Jom kita buat Biskut Lidah Kucing a.k.a Cat's tongue pulak. Senang je..janji ada acuan 'finger shape' tu. Resepi di bawah ni lyza amik dari rumah Suri Sarawak ( http://surisarawakhomemadecake.blogspot.com). Lyza mintak izin ye tepekkan resepi di sini untuk tatapan. Jom layan pic kat bwh..
RESEPI BISKUT LIDAH KUCING (a.k.a Cat’s tongue)
150 gm butter
1/8 tsp garam90 gm gula icing
1 biji kuning telur
1/2 tsp vanilla
50 gm putih telur - diputar hingga kental
125 gm tepung gandum
10 gm susu tepung
Hiasan
Coklat chip (bentuk butang)
CARA2:
1. Pukul putih telur sampai kental.
2. Putar butter, garam dan gula icing hingga putih, masukkan kuning telur dan putar hingga kembang.
3. Masukkan vanila, tepung dan susu tepung, kacau hingga sebati.
4. Masukkan putih telur yg sudah dipukul tadi, kacau hingga sebati.
5. Pipekan adunan kedlm acuan khas (finger shape) dgn menggunakan piping bag.
6. Hiaskan dengan letakkan coklat chip.
3. Masukkan vanila, tepung dan susu tepung, kacau hingga sebati.
4. Masukkan putih telur yg sudah dipukul tadi, kacau hingga sebati.
5. Pipekan adunan kedlm acuan khas (finger shape) dgn menggunakan piping bag.
6. Hiaskan dengan letakkan coklat chip.
7. Bakar pd suhu 160C selama 20 ke 25 minit (hingga kekuningan)...selamat mencuba!!
Comments