Assalammualaikum dan selamat pagi semua..lama x update N3..lyza x menghilang..cuma x berkesempatan nk upload pic. Walaupon jrg update N3..kekdg ada jugak lyza mengintai kwn2 blogger..cuma x sempat nk tinggalkan komen. Harap kwn2 x berkecil hati ye.
Alhamdulilah genaplah 7 hari kita berpuasa. Baru hari ni lyza sempat tunjukkan antara juadah berbuka. Ada jugak lyza nk tunjukkan pic lauk pauk..tp kdg2 tu..belum sempat nk "posing''kan lauk yg baru dimasak..suami n anak dh x sabar2 nk mkn..kesian pulakkan..
Hari ni lyza nk tunjukkan kuih jepun..sumber dari http://myresipi.com kh267tm.. resepinya lyza c n p dan bolehla rujuk sini ..ramai yg letak kaler kuning tp lyza ubahkan sikit gunakan kaler hijau..dan intinya pula kelapa.
Selamat mencuba...dan selamat berbuka puasa...
Sumber dari http://myresipi.com kh267tm
Bahan-bahan (dpt dlm 30 lebih..akak guna acuan kecil (g/pusat 2")
Bahan2 A
500gm tepung gandum
40gm mentega
2 sdt penuh instant yeast **
1 sdt gula pasir **
1-2 sdm air suam **
(campurkan bahan ** gaul rata..biarkan sekejap...hingga berbuih & mengembang)
40gm mentega
2 sdt penuh instant yeast **
1 sdt gula pasir **
1-2 sdm air suam **
(campurkan bahan ** gaul rata..biarkan sekejap...hingga berbuih & mengembang)
Bahan2 B
3 biji telur
510ml santan (dari 1/2 kelapa)..panaskan hingga naik wap aje...sejukkan
1sdt potas (boleh gantikan dgn 1/2 sdt baking soda + 1/2 sdt baking powder)
160gm gula halus
1/2 sdt garam
sedikit pewarna kuning
sedikit esen vanilla (klu suka)
500gm kacang merah *
sedikit esen vanilla (klu suka)
Bahan2 inti
500gm kacang merah *
(se elok nye direndam 3-4 jam supaya cpt empuk)
gula pasir (4 senduk lauk yg kecil) *
gula pasir (4 senduk lauk yg kecil) *
(boleh ditambah...ikut selera memasing)
3 helai pandan (disiat & simpulkan) *
sedikit garam *
3 helai pandan (disiat & simpulkan) *
sedikit garam *
*rebus bahan2 inti sehingga empuk dan jadi paste saperti inti kuih pau...ketepikan (yg bagus inti di buat 1 hari sebelum..)
Cara-cara
-
Santan dimasak hingga mendidih dan sejukkan.
- telur dan gula dipukul hingga hancur kemudian masukkan santan, yeast, garam, dan potas / bsoda & bp..gaul rata.
- masukkan adunan tadi kedlm bekas yg berisi tepung (Bahan A)..gaul rata.
- blend kan sikit adunan tadi utk mendptkan tekstur yg lebih halus.
- Bubohkan sedikit pewarna kuning...kemudian diperap selama 4-5 jam
- lengserkan sedikit minyak dgn menggunakan tisu dapur ke permukaan kuali leper (syarat jer..) susunkan acuan diatas kuali...
- sebelum tu sapukan mentega pd acuan..letakkan adunan 1 sudu besar kemudian bubohkan inti kacang tadi..masak dgn api yg perlahan supaya tk hangus..
- klau nk tau bila boleh terbalikkan...tolak skit acuan tu..klau dah tk melekat makna nye dah boleh...terbalikkan acuan tu nk cepat supaya adunan yg sebelah atas tu tk tumpah...
- terbalikkan acuan tu gunakan penyepit sbb besi tu panas...klau dah pro tk pe..hehehe
- klau yg sebelah lagi tu dah masak...kluarkan dari acuan..sapukan sedikit mentega diatas nye...boleh la disantap... :)
Comments
puasa-puasa nampak apapun sedap, lagi2 kuih Jepun ni..
Betul tu sari..klu buat sendiri berbaloi2..
Lyza to Balqis
Wsalam balqis..tula kdg tu mkn kuih je dh kenyang..nasi pon dh x pandang lg..simpan buat sahur je..