Assalammualaikum dan salam sejahtera…
Lama lyza tak update apa2 di sini. Rindunyaaa.. Oklah hari ni lyza nak tayang kek yg pena viral tahun lepas 2018.. cuma lyza je tertinggal bas. Ramai kwn2 blogger dan instagram yg dah mencuba kek Viral ni.. Fruit Pastry Cake dan semuanya menjadi dengan "jayanya". Lyza nak share jugak kek viral ni yg sempat lyza buat baru2 ni. Ni baru pertama kali lyza cuba. Lagi satu.. kena ikut betul2 cara2 membuatnya agar kek jadi elok dan buah2 yg dah disusun tak tenggelam nnt ye.
Kat sini lyza c n p resepi dari Azlina ina untuk rujukan. Juga tip2 supaya buah yg disusun atas kek nnt x tenggelam..
- Jangan OVERMIX
Jangan overmix / terlebih pukul. Nanti kek akan jadi kering. Seelok-eloknya Tepung masuk yg last ye. Kaup dan balik buat manja2 je.
- Buah Kena Kering
Buah mestilah dilap kering, baru dipotong dan disusun (utk untuk elak buah jatuh).
- Saiz Acuan
Gunakan acuan/Loyang yg besar supaya buah tak jatuh ke bawah.
- Hentak Supaya Kek Sama Rata
Selepas masukkan adunan kek ke dlm acuan, hentakkan 2 - 3 kali supaya kek akan rata.
- Susun Buah Rapat Rapat
Akhir sekali.. susunkan buah2an rapat2 ye supaya kek naik sekata.
PASTRY FRUIT CAKES
Sumber Resepi : FB Azlina Ina
Buah-Buahan Segar:
Boleh pilih mana-mana buah-buahan yang sesuai seperti strawberi, peach, blueberries dll.
potong buah kecil-kecil dan nipis dan gaul dengan gula halus.
Bahan-Bahan A
1/2 cawan susu segar
1sb cuka masakan
1sk pasted lemon
Bahan-Bahan B
2 cawan 1/2 tepung gandum ( ayak )
2 cawan tepung self rising
250g butter pure ( baru sedap ) kalau guna majerin atau butter cup kek akan rasa mcm kek butter biasa
2 cawan gula halus
1sk esen vanila
Telur 5 biji (Gred A atau B)
Cara Penyediaan Pastry Fruits Cake Untuk Jualan
- Mix butter dan gula smpai berkrim
- Masukkan campuran susu segar sedikit demi sedikit sampai habis.
- Kemudian,masukkan telur satu persatu sebanyak 5 biji
- Perlahankan mixer, kemudian masukkan tepung dan mix sekejap sahaja supaya sebati.
- Gaulkan buah-buahan segar dengan gula halus sedikit.
- Lapik baking paper atas loyang dan tuang adunan dalam loyang 8x8.
- Tabur atau susun buah-buahan segar tadi atas adunan.
- Panaskan oven dalam 5 minit terlebih dahulu.
- Bakar kek pada suhu 180 darjah dalam masa 45 hingga 50 minit.
- Tempoh masa 30 minit terakhir, buka oven dan tutup permukaan kek dengan aluminium foil atau loyang yang lebih besar untuk elakkan permukaan kek hangus ( sebab buah-buah manis cepat hangus ). Teruskan membakar kek sampai masak.
- Tabur snow powder atas kek bila kek sudah sejuk.
Comments