Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera...
Hanya tinggal beberapa hari saja kita berada di bulan syawal.. kepada yg sedang berpuasa sunat (puasa 6)..lyza ucapkan selamat berpuasa ye.. insyallah lyza akan teruskan berpuasa memandangkan ada 3 hari lagi puasa yg masih berbaki.
Hari ni lyza nak berkongsi antara biskut raya pilihan lyza untuk tahun ni.. mmg simple sgt biskut ni tapi rasanya sedap dan rangup. Biskut yg lain dari yg lain. Bila tgk hasilnya tentu x percaya adunan biskut ni cuma gunakan 3 bahan saja.
Ramai jugak sanak saudara yg suka dan cuba meneka bahan2 yg terkandung dlm adunan biskut Y ni tp semua jawapan yg diberi salah....hehehe....8-)
Hanya tinggal beberapa hari saja kita berada di bulan syawal.. kepada yg sedang berpuasa sunat (puasa 6)..lyza ucapkan selamat berpuasa ye.. insyallah lyza akan teruskan berpuasa memandangkan ada 3 hari lagi puasa yg masih berbaki.
Hari ni lyza nak berkongsi antara biskut raya pilihan lyza untuk tahun ni.. mmg simple sgt biskut ni tapi rasanya sedap dan rangup. Biskut yg lain dari yg lain. Bila tgk hasilnya tentu x percaya adunan biskut ni cuma gunakan 3 bahan saja.
Ramai jugak sanak saudara yg suka dan cuba meneka bahan2 yg terkandung dlm adunan biskut Y ni tp semua jawapan yg diberi salah....hehehe....8-)
BISKUT Y
Sumber asal: ibuRayy4n@myresepi
Bahan-bahan
1 cawan gula pasir
3 cawan tepung gandum
marjerin/butter secukupnya (dalam 180g)
**kalau tak cukup butter boleh tambah sikit.
Cara-cara
SELAMAT MENCUBA !!!!
Sumber asal: ibuRayy4n@myresepi
Bahan-bahan
1 cawan gula pasir
3 cawan tepung gandum
marjerin/butter secukupnya (dalam 180g)
**kalau tak cukup butter boleh tambah sikit.
Cara-cara
- Campurkan/gaulkan gula pasir dengan tepung dalam mangkuk.
- Masukkan marjerin/butter sikit2 sehingga boleh dijadikan seperti doh. (adunan doh akan menjadi serbuk roti/berderai).
- Tekan masuk ke dalam acuan Y dan susunkan di dalam loyang pembakar. (acuan Y x perlu disapukan mentega atau marjerin).
- Bakar dgn suhu 180C selama 20 minit atau sehingga masak (bergantung pd kepanasan oven masing2)
- Dah masak, keluarkan dari oven. Sejukkan dan kemudian baru keluarkan dari acuan. Kalau tak nanti dia pecah.
- Kemudian siap sedia untuk disimpan atau makan.
SELAMAT MENCUBA !!!!
Comments
Wasalam kak zana..tima kasih kak..stok biskut raya dh abis..hehe
Sihat alhamdulillah. Yeke kak...tq kak sweetie..selamat hari buat akk n famili jugak ye.