Assalammualaikum semua..
Semalam datang mood rajin pulak dan bermulalah operasi nak buat muruku meletops ni...satu adunan muruku ni boleh dapat banyak tau...rasanya 4 balang besar. Seisi keluarga dapat makan muruku ni puas2.. Tp letihnyaaa...alahaiii.. setelah seharian bersilat kat dapur. Hmmm...hasilnya pula memang berbaloi-baloi..
Resepi muruku meletops ni...lyza salin dari Facebook Chef Zubaidah Che Pa. Tq chef sebab sudi berkongsi resepi muruku yang mmg meletopsss ni.. dan sememangnya rangup dan sedap..
Krup..krap..krup..krap....mengunyah sambil tengok TV...sedar2 je dah satu balang abis..ngunyah mmg tak berhenti..
pic acuan muruku...amik dari google.. gunakan acuan 4 penjuru.
MURUKU MELETUP
SUMBER : CHEF ZUBAIDAH CHE PA (FB)
BAHAN2
250gm Marjerin - cairkan dan sejukkan
1 bungkus @ 500g Tepung Kacang kuda
2 bungkus @ 500g + 500g Tepung pulut
2 biji Telur
30gm Jemuju/lemuju - disangai dulu dan kisar halus
3 sudu besar Serbuk cili (BABAS)
5 sudu besar Gula halus
1 1/2 sudu besar Garam halus (membumbung)
1 paket Udang geragau - basuh, keringkan dan kisar halus
800gm Air
1 sudu besar bijan putih (opt)
Daun kari secukupnya
CARA2
Satukan bahan2 kering dan gaulkan hingga sebati.
Masukkan telur, marjerin dan air. Gaulkan lagi hingga menjadi doh yang lembut.
Panaskan minyak dan masukkan doh kedalam acuan dan terus tekan ke dalam kuali yang telah panas.
Gorengkan dengan penuh hingga kekuningan. Setelah muruku hampir garing, taburkan daun kari dan goreng hingga muruku betul2 masak dan garing.
Angkat dan toskan bekas yang telah dialas kitchen towel.
Biarkan sejuk sebentar dan simpan ke dalam bekas kedap udara.
SELAMAT MENCUBA
Comments
kak zainab, kuala lumpur
Rajinnya, emm sedap mkn maruku ni
Leka dibuatnya kan krapp krupp
Tp nk buat tu he hee mesti rajin kan kena ngadap kuali panas
Di sana Anda bisa "Discover" (menemukan) lebih dari 44 ribu resep masakan nusantara, "Share" (berbagi) resep-resep masakan Anda ke semua teman-teman myTaster di seluruh dunia, dan juga! Anda bisa membuat buku masak pribadi Anda di laman kami dan "Save" (simpan) sebagai resep-resep favorit Anda sehingga kita bisa saling bersosialisasi di dalamnya. "Discover, Save and Share Recipes" on myTaste! "Indahnya Saat Berbagi".
Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda
Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
info@mytasteindonesia.com
Terima kasih atas perhatian dan kerjasamanya!
Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung
Wsalam nur sara..x la rajin sgt...kdg2 je ada mood rajin baru tergerak nk buat..hihi
Wahhhhh...zura sori byk2 ye...jgn merajuk tau..sebab akk lambat reply...apa2 email akk lyzaxy@gmail.com
Wsalam.. jemuju tu klu x letak pon x pe..selalunya org buat muruku mesti nk letak jemuju ni bentuknya lebih kurang mcm biji sawi...boleh dibeli di kedai india tp akk dpt cari kt Kedai Bakewell di Tmn Melawati..
wsalam.. acuan tu ada di jual di Bakewell@tmn Melawati atau di tmn sri gombak..
Sori ye lambat reply...Boleh saje shima...tpg kcg kuda sama je tpg dhal...dont wori mesti dh jadi kan??
Terima kasih..sy sudah bergabung ye..tq sudi invite saya..