Assalamualaikum...Salam sejahtera.
Bahan-bahannya (utk separuh adunan)
400 g tepung roti (200g tepung roti)
100 g tepung Hong Kong (50g tepung gandum)
250 ml air (100ml air)
50 g susu tepung (1 sudu besar susu tepung)
3/4 camca teh bread improver
180 g gula perang (brown sugar) (3 sudu besar gula)
100 g mentega (2 sudu besar butter)
11 g yeast segera (1 1/2 sudu kecil yis)
1 camca teh esen vanilla
Beberapa titik pewarna kuning (lyza x letak)
Cara-Caranya
KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan tadi ke dalam Breadmaker dan pilih setting untuk "doh". Tekan on dan tunggu hingga siap.
Malam tadi..tiba2 teringin nk buat roti..ni kali ke2 lyza cuba resepi ni..lyza pernah terpandang resepi ni di umah CMC.. tp x sempat nk buat. Lepas tgk roti naik ni kat umah ros..terus berkobar2 nak mencuba. Sama mcm ros..lyza pon buat 1/2 adunan dari resepi roti ni..
Ada yg sebut roti paun tapi kalau di Johor.. mmg biasanya di panggil Roti Naik jer... Hasilnya mmg lembut, gebu & sedap. Lebih2 lagi dapat makan roti yang panas2..mmg mengancam..8-)
Ada yg sebut roti paun tapi kalau di Johor.. mmg biasanya di panggil Roti Naik jer... Hasilnya mmg lembut, gebu & sedap. Lebih2 lagi dapat makan roti yang panas2..mmg mengancam..8-)
ROTI NAIK
Bahan-bahannya (utk separuh adunan)
400 g tepung roti (200g tepung roti)
100 g tepung Hong Kong (50g tepung gandum)
250 ml air (100ml air)
50 g susu tepung (1 sudu besar susu tepung)
3/4 camca teh bread improver
180 g gula perang (brown sugar) (3 sudu besar gula)
100 g mentega (2 sudu besar butter)
11 g yeast segera (1 1/2 sudu kecil yis)
1 camca teh esen vanilla
Beberapa titik pewarna kuning (lyza x letak)
(sama cam ros..cuma lyza masih masukkan bread improver dan sebiji telur, 3/4
biji masuk dlm adunan, bakinya digliss pada permukaan roti sebelum
di bakar).
Cara-Caranya
1. Satukan semua bahan2 di
atas dalam satu bekas besar, kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh,
masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga
menjadi doh yang kenyal. Bulat2 kan doh dan biar 45 minit atau naik.
KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan tadi ke dalam Breadmaker dan pilih setting untuk "doh". Tekan on dan tunggu hingga siap.
2. Tumbuk doh untuk membuang udara, bahagikan kepada 12 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dlm tin yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biarkan 1 jam atau hingga naik.
(baki telur tadi dicampur dengan 1 sudu besar susu
kemudian digliss pada pemukaan roti).
3. Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 20 minit. Sapu mentega pada
permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya
sebelum dihidang.
Comments
salam kenal
akak pun penah try emmm memang sedapkan roti naik ni, panas2 tu lglah sedap
Salam perkenalan juga..a'ah mmg sedap..btw tq sudi singgah ye.
Tq Kak lina..muah3x sekali lagi..
Lyza to Hana
Kan? Mmg teruja sgt nk buat roti lg..suka sgt2x..
Hapi follow ur blog ... Hapi if u follow me
http://subhieskitchen.blogspot.co.uk/