Skip to main content

Maruku..

Assalammualaikum dan salam sejahtera.. semua rakan2 blogger. Baru hari ni berkesempatan nk kuarkan N3 yg dh berkurun2..klu penyakit "M" dtg.. mood pon x de..nk tulis pon x tau nk mula cam mana..ish3x..

Hari ni lyza nk berkongsi resepi jajan yg wajib ada klu musim raya..raya haji yg pon mesti nk buat..buat kunyah2 sambil tgk tv..best ni..tp jgn terlampau byk kunyah ye..nnt rasa mual pulak..sebab makanan ni berminyak.

Jom layan maruku yg lyza baru buat baru2 ni..resepi ni lyza dpt dari mak lyza kt jb. Insyallah mesti jadik punya..8-)

Bahan-bahan 

250g tepung maruku (brand apa2 pon boleh)
140g tepung ubi
1 sudu besar serbuk Kari daging/ayam
2-3 sudu besar bijan
1/2 sudu besar marjerin
1/2 cawan Santan (lyza guna santan kotak)
1/2 cawan Air
1 biji Telor
Garam, gula dan perasa secukupnya
2 - 3 tangkai daun kari
Minyak utk menggoreng


Bahan kisar
4 ulas Bawang putih 
1 biji Bawang besar
Segenggam Udang kering (rendam dulu baru dikisar)
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar Jintan putih


Cara2
1. Satukan Tepung maruku, tepung ubi dan  serbuk kari kedlm bekas. ketepikan sebentar.

2. Masukkan bawang putih, bawang besar, udang kering, jintan putih, biji ketumbar dan air kedlm blender dan kisarkan hingga sebati.


3. Campurkan bahan2 kisar tadi ke dlm bekas tepung.


4. Masukkan telor dan santan dan ke dlm adunan dan ulikan sehingga sebati dan lembut.


5. Akhir sekali, masukkan Marjerin dan bijan. Ulikan hingga sebati. (klu adunan cair lih masukkan sedikit tepung ubi).


6. Panaskan minyak. Masukkan sedikit doh ke dlm acuan maruku dan paipkan ke dlm minyak yg telah panas. 


7. Buat pusingan sebanyak 3 kali shj (klu terlebih pusing nnt maruku jadi berpintal2 dan tebal tentu lambat masak).


8. Gunakan api sederhana. Terbalikkan maruku yg kekuningan. (hati2 selepas 3 atau 4 gorengan..api hendaklah dikecikkan sebab minyak akan semakin panas dan muruku cepat hitam).

9. Setelah maruku hampir masak, masukkan beberapa helai daun kari ke dlm kuali. (Jgn terlalu lama nnt maruku jadi kehitaman dan pahit).

10. Kemudian angkat dan toskan minyak.

* Gunakan cawan matriks ye.
Acuan maruku yg digunakan..


"SELAMAT MENCUBA.."
  

Comments

Nieza said…
Assalam lyza, apa khabar? lama juga saya tak singgah sini...sedap maruku tu...lum pernah buat sendiri lagi mkn jer pernah..hehe
mala said…
lamanya tak nmpk ;-)
Lyza said…
lyza to nieza
wsalam nieza..
samala kita..lama x jenguk dapo kwn2..buat kunyah2 je sambil tgk tv..hehe

lyza to mala
hii malaaa..lama x borakkan?
kzai said…
salam lyza..lama x dengar berita..wah pandai wat muruku..sedap tu wat sendiri
kak ina kl said…
salam ziarah...wah terbaik aaa...akak ada gak acuan muruku lama..akak beli lama dah tapi malas nak buat aa

wah best aa dah bisnes macam-macam..tahniah
AZLINA said…
Assalamualaikum Lyza...Hrp Lyza sihat2 hendaknya.Wahhh, ada muruku la! Dulu2 kalau time raya emak akak rajin buat muruku sampai 2-3 jenis, tp sekarang ni kita main beli je. Memang sedap ni kalau kudap2 time tengok tv..

Sukanya tengok tempahan2 kat bwh tu, banyak bebenorrr..cantik2 semuanya, tahniah yea Lyza & semoga lebih sukses.. :)
Lyza said…
lyza to kzai
tula kzai..buat sendiri lg berbaloi2..

lyza to Kak ina
saje je kak..nk cuba2 wat sendiri..tq kak ina..alhamdulillah.

lyza to Azlina
wsalam Kak lina..alhamdulillah sihat walafiat. Tula klu terasa rajin je baru nk buat..tq kak lina..hrp kak lina pon berjaya ye.
Anonymous said…
Salam perkenalan
-Ruziatul Adibah Adnan

Popular posts

APAM PISANG GEBU

  Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.  Petang semalam lyza cuba rajinkan diri buat apam pisang kukus yang mmg sedap.. sesuai sangat untuk minum petang. Tertarik dengan apam pisang kukus yang kak Azita buat hari tu.. nampak gebu dan montok jerrr.. Kebetulan ada beberapa ulas pisang lagi yang tak di usik. Terus lyza terfikir nak buat apam pisang kukus ni.. cara2 nya pon sgt mudah.. dan yg paling best sekali... apam pisang ni mmg gebu gebasss, lembut dan moist giteww. Seriously... i likeeee... anak2 pon suka.. insyallah bolehla buat lg lepas ni..8) Terima kasih pada   Kak Azita Zain  dan  Naz@CuteOven  berkongsi resepi ni.. lyza panjangkan resepinya kat sini pula ya.   Resepinya ada di bawah ni ye.. Selamat mencuba.. APAM PISANG GEBU Sumber:  Naz@Cute Oven, Small Kitchen dan  Azita Zain@Lestari kehidupanku) Bahan-bahan : 8 biji pisang emas / 6 biji pisang berangan  4 biji telur A 1 c

PORTUGIS TART

Assalammualaikum dan selamat sejahtera..  Hari ni saje je nak tayang Portugis tart yang baru lyza buat pada Ahad lepas. Atas permintaan anak lyza yang mmg suka makan portugis tart ni. Kesian jugak...ari2 dok tanya bila ibu nak buat Portugis Tart nie. Memandangkan dah lama x buat portugis tart ni....zzzzzzzzzzz....malasnya nak buat...hihi.. Ok...x pe. Lyza cuba "merajinkan" diri..pagi2 lepas bfast...terus singgah kedai bakery...mencari bahan2 untuk buat pastry.  Alhamdulillah.. dapatlah makan portugis tart ni.. wah.. anak2 lyza suka sgt. Insyallah..boleh buat lagi pas nie.. Jom layan pic kat bawah nie.. PORTUGIS  TART @ PORTUGUESE EGG TART Bahan Untuk Flaky pastry :  Bahan A 500g  Tepung gandum 250ml  Air 35g  Butter/marjerin 6g  Garam 15g Gula castor Bahan B 300g  Pastry Margarine Untuk buat crust : 1. Campurkan semua bahan A ke dalam mangkuk mixer dan pukul selama 5 minit atau

Muruku meletoppsss

Assalammualaikum semua.. Semalam datang mood rajin pulak dan bermulalah operasi nak buat muruku meletops ni...satu adunan muruku ni boleh dapat banyak tau...rasanya 4 balang besar. Seisi keluarga dapat makan muruku ni puas2.. Tp letihnyaaa...alahaiii.. setelah seharian bersilat kat dapur. Hmmm...hasilnya pula memang berbaloi-baloi.. Resepi muruku meletops ni...lyza salin dari Facebook Chef Zubaidah Che Pa . Tq chef sebab sudi berkongsi resepi muruku yang mmg meletopsss ni.. dan sememangnya rangup dan sedap.. Krup..krap..krup..krap....mengunyah sambil tengok TV...sedar2 je dah satu balang abis..ngunyah mmg tak berhenti.. pic acuan muruku...amik dari google.. gunakan acuan 4 penjuru. MURUKU MELETUP SUMBER : CHEF ZUBAIDAH CHE PA (FB) BAHAN2 250gm Marjerin - cairkan dan sejukkan 1 bungkus @ 500g Tepung Kacang kuda 2 bungkus @  500g + 500g Tepung pulut 2 biji Telur 30gm Jemuju/lemuju - disangai dulu dan kisar halus 3 sudu besar

Roti sosej

Assalammualaikum.. Salam sejahtera buat semua. Kali ni lyza saja nak share pics roti sosej yg lyza buat ari sabtu lepas. Jom kali ni kita meroti pulakkk...hihi. Mudah dan sedap. Lebih sedap kalu di makan panas2.. Request dari anak2..kebetulan ada sosej dlm peti sejuk. Resepi roti ni pula... mmg ada dlm simpanan lyza..memang berbaloi2..tak payah nak beli kat luar. Doh yang dihasilkan ada dlm 26 biji setelah ditimbang - 40g setiap doh. Klu x larat..doh yang telah siap diuli dan ditimbang tadi bolehlah disimpan dlm peti sejuk (bahagian beku). Klu nak guna barula keluarkan dan biarkan doh roti kembali lembut (suhu bilik)..pastu bolehla ulikan balik. Jom layannnn...8) Cara2 membalut & memotong. . Ambil sedikit doh yg telah diperap. Canaikan leper dan dibalut pada sebatang sosej. Biarkan ada lebihan doh pada sebelah bahagian sosej tadi. Ambil pisau dan hiris sosej seperti bentuk sikat. Bentukkan roti seperti di atas dan  sebelum taburkan sedikit mixed vegetable..

AGAR-AGAR SANTAN PANDAN

Assalammualaikum dan salam sejahtera... Hari ini lyza buat agar-agar santan pandan untuk pencuci mulut... salah satu agar2 yang memang tetap manjadi kegemaran anak2 selain agar2 santan gula melaka. Kalau buat je... kejap je dah licin. Memandangkan cuaca panas kat KL sekarang ni.. mmg menu nila selalu teringat2 kt kepala... hehe.  Makan pula sejuk2... perghhh...memang nyaman  je... masuk ke tekak. Ia juga mudah dan cepat disediakan. Selamat mencuba...8) AGAR - AGAR SANTAN PANDAN (sumber :  Mamadee's Kitchen ) Bahan-bahan: 20gm agar-agar tali 1 1/2 cawan gula pasir 1 cawan air pandan (guna air 1 cawan dan dikisar bersama2 daun pandan dan ditapis - lyza guna 5 helai daun pandan) 1 sudu teh pewarna hijau epal 4 cawan air  2 cawan Santan (lyza guna 200 ml santan kotak+ 1 cawan air) 1 biji telur dipukul dengan santan tadi secubit garam (optional) Cara Penyediaan: Masak agar2, gula, 4 cawan air dan 1 cawan ai

Potato Fritters @ Cucur Kentang

Assalammualaikum dan salam sejahtera..  Sebenarnya dah lama nak mencuba Potato Fritters @Cucur kentang yang telah menjadi semakin popular di FB baru2 ni.. Ramai kwn2 blogger dah pon mencuba resepi Potato Fritters@Cucur kentang ni.. antaranya Kak Ina KL, Kak Yati (sinar kehidupanku) . Mmg rugi sape tak cuba.. tengok pon dah terliur.. Bahan2 penyediaannya pon sgt mudah, mmg cepat dan yang paling penting sedappp... Resepi ini dikongsikan oleh Noraida Durani ...mmg kreatif... rasanya sama macam kuih cucur. Terima kasih pada tuan empunya atas resepi ni..mmg terbaikkk... lyza mintak izin ye share di sini dan untuk rujukan akan datang.  Untuk penyediaannya.. adunan hendaklah dibuat leper ye...supaya adunan cepat masak dan rangup luar dan dalam. Kalau tebal.. ia hanya akan garing di luar dan tak berapa masak di dalam. ~  Selamat mencuba...  ~ Satukan semua bahan2 dan digaul rata.  Tunggu hingga minyak betul2 panas...barulah suduk

Agar-agar Gula Melaka lagi...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni lyza nak kongsikan resepi agar2 santan gula melaka yg sangat senang dan semestinya sedap...mmg x pena jemu2. Rasanya dh byk kali lyza buat agar2 santan gula melaka ni...siaran ulang tayang ye..hihi.. Untuk hasilkan agar2 ni mesti ikut teknik yg betul ye...barulah nampak lapisan santan tu. Lyza mmg suka guna resepi ni..dari blog kak yatie@Sinar kehidupanku dan Naz@Cute Oven. Lyza c n p dari rumah kak yatie.. Kalau nak lebih menarik.. boleh gunakan acuan yg lebih kecil.. maaf ye..lyza x rajin..sebab nak cepat dan x sabar nak makan agar2 yg mmg feberet den nie..8)  Agar2 Santan Gula Melaka Source :  http://yatiememories.blogspot.my Bahan-bahan : 1 paket serbuk agar-agar 10 gm -  (lyza guna agar2 tali (strips) 20gm)   1 liter air (4 cawan)  1 ketul gula melaka (lebih kurang 200 gm)  1/4 cwn gula pasir  250 ml santan pekat (Yatie guna 100 ml santan pekat kara

APAM MAWAR

Assalammualaikum.. Pertama kali tengok APAM MAWAR ni.. terus jatuh cinta. Banyaknya munga2... suka sangat. Resepinya lyza dapat dari blog Kak Wan@ResipiCitarasawan (antara blogger yg mmg pemes ye). Terima kasih Kak Wan.. resipi ni lyza salin di sini untuk rujukan ye. Kalau ada waktu terluang nnt mungkin lyza akan buat percubaan yang kedua pula...  yang penting mestila ada tukang makan!  Okla... Selamat mencuba... APAM MAWAR Sumber  :   ResipiCitarasawan Bahan-bahan : 250  gm   tepung gandum  1/4  sudu teh   baking powder 150  gm   gula kastor 2  biji   telur A 1/2  sudu teh Ovallet 200  ml  susu cair (lyza gunakan susu segar) 50  ml  minyak masak 1/4  sudu teh  garam Pewarna & perisa yang disukai Acuan Mawar  -  gris dengan sedikit minyak Cara Penyediaan : 1. Ayakkan tepung gandum, garam dan baking pow

AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA

Assalammualaikum dan selamat pagi semua....  Hari ni lyza nak kongsikan resepi agar2 santan gula melaka yg lemak berkrim ni..mmg lyza suka sgt agar2 ni..tambah2 lg cuaca yg semakin panas kat KL nie.. Kali ni lyza cuba resepi dari naz@ovenkecil . Ramai jugak kwn2 blogger dah mencuba resepi agar2 ni..antaranya Kak Yatie@"Sinar Kehidupanku"  dan Hana@(hanamemories) . Mmg senang sgt.. dan yummy..kejap je dah licin.  AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA Sumber : Naz@CuteOven Bahan-Bahan Bahan A 4 cawan air 250gm gula melaka - cincang sedikit gula pasir (jika perlu) 1 helai daun pandan (disimpul) Bahan B 10gm atau 11g serbuk agar-agar Bahan C 1 cawan santan @ satu kotak kecil santan KARA [200g] ( lyza gunakan 1 cawan air + satu kotak santan KARA [200g]) .  1 biji telur secubit garam   Cara-Cara Masak bahan A hingga gula larut dan tapiskan. Masak semula bahan A dan masukkan  bahan

Kek Pisang Lembut dan sedap..

  Assalamualaikum... Semalam misi menghabiskan baki pisang kat rumah.. Sesiapa yang ada pisang lebih-lebih tu boleh la buat kek pisang ni, memang senang, lembut dan sedap!! Resepi ni asalnya dari Selera Sakura .  Kak Azlita Masam Manis pon dh mencubanya.. Kek pisang ni mmg lembut dan moist je.. Thanks ye.. kongsikan kek pisang yg mmg mudah dan sedap ni.. Lyza simpan resepi ni untuk rujukan dan menambah koleksi kek pisang yang ada..8) So, jom tengok resepinya: Resepi: Selera Sakura Bahan-bahan: 4 biji telur gred A 8 biji pisang emas (7 biji dilecek, sebiji untuk hiasan) 1 cawan gula kastor 2 cawan tepung gandum 3/4 cawan butter (cairkan) @ minyak jagung 1 sudu teh baking powder 1 sudu teh soda bikarbonat 1 sudu teh esen pisang sedikit garam Cara-cara membuatnya:  Panaskan oven pada suhu 170 C. Griskan loyang 8” dengan sedikit mentega dan alas guna baking paper. Tepung gandum diayak dengan baki