Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2010

Salam Ramadan Al-Mubarak

Salam Ramadan Al-Mubarak

Tempahan lagi..

Tempahan dari Sha (Selayang) Blueberry Cistat (50pcs), Egg Tart (50pcs) dan Apam blossom (100pcs), Siti dari Greenwood order Blueberry cistat (50pcs), repeat order dari Zulifah (Ampang) Apam blossom (100pcs) & Blueberry cistat (50pcs). Thank you 3x..

Tempahan lagi..

Tempahan dari Sha (Selayang) Blueberry Cistat (50pcs), Egg Tart (50pcs) dan Apam blossom (100pcs), Siti dari Greenwood order Blueberry cistat (50pcs), repeat order dari Zulifah (Ampang) Apam blossom (100pcs) & Blueberry cistat (50pcs). Thank you 3x..

Order lagi..dan sample Kek Kukus Buah2an

Alhamdulillah..minggu ni paling bz bangat.. sambutan apam blossom & Kek coklat moist sungguh mengalakkan. Terutama Apam blossom.. Mas dari Selayang oder 100pcs, Zanifah order 100pcs dan K. Noraini dari Bangsar order 100pcs. Kek Coklat moist utk Cikgu Shamil (Sek. Ren. Keb. Keramat A.U, KL). Terima kasih semua.


Juga sample Kek Kukus Buah2an..utk rin & kakak iparku..

Apam Gula Hangus

Salam semua...petang minggu lepas..tergerak hati lak wat apam gula hangus ni untuk minum petang..senang je..hehe. Apam ni mmg sesuai untuk juadah sampingan berbuka puasa nnt. Tinggal beberapa hari je kan..kita nak menyambut bulan puasa. Okla jom layan jela..
Apam ni boleh dimakan begitu saja atau dgn kelapa parut.

APAM GULAHANGUS

Bahan A
125g Gula kasar
250ml Air
50g Butter

Cara2 membuat gula hangus :

1. Masakkan gula sampai cair dengan api sederhana (gula akan bertukar warna).
2. Masukkan air & kacau hingga cair. (hati2 semasa masukkan air, sbb gula tu akan meletup2).
3. Kemudian masukkan mentega, kacau dan sejukkan.



Bahan B
2 biji Telor B
125g Gula halus
225g Tepung gandum
1/2 sudu teh Baking powder
1/2 sudu teh Soda bikarbonate

Cara2

1) Panaskan kukusan.

2) Pukul telur dan gula sehingga naik dan kembang.

3) Masukkangula hangus, tepung gandum, Baking powder dan soda bikarbonat dan gaulkan rata.

5) Masukkan adunan tadi ke dalam loyang/acuan yang sudah disapukan dengan sedikit minyak.

6) Kukuskan sela…

Apam Gula Hangus

Salam semua...petang minggu lepas..tergerak hati lak wat apam gula hangus ni untuk minum petang..senang je..hehe. Apam ni mmg sesuai untuk juadah sampingan berbuka puasa nnt. Tinggal beberapa hari je kan..kita nak menyambut bulan puasa. Okla jom layan jela..
Apam ni boleh dimakan begitu saja atau dgn kelapa parut.

APAM GULAHANGUS

Bahan A
125g Gula kasar
250ml Air
50g Butter

Cara2 membuat gula hangus :

1. Masakkan gula sampai cair dengan api sederhana (gula akan bertukar warna).
2. Masukkan air & kacau hingga cair. (hati2 semasa masukkan air, sbb gula tu akan meletup2).
3. Kemudian masukkan mentega, kacau dan sejukkan.



Bahan B
2 biji Telor B
125g Gula halus
225g Tepung gandum
1/2 sudu teh Baking powder
1/2 sudu teh Soda bikarbonate

Cara2

1) Panaskan kukusan.

2) Pukul telur dan gula sehingga naik dan kembang.

3) Masukkangula hangus, tepung gandum, Baking powder dan soda bikarbonat dan gaulkan rata.

5) Masukkan adunan tadi ke dalam loyang/acuan yang sudah disapukan dengan sedikit minyak.

6) Kukuskan sela…

Order lagi..dan sample Kek Kukus Buah2an

Alhamdulillah..minggu ni paling bz bangat.. sambutan apam blossom & Kek coklat moist sungguh mengalakkan. Terutama Apam blossom.. Mas dari Selayang oder 100pcs, Zanifah order 100pcs dan K. Noraini dari Bangsar order 100pcs. Kek Coklat moist utk Cikgu Shamil (Sek. Ren. Keb. Keramat A.U, KL). Terima kasih semua.


Juga sample Kek Kukus Buah2an..utk rin & kakak iparku..