Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2014

Potato Fritters @ Cucur Kentang

Assalammualaikum dan salam sejahtera..  Sebenarnya dah lama nak mencuba Potato Fritters @Cucur kentang yang telah menjadi semakin popular di FB baru2 ni.. Ramai kwn2 blogger dah pon mencuba resepi Potato Fritters@Cucur kentang ni.. antaranya Kak Ina KL, Kak Yati (sinar kehidupanku). Mmg rugi sape tak cuba.. tengok pon dah terliur.. Bahan2 penyediaannya pon sgt mudah, mmg cepat dan yang paling penting sedappp...

Resepi ini dikongsikan oleh Noraida Durani...mmg kreatif... rasanya sama macam kuih cucur. Terima kasih pada tuan empunya atas resepi ni..mmg terbaikkk... lyza mintak izin ye share di sini dan untuk rujukan akan datang. 


Untuk penyediaannya.. adunan hendaklah dibuat leper ye...supaya adunan cepat masak dan rangup luar dan dalam. Kalau tebal.. ia hanya akan garing di luar dan tak berapa masak di dalam.
Selamat mencuba... ~




Satukan semua bahan2 dan digaul rata. 
Tunggu hingga minyak betul2 panas...barulah sudukan adunan ..
POTATO FRITTERS ~ CUCUR KENTANG Resepi Oleh : Noraida Durani

Bah…

Bee hives mini buns with butterscotch sauce, pumpkin seeds & almond flakes

Assalammualaikum dan salam sejahtera..petang sabtu lepas.. rajin pulak lyza nak buat roti ni... ni dah kali ke 3 lyza buat roti ni.. mmg best..rugi sape yg x cuba. Roti Bee hives ni bermula kat FB diperkenalkan oleh Lydia Honey (menetap di kuwait)... yang mmg dh jadi fenomena skrg nie..
Kelainannya sebab roti yg lembut ditambah pula dengan taburan kuaci hijau, bijan hitam, Almond slice dan cheedar cheese(yg ni opt) dan  curahan Sos butterscotch sebagai topping yg mmg yummyyyy... Sos butterscotch ni mmg manis sikit ye.. bile nak makan baru lyza curahkan atas roti tu...kalau roti panas2 yang baru kuar dari oven... then terus tuangkan sos butterscotch tu...perghhhh... mmg lembut dan sedappp u....mmg 5 bintang lyza kasi..hehe...bawak-bawak bersabar makcik ye.. lagi satu.. kalau nk simpan dulu roti tu.. jangan terus curahkan sos butterscotch atas roti awal2 ye nnt sos tu akan meresap dan banjir lak roti tu... melainkan klu nak makan terus roti tu.. apa2 pon terpulanglah pada citarasa masing…