Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2015

Roti Jala yang lembut..

Assalammualaikum dan salam sejahtera..
Hari ni lyza nak berkongsi resipi roti jala@ roti kirai yg baru lyza buat baru2 ni untuk makan petang.. selain lembut... roti jala ni mmg tahan lama hingga ke malam. Sesuai di mkn bersama2 kuah kari. Walaupon penyediaannya mudah tp 'leceh' nya... nk menjala tu... adoiii... 
Resepi ni lyza c n p dari blog kak Ita (Masam manis). Resepinya tak menggunakan santan atau susu.. hanya mengunakan air sahaja untuk tahan lama. Terpulang pd citarasa masing2 ye.
Memandangkan semua di rumah sukakan roti jala ni... kejap je dah licin.. cicah kari...syiok wooo..
Okla... Selamat mencuba...8)


ROTI JALA YANG KEKAL LEMBUT DAN SEDAP Resepi Oleh : Suriati Ramli
3 cawan tepung gandum 3 1/2 cawan air 2 biji telur gred A 1/2 cawan minyak masak secubit garam sedikit pewarna kuning telur
Daun pandan sebagai alat untuk meratakan mentega/minyak Acuan roti jala

Cara2 membuatnya:  Satukan semua bahan di atas dan kacau rataMasukkan dalam mesin pengisar / blender dan kisar halusKemudian…

Biskut Marbel Shortbread

Assalammualaikum dan salam sejahtera... Hari ni dah pon masuk 22 Syawal 1436H.. Alhamdulillah semlm dapatlah lyza sempurnakan puasa 6 di bulan syawal pada tahun ni.. insyallah jika izinkan oleh Nya.. mudah2an tahun depan dan tahun2 berikutnya kita masih mampu melaksanakan ibadah ini.. amiin..

Okla, kali ni lyza nak kongsikan antara resipi biskut raya mmg menjadi kegemaran ramai terutama kanak2.. termasuk anak2 lyza sendiri mmg sukakan biskut ni... mmg x pena miss buat setiap tahun.
Selamat mencuba... :)


BISKUT MARBEL SHORTBREAD


Bahan base biskut 240 g tepung gandum 100 g gula castor 100 g serbuk badam 200 g mentega 1/2 sudu kecil serbuk emplex (perangup biskut) 3 sudu besar Susu tepung
Coklat Topping 400 g coklat masakan 1 camca teh shortening  120 g coklat putih

Peralatan (10" x 10") baking tray with cutter lidi untuk melorek


Cara membuatnya:-
Satukan semua bahan2 untuk base biskut dalam satu bekas, gaul hingga adunan menjadi doh yang lembut. 

Keluarkan "cutter" dari acuan, alas dasa…