Assalammualaikum semua..
Hari ni lyza nak kongsi resepi apam pisang yang mmg lembut dan enak.. yg lyza buat baru2 ni. Resepi ni dah lama dlm list.. cuma x berkesempatan nk buat. Bila dah buat baru tahu rasanya...yummy..
Okla... resepinya ada kat bawah ye..
Selamat mencuba..... 8)
Selamat mencuba..... 8)
APAM PISANG KUKUS @ STEAMED SOFT BANANA CAKE
resepi:auntyochana
sumber:Kak Wan@Citarasawan
Lapisan Bawah
Bahan A
200gm pisang masak dilecek
1 sudu teh baking soda
1/4 sudu teh esen pisang/ vanila
Bahan B
100gm gula perang
3 biji telur gred A
100gm tepung pau/ tepung Hong Kong/ superfine
1 sudu teh double action baking powder
60ml minyak jagung
Bahan C
Lapisan Atas
2 biji telur gred B
60gm gula kaster
20ml air
60gm tepung pau
Cara-cara:
1.Lapisan Bawah: Sebatikan bahan A.Ketepikan.
2.Satukan bahan B kecuali minyak jagung, gaul dengan hand whisk hingga rata.Masukkan bahan A dan minyak jagung, gaul hingga rata.
3.Tuang setengan adunan ke dalam acuan lompang dan kukus selama 15 minit.
4.Lapisan Atas: Pukul telur, air dan gula hingga kembang.Masukkan tepung dan gaul rata.Tuang ke atas lapisan bawah hingga penuh, letak 1 hiris pisang sebagai hiasan dan kukus selama 10 minit lagi.
Comments