang lebih-lebih tu boleh la buat kek pisang ni, memang senang, lembut dan sedap!!
Resepi ni asalnya dari Selera Sakura.  Kak Azlita Masam Manis pon dh mencubanya.. Kek pisang ni mmg lembut dan moist je.. Thanks ye.. kongsikan kek pisang yg mmg mudah dan sedap ni.. Lyza simpan resepi ni untuk rujukan dan menambah koleksi kek pisang yang ada..8)
So, jom tengok resepinya:


Resepi: Selera Sakura


Bahan-bahan:
4 biji telur gred A 8 biji pisang emas(7 biji dilecek, sebiji untuk hiasan) 1 cawan gula kastor 2 cawan tepung gandum 3/4 cawan butter (cairkan) @ minyak jagung 1 sudu teh baking powder 1 sudu teh soda bikarbonat 1 sudu teh esen pisang sedikit garam



Cara-cara membuatnya:

 Panaskan oven pada suhu 170 C.Griskan loyang 8” dengan sedikit mentega dan alas guna baking paper.Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.7 biji pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.Pukul telur bersama gula da…