Assalammualaikum dan salam sejahtera. Agak lama jugak tak bersiaran. Alhamdulillah dapat jugak lyza update kek yang lyza buat baru-baru ni.. Resepi ni lyza amik dari blog Peng's Kitchen... mmg lembut dan ringan kek ni.. method membuatnya pon sama membuat kek chiffon cuma bezanya kek ni dibakar menggunakan kaedah steamed bath@water bath.
Hasilnya mmg x mengecewakan.. Untuk penggemar kek yang ringan dan juga lembut resepi ini memang sesuai untuk dicuba..
CRANBERRY YOGURT ORGURA CAKE
Sumber : Peng's Kitchen
Bahan A
100g Kuning Telor (lebih kurang 4 biji telor)
1 biji Telor
1g Garam
1 tsp Vanila paste/essen
50g Minyak sayur (lyza guna minyak jagung)
100g plain Yogurt
80g Tepung kek/superfine
50g Cranberries kering (dicincang halus)
Bahan B
200g Putih Telor
65g Gula castor
1/2 tsp cream of tartar
Cara2 Membuatnya :
- Bakar guna kaedah water bath, letakkan air pada dulang pembakar dan panaskan pada suhu 160C sehingga air di dalam loyang tersebut mendidih....
- Sediakan acuan bersaiz 7" dan dialaskan dengan kertas baking.
- Di dalam mangkuk adunan.. masukkan bahan2 A kecuali cranberries digaulkan mengunakan whisk hingga sebati dan ketepikan.
- Kemudian, di dalam mangkuk yang bersih dan kering masukkan putih telur. Pukul hingga sedikit berbuih. Masukkan cream tartar dan gula halus sedikit demi sedikit. Pukul sehingga putih telur menjadi adunan yang pekat (soft peak).
- Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan ke dalam adunan A tadi, kaup balikkan dengan menggunakan spatula. Masukkan lagi baki adunan putih telor sedikit demi sedikit hingga adunan sebati.
- Akhir sekali, masukkan buah cranberries cincang dan kaup balikkan hingga sebati.
- Masukkan adunan kek ke dalam acuan dan letakkan di dalam oven, dalam loyang berisi air panas tadi.
- Bakar dengan kaedah steamed bath@water bath selama 60 minit atau sehingga kek masak atau permukaan kek menjadi perang.
- Sejukkan kek atas wire rack dan sedia untuk dihidangkan.
Comments
Alhamdulillah...mmg teksture kek ni lembut dan gebu gitew..rugi klu x cuba..hihi. Tq kak sweetie..