Assalammualaikum dan selamat sejahtera kepada semua teman2 blogger dan semua pengunjung yg sudi singgah walaupon blog ni dh bersawang-sawang..
Terima kasih lyza ucapkan kepada semua pengunjung dan teman2 yg sudi tinggalkan komen ye. Insyallah klu berkesempatan nnt..lyza akan balas kunjungan pula.
Entri kali ni pula resipi Kek chiffon jagung antara resepi KIV sekian lama..dh lama sebenarnya teringin nk buat tp memanjang punya tangguh daa..
Resepi kek chiffon ni diambil dari buku resipi Chef Kevin Chai..cuba ye jgn x cuba..8-)
BAHAN A
6 biji Kuning telur (lyza guna grd A)
50g Gula Kastor
60ml Minyak masak (lyza guna minyak jagung)
250g Jagung dlm tin (creamy type)
1/2 tsp Esen jagung
120g Tepung gandum - diayak dulu
30g Serbuk santan (lyza guna KARA)
Sedikit pewarna kuning (jika suka)
BAHAN B
6 biji Putih telur (Grd A)
100g Gula Kastor
1/2 tsp Cream of tartar
CARA2 MEMBUATNYA :
1. Masukkan Bahan2 B (putih telur) dan gula kastor ke dlm mangkuk mixer dan putarkan sehingga berbuih kemudian baru masukkan cream of tartar putar hingga putih telur kental. (Speed laju).
2. Dalam bekas yang lain, satukan semua bahan2 A, dikacau dengan whisk hingga sebati. Ketepikan sebentar.
3. Tuangkan adunan A ke dalam adunan B (putih telor).
4. Putarkan dengan menggunakan whisk dengan kaedah kaup balik hingga rata dan sebati.
5. Tuang adunan ke dalam tin chiffon ukuran 22cm atau 9 inci. (tin chiffon tak perlu disapu mentega atau margerine).
6. Bakar pada suhu 170C selama 30 - 40 minit atau sehingga masak. (Bergantung pd oven masing2).
7. Terbalikkan tin kek dan biar ianya sejuk dalam keadaan terbalik.
8. Setelah kek sejuk, barulah keluarkan kek dari acuan dan hidangkan.
9. Selamat mencuba..
Note : Resepi kek chiffon ni tak menggunakan baking powder ye tp insyallah jadik jugak lembut dan gebu.
Note : Resepi kek chiffon ni tak menggunakan baking powder ye tp insyallah jadik jugak lembut dan gebu.
Comments
wsalam kak..boleh no probm..jgn takut kak..mesti jadik punyer..