Resepi ni aku dah cuba mmg x mengecewakan. Kek ni akan 'moist' klu disimpan semlman.
Bahan2nya:
250gm Mentega
230gm Gula Castor
5 biji Telor
60ml Susu Cair
1 sudu teh esen Vanila
350gm Pisang - dilecek (Pisang montel)
340gm Tepung bersebuk penaik (i guna Blue key)
1 sudu teh Soda penaik
Cara2nya:
1. Pukul Mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan sebiji demi sebiji telur. Pukul sebati.
3. Campurkan Susu dan esen Vanila. Kacau rata2.
4. Bubuh pisang berselang seli dgn Tepung dan Soda diayak bersama.
5. Ratakan dlm acuan 8 X 8 X 3 yang dialas dgn kertas minyak (dilengserkan dgn marjerin).
6. Bakar pada 190C selama 60 minit. (bergantung pd oven masing2).
KEK PISANG (Chef Norzailina Nordin)
Bahan2nya:
250gm Mentega
230gm Gula Castor
5 biji Telor
60ml Susu Cair
1 sudu teh esen Vanila
350gm Pisang - dilecek (Pisang montel)
340gm Tepung bersebuk penaik (i guna Blue key)
1 sudu teh Soda penaik
Cara2nya:
1. Pukul Mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan sebiji demi sebiji telur. Pukul sebati.
3. Campurkan Susu dan esen Vanila. Kacau rata2.
4. Bubuh pisang berselang seli dgn Tepung dan Soda diayak bersama.
5. Ratakan dlm acuan 8 X 8 X 3 yang dialas dgn kertas minyak (dilengserkan dgn marjerin).
6. Bakar pada 190C selama 60 minit. (bergantung pd oven masing2).
Comments