Kek ni Liza wat untuk sambut besday 'huby' minggu lepas. Copy & paste dari fotopage Kak Rinn Chan. Memang huby & anak-anak suka sangat. Cam citer Kak Rinn juga, mula-mula tu malas nak letak topping tapi anakku yg sulong Shamil sibuk komplen, suruh salut dgn coklat tapi ibunya suka kek kosong aje. Untuk taknak menghampakan permintaan dia jadinya Liza wat jugakla topping coklat tuu.. Ada versi cupcake lagiiii...hehe..
CHOCOLATE MOIST CAKE
Sumber : Kak Misliha
Bahan-bahan :
250gm butter
300gm castor sugar
1tbsp ovallete
6biji telur
Diayak :
250gm tepung
2 tsp baking powder
1½ tsp soda bicarbonate
Bahan2 paste
1 cawan serbuk koko
1¼ cawan air
60gm gula castor
1tbsp serbuk nescafe segera - optional
TOPPING CAKE
300 gm Cooking Chocolate
200 gm Whipping Cream
1 tsp butter
Cara-cara:
1. Pukul butter + castor sugar + ovellate sehingga kembang, masukkan telur satu persatu.
2. Masukkan tepung yang telah di ayak bersama soda bicarbonate + baking powder berselang seli dengan paste.
3. Bakar pada suhu 170 darjah, selepas setengah jam turunkan suhu ke 150 darj bergantung pada oven masing-masing.
Comments