Assalammualaikum...
- Panaskan minyak dan tuangkan ke dalam mangkuk yang berisi tepung dan marjerin.
- Gaulkan sebati. Kemudian, masukkan air ais + garam sedikit-sedikit.
- Uli menjadi doh. agak2 kalu keras leh tambah air..tuang sikit2 sampai tidak melekat di tangan dan mangkuk adunan.
- Bentukkan doh menjadi bulat. Biarkan doh selama 10 ke 15 minit.
-Tepung dan marjerin digaul sebati hingga jadi doh...(tanpa air) agak2 kalu keras leh tambah marjerin,kalu lembut sgt tambah tepung sikit..
- Doh bahagian dalam dibuat bebola kecil, kemudian balutkan dengan doh bahagian luar. Buat sehingga habis.
bhn2 inti:
6 biji kentang (Dikupas dan potong dadu)
2 Biji keledek oren (Dikupas dan potong dadu)
3 sudu besar rempah kari daging (BABAS)
daging atau ayam yg dipotong kecik2 (daging cincang pun blh)
sedikit ikan bilis (agak2)
2 biji bwg besar - dipotong dadu
3 ulas bwg putih - ditumbuk halus
2 sudu besar cili kisar
daun sup+daun bwg - dihiris
gula+garam secukup rasa
sedikit minyak utk menumis
sedikit air
cara2:
- tumis bawang putih, bawang besar dan rempah kari sampai pecah minyak
- masukkan sedikit air dan daging/ayam
- agak2 daging dah separuh masak, masukkan ubi kentang. masak hingga ubi kentang empuk (tambah air jika perlu)
- perasakan dgn garam n gula
- last sekali masukkan daup sup n daun bwg
1-tepung gandum..garam..planta..
2-minyak panas..
3-campurkan minyak panas dalam besen tadi..
4-gaul2 bagi minyak panas dan planta bersatu..
5-gaul2 bagi macam serbuk..maksud nya jangan bagi planta berketul2..
6-mesti ada air sejuk yang berais..
7-masukkan air berais tadi..uli2 bagi jadi seketul doh..jangan lembik dan jangan keras sangat..kalau doh lembik pusing2 nya nanti tak cantik..kalau keras sakit tangan nak mencanai nya..
8-hasil nya selepas diuli..biarkan doh rehat sebentar..lebih kurang 10 ke 15 minit je..
1-doh yang kita uli tadi..bulat2 kan..agak2 je..sue tak timbang pon..
2-doh minyak..planta dan tepung beras sahaja..nie pon pon sue agak2 je..uli sampai boleh jadi bulat..
3-leper kan doh yg uli tadi..lepas tue masukkan doh minyak..
4-hasil dari gabungan doh tadi..bulatkan..
5-canaikan doh tadi bagi memanjang..
6-sebelum nak gulung nie sue bagi doh nie pakai air sikit..tempek2 manja je..
7-hasil nya selepas gulungan pertama tadi..
8-nie gulungan tuk kali kedua..proses yg sama macam gulungan pertama tadi..sama je step nya..
9-hasil gulungan kali kedua..
10-kena potong gulungan nya..tebal nya agak2 jugak..jangan terlalu nipis..nanti kalau nipis..takut bila dah letak inti doh bocor..
11-canai secara memanjang..tak mo gelek kuat2 sangat yea..kita nak gelek doh je..bukan nak gelek tar jalan..
12-dah gelek..kita letak inti..jangan banyak2..takut nanti bila goreng..pommm pecah..dah tak cantik..ayokkkk tak tahu..
13-siap dah satu karipap pusing2..yang nie sue klim tangan..kalau orang order sue guna acuan..sebab tak lalu nak klim tangan kalau order masuk beratus2 biji karipap..mau bengkak jari..
## Rehatkan selama 1-2 jam atau dimasukkan dalam peti sejuk.
### Goreng dengan api yang sederhana.
** (petua dari blog Kak Sheila@spicesjourney.blogspot.my)
Untuk menggoreng karipap ni, panaskan minyak biar betul-betul panas dengan api yang sedang2 tapi jangan terlalu kecil sangat takut karipap ni menyerap minyak jadi nya pandai-pandai tukang masak lah ya, goreng biar keperangan gitu baru lah di angkat dan tos kan...
yg ni nak buat frozen.. tp klu boleh...lain kali kena kawal api ye.. ni sebab kalam kabut tadi..hihi
taraaa... jom makannnn...
Alhamdulillah.. arini tercapai gak nk buat karipap pusing ni untuk minum petang.. sekarang ni x brape nak rajin..lagi2 karipap pusing yg mmg renyah sikit... jenuh nak siapkan.. tp klu yg mmg dah pro..x de masalah kot.😀
Resipi Karipap pusing ni dari FB Nor Suhaida Nor Suhaida@#qasehgaram ni mmg awesome dan sedap.. tq Sue... sy mmg penggemar karipap pusing so mmg berbaloi klu dapat buat sendiri..
Resepi ni mmg dpt byk ye... fuhhh.. letih betul nk mengelim ni... mmg lyza sengaja nk buat byk2 utk stock kat umh...buat frozen senang. Klu teringin je nk mkn bila2 boleh goreng.
Okla... dah letih ni... nk gi tegakkan badan jap..
Selamat mencuba.... 😊😊😊
KARIPAP PUSING
Resipi asal : Nor Suhaida Nor Suhaida (FB MAHN)
BAHAN DOH A (KULIT LUAR):-
1 kg tepung gandum
1 senduk kecil minyak masak
4 sudu besar marjerin
air ais+garam
- Panaskan minyak dan tuangkan ke dalam mangkuk yang berisi tepung dan marjerin.
- Gaulkan sebati. Kemudian, masukkan air ais + garam sedikit-sedikit.
- Uli menjadi doh. agak2 kalu keras leh tambah air..tuang sikit2 sampai tidak melekat di tangan dan mangkuk adunan.
- Bentukkan doh menjadi bulat. Biarkan doh selama 10 ke 15 minit.
BAHAN DOH B (KULIT DALAM):-
tepung beras
- lyza letak 500g (klu dlm resepi Sue x bagitau sukatan...so pandai2la..janji jadi)
- lyza letak 500g (klu dlm resepi Sue x bagitau sukatan...so pandai2la..janji jadi)
marjerin
- lyza agak2 je..x sukat pon..sampai doh dh boleh dikepal2 jadi bebola
- lyza agak2 je..x sukat pon..sampai doh dh boleh dikepal2 jadi bebola
-Tepung dan marjerin digaul sebati hingga jadi doh...(tanpa air) agak2 kalu keras leh tambah marjerin,kalu lembut sgt tambah tepung sikit..
- Doh bahagian dalam dibuat bebola kecil, kemudian balutkan dengan doh bahagian luar. Buat sehingga habis.
bhn2 inti:
6 biji kentang (Dikupas dan potong dadu)
2 Biji keledek oren (Dikupas dan potong dadu)
3 sudu besar rempah kari daging (BABAS)
daging atau ayam yg dipotong kecik2 (daging cincang pun blh)
sedikit ikan bilis (agak2)
2 biji bwg besar - dipotong dadu
3 ulas bwg putih - ditumbuk halus
2 sudu besar cili kisar
daun sup+daun bwg - dihiris
gula+garam secukup rasa
sedikit minyak utk menumis
sedikit air
cara2:
- tumis bawang putih, bawang besar dan rempah kari sampai pecah minyak
- masukkan sedikit air dan daging/ayam
- agak2 daging dah separuh masak, masukkan ubi kentang. masak hingga ubi kentang empuk (tambah air jika perlu)
- perasakan dgn garam n gula
- last sekali masukkan daup sup n daun bwg
Gambar cara2 buat karipap pusing ni lyza c n p dari FB Nor Suhaida@#qasehgaram...tq berkongsi cara membuatnya.
2-minyak panas..
3-campurkan minyak panas dalam besen tadi..
4-gaul2 bagi minyak panas dan planta bersatu..
5-gaul2 bagi macam serbuk..maksud nya jangan bagi planta berketul2..
6-mesti ada air sejuk yang berais..
7-masukkan air berais tadi..uli2 bagi jadi seketul doh..jangan lembik dan jangan keras sangat..kalau doh lembik pusing2 nya nanti tak cantik..kalau keras sakit tangan nak mencanai nya..
8-hasil nya selepas diuli..biarkan doh rehat sebentar..lebih kurang 10 ke 15 minit je..
1-doh yang kita uli tadi..bulat2 kan..agak2 je..sue tak timbang pon..
2-doh minyak..planta dan tepung beras sahaja..nie pon pon sue agak2 je..uli sampai boleh jadi bulat..
3-leper kan doh yg uli tadi..lepas tue masukkan doh minyak..
4-hasil dari gabungan doh tadi..bulatkan..
5-canaikan doh tadi bagi memanjang..
6-sebelum nak gulung nie sue bagi doh nie pakai air sikit..tempek2 manja je..
7-hasil nya selepas gulungan pertama tadi..
8-nie gulungan tuk kali kedua..proses yg sama macam gulungan pertama tadi..sama je step nya..
9-hasil gulungan kali kedua..
10-kena potong gulungan nya..tebal nya agak2 jugak..jangan terlalu nipis..nanti kalau nipis..takut bila dah letak inti doh bocor..
11-canai secara memanjang..tak mo gelek kuat2 sangat yea..kita nak gelek doh je..bukan nak gelek tar jalan..
12-dah gelek..kita letak inti..jangan banyak2..takut nanti bila goreng..pommm pecah..dah tak cantik..ayokkkk tak tahu..
13-siap dah satu karipap pusing2..yang nie sue klim tangan..kalau orang order sue guna acuan..sebab tak lalu nak klim tangan kalau order masuk beratus2 biji karipap..mau bengkak jari..
## Rehatkan selama 1-2 jam atau dimasukkan dalam peti sejuk.
### Goreng dengan api yang sederhana.
** (petua dari blog Kak Sheila@spicesjourney.blogspot.my)
Untuk menggoreng karipap ni, panaskan minyak biar betul-betul panas dengan api yang sedang2 tapi jangan terlalu kecil sangat takut karipap ni menyerap minyak jadi nya pandai-pandai tukang masak lah ya, goreng biar keperangan gitu baru lah di angkat dan tos kan...
yg ni nak buat frozen.. tp klu boleh...lain kali kena kawal api ye.. ni sebab kalam kabut tadi..hihi
Comments