Assalammualaikum dan Selamat sejahtera semua. Pagi semlm lyza tergerak nk mkn apam salju @ apam beras ni..mmg kegemaran dari kecik..klu singgah ke mana2 warung utk bersarapan..klu ternampak apam ni terus beli..terutama mak lyza mmg minat kuih yg lembut2 ni.. Ramai rakan2 blogger dh mencuba resepi ni..Resepi asal dari cha@myresipi.com . Resepi dibwh ni lyza c & p dari umah Kak Yatie (Sinar Kehidupanku)..Terima kasih pd semua yg sudi berkongsi resepi ni..Alhamdulillah.. sedap..8-)
Bahan-bahannya
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
1. Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
5. Perap selama 3 jam.
6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
Comments
wslm maz..tula mmg minggu nie tgk apam je tu yg terus teruja nk wat tu..hehe..betol tu mkn apam pekena kopi panass..perkhh..hehe
Lyza to Kak Halima
wsalam kak halima..a'ah senang..nnt akak cubala..ye.. Take care ye kak..
Lyza to Izah
Tula diakan..klu buat sendiri berbaloi2..siap antar kt jiran sebelah lagi..hehe
apam salju@apam beras nikan dah lama masuk list tau..tak tau bilalah nak buat....cantik warna apam tu..
Tq Kak ina..sudi singgah cni tgk apam salju @ beras kite..hehe
Lyza to Kak Ayu
Wsalam Kak Ayu..samala kita..teruja tgk ramai yg buat tu yg cuba wat..hehe