Assalammualaikum semua... lama lyza x update masak2 kat sini.
Hari ni cuti Deepavali bolehlah masak2 kat rumah special sikit.. Masak pon main campak2 je..x la pro sgt. Janji cepat, mudah dan sedap...tu yg penting...hehe..
Teringatkan resepi yg lyza teringin nak cuba masak hari ni... Nasi Serai. Resepi ni lyza jumpa kat FB Zasya Azreen mmg mengoda bila tgk pic Nasi Serai dan Ayam masak....? x tau nama dia...tp lebih kurang masak rendang cuma bezanya xde ketumbar dan jintan ye. Semuanya main agak2 je tadi.. Bila siap masak tadi...Not bad jugak rasa dia...sedappp you.
Thanks Zasya Azreen.. resepi ni pon lyza c & p je dari FB Zasya.. malas nk taip2...huhu. Btw.. masak campak2 ni lagi sedap..hehe.
Nasi Serai
Resepi asal : Zasya Azreen (FB)-MAHN
Bahan2
3 batang serai (ikut suka)..Sy msk utk 3 pot kecik nasi..kalo nasi byk msk letak la lebih..(diketuk) - lyza guna beras basmathi ye...3 cwn beras : 4 cwn Air. (Beras kenalah cuci dulu dan rendamkan sebentar dlm 15 minit gitu..)
Bawang putih 4 ulas (ditumbuk)
Bawang merah 2 ulas (ditumbuk)
Kulit kayu manis
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Buah pelaga
Sedikit minyak
garam
daun pandan
Cara2
-Panaskan minyak..
-Masukkan bunga cengkih,bunga lawang,daun pelaga,kulit kayu manis..
-tunggu sehingga naik bau..api tu jgn kuat sgt..kang hangus..
-msukkn bwg merah' bwg putih & serai..sehingga naik baru ttup api..
-Masak nasi seperti biasa & masukkan bhn2 tumisan td kedalam periuk nasi..
-ltak daun pandan & garam..lps tu tggu je la nasi tu msk..
Lauk plak
(Lyza guna 1/2 ekor Ayam je yg telah dipotong, cuci bersih2 dulu...then letak Garam dan serbuk kunyit. Gorengkan Ayam tadi sekejap jgn over garing ye. Angkat. siapkan bahan2 rencah pulak..)
Bhn kisar
4 ulas bwg putih
2 ulas bwg merah
1 biji bwg besar
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
3 batang serai (potong kecil)
2 biji buah keras
Cili giling
Bahan-bahan lain
Gula
Garam
Santan
Daun kunyit
Daun limau
Kerisik
Asam keping
Serbuk kari (jadikan pes)
1.Panaskan minyak..Lebih kurang 1 senduk minyak..
2.masukkan bahan kisar..Masak sehingga pecah minyak masukkan pes kari & ayam..kacau2 lps tu masukkan santan..
3.Kacau sehingga kering & masukkan daun limau, asam keping, daun kunyit & kerisik..
4.Kacau sehingga sebati..Siap dihidangkan..tu je cara saya masak..
Comments