Assalammualaikum..
Pertama kali tengok APAM MAWAR ni.. terus jatuh cinta. Banyaknya munga2... suka sangat. Resepinya lyza dapat dari blog Kak Wan@ResipiCitarasawan (antara blogger yg mmg pemes ye). Terima kasih Kak Wan.. resipi ni lyza salin di sini untuk rujukan ye.
Kalau ada waktu terluang nnt mungkin lyza akan buat percubaan yang kedua pula... yang penting mestila ada tukang makan!
Okla... Selamat mencuba...
APAM MAWAR
Sumber : ResipiCitarasawan
Bahan-bahan :
250 gm tepung gandum
1/4 sudu teh baking powder
150 gm gula kastor
2 biji telur A
1/2 sudu teh Ovallet
200 ml susu cair (lyza gunakan susu segar)
50 ml minyak masak
1/4 sudu teh garam
Pewarna & perisa yang disukai
Acuan Mawar - gris dengan sedikit minyak
Cara Penyediaan :
1. Ayakkan tepung gandum, garam dan baking powder.
2. Pukul telur, gula dan ovallet sehingga putih dan gebu. Masukkan tepung berselang-seli dengan susu cair sambil diputar sehingga bergaul rata.
3. Masukkan minyak, gaul rata dan bahagikan kepada 2 bahagian sama rata. Kemudian masukkan perisa dan pewarna pilihan.
4. Tuangkan ke dalam acuan 3/4 penuh. Kukus selama 10-15 minit dengan api perlahan supaya tidak merekah.
Comments
kat mana beli acuan apam mawar tu...chomeyy sangat
Wsalam.. acuan boleh dapatkan atau hubungi kwn akk Lydia Arlinah 012-9065769 atau boleh check kt FB dia..tq dik sudi singgah ke sini..
Silakan sue..
Thanks sebab sudi singgah ke sini ye..
Maaf sy x ingat... mayb dlm 12 - 14 kot..