Assalammualaikum dan salam sejahtera.
Sejak balik dari JB pada cuti sekolah tempohari.. banyak betul pisang dibawa balik ke KL. Ada yg beli dan ada gak yg kawan kasi.
Sejak balik dari JB pada cuti sekolah tempohari.. banyak betul pisang dibawa balik ke KL. Ada yg beli dan ada gak yg kawan kasi.
Kali ni lyza cuba resepi kek pisang dari rumah Naz COSK @ovenkecil.blogspot.com. Saje je nak menambahkan lagi koleksi resipi kek pisang yang ada dan untuk rujukan sendiri.. memandangkan kek pisang mmg peberet seisi keluarga.
Tak rugi mencuba resepi ni..memang gebu & sedap sangat. Cara buatnya pun amat mudah. Untuk resepi kek pisang ni..lyza ada ubah sikit sukatan dan caranya dari resipi asal.
OLEH : Naz COSK @ovenkecil.blogspot.com
Bahan-bahan :
125 gm butter (lyza guna 250g butter Anchor)
2 biji telur gred A @ B (4 biji gred A)
3/4 cawan gula perang/ gula kastor (225g Gula kastor)
3/4 cawan pisang yang dilecek halus (3 biji pisang - dlm 300g)
2/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)* - lyza x letak
3/4 cawan tepung gandum* (300g Tpg Gandum + 1 tsp baking powder*)
1 tsp soda bikarbonat* (*ayak bersama) (sama)
2 tbsp susu segar - yg ni lyza tambah sendiri
1 tsp ovallate (sama)
1 tsp asen vanilla (lyza gantikan esen perisa pisang)
Cara-cara :
- Putarkan butter, gula dan ovallate
pada kelajuan tinggi hingga adunan berkrim selama lebih kurang 3-5 minit.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji. Putar sehingga adunan sebati.
- Masukkan pula esen pisang atau vanilla dan pisang yg sudah dilenyek tadi.
- Putar lagi hingga rata.
- Akhir sekali..masukkan bahan yang dah diayak (tpg gandum, baking powder dan soda bikarbonat). Gaul rata dan sebati.
- Panaskan oven pada suhu 170C menggunakan api atas dan bawah. (Bergantung pd oven masing2 ye).
- Lapik loyang
ukuran 8" x 8" x 3"
dengan kertas kalis minyak.
- Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit - 1 jam atau sehingga kek masak.
- Setelah masak, keluarkan loyang kek dari oven dan terus terbalikkan kek bersama loyangnya ke atas redai. Ini untuk mengelakkan permukaan kek menjadi mendap. Biarkan loyang kek kekal pada kek.
- Setelah 10 minit, keluarkan kek dari loyangnya dan biarkan sejuk sepenuhnya sebelum dihias atau dimakan.
SELAMAT MENCUBA!
Comments
Mmg minat makan apa2 dari pisang, kek pisang..favorite..
Wsalam Umiazah..tq sudi singgah ye. Lyza n famili pon suka..cepat je licin..
Thanks sudi try resepi kek pisang dari blog Naz ni. Alhamdulillah menjadi nampaknya tu. Gebu betul..
Wa'alaikumsalam Naz..Sama2 Naz..mmg gebu n sedap kek pisang ni..mmg terbaik..tq Naz..
Lyza to Hana
Wa'alaikumsalam Hana...alhamdulillah mmg sedap..