Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2015

Portugis Egg Tart...lagiii..

Assalammualaikum dan salam sejahtera... 
Tak ingat kali ke berapa lyza dh buat portugis egg tart ni...mmg favourite anak2 lyza.. setiap kali diaorg tanya..bila ibu dia nk buat portugis tart lg? mmg x jemu2 diaorg makan. 
Anak lyza yg bongsu suka bangattt portugis tart ni... dia kata klu boleh ari2 dia nak makan portugis egg tart ni sebagai pencuci mulut. Ish3x.. Alahaiii.. nak tergelak bila dengar dia cakap camtu... alhamdulillah... bila anak2 suka... ibu lagila...happy...hehe..
Resepinya sama lyza buat sebelum ni..boleh rujuk DI SINI.

SELAMAT MENCUBA....

Portugis tart dalam proses nk masak..
Masa ni dh nak masak dah...bile dh keperang-perangan permukaan tart.

Taraaaaa..... dah masak pon.. sejukkan dulu ye...8)

CRANBERRY YOGURT ORGURA CAKE

Assalammualaikum dan salam sejahtera. Agak lama jugak tak bersiaran. Alhamdulillah dapat jugak lyza update kek yang lyza buat baru-baru ni.. Resepi ni lyza amik dari blog Peng's Kitchen... mmg lembut dan ringan kek ni.. method membuatnya pon sama membuat kek chiffon cuma bezanya kek ni dibakar menggunakan kaedah steamed bath@water bath. 
Hasilnya mmg x mengecewakan..  Untuk penggemar kek yang ringan dan juga lembut resepi ini memang sesuai untuk dicuba..
Selamat mencuba..


CRANBERRY YOGURT ORGURA CAKE Sumber : Peng's Kitchen


Bahan A
100g Kuning Telor (lebih kurang 4 biji telor) 1 biji Telor  1g Garam 1 tsp Vanila paste/essen 50g Minyak sayur (lyza guna minyak jagung) 100g plain Yogurt 80g Tepung kek/superfine

50g Cranberries kering (dicincang halus)



Bahan B
200g Putih Telor  65g Gula castor 1/2 tsp cream of tartar

Cara2 Membuatnya :

Bakar guna kaedah water bath, letakkan air pada dulang pembakar dan panaskan pada suhu 160C sehingga air di dalam loyang tersebut mendidih.... 


Sediakan acuan bersaiz …