Skip to main content

Posts

Showing posts from 2017

ROTI KISMIS

Assalammualaikum dan salam sejahtera..


Salam Isnin semua... dah sarapan ke... Hari ni lyza nak share resipi roti kismis yg sempat ku buat time weekend aritu.. untuk minum petang tapikan ikut resepi sepatutnya letak kismis masa menguli doh.. tp lyza buat tabur2 je kat atas doh roti sebelum bakar.. 
Keluarkan je dari oven.. anak2 dah x sabar... lepas sapu je marjerin atas permukaan roti tu.. anak2 dah hulur tangan nk makan.. walaupon Roti masih panas2 lagi terus ngappp... lembut je.. not bad jugak resepi ni.. 
Btw... thanks pada empunya resepi ni ye..





Roti Kismis Kredit Resepi : Nina Mohamad via mahn


1/2kg tepung gandum 2 sudu makan susu tepung nespray 100gm gula castor Yis 1pek kecil  1bj telur B Garam secukup rasa ya.. 20gm shortening 40gm majerin  250ml Air Sejuk  Kismis Kering


Campur sekali bahan di atas kecuali kismis uli sampai doh elastik bole tarik cantek..
Rehat kan sampai doh naik tinggi lepas tu tumbuk2 doh keluarkan angin doh lepas tu uli leperkan doh dan taburkan kismis kering dan uli utk r…

APAM SUSU yang semakin viral

Assalammualaikum... semalam petang sempatlah lyza siapkan Kek apam susu yang semakin viral sekarang ni.. .. 💗.. 
Baru pertama kali nak mencuba.. Alhamdulillah... 😊😊😊
Resepi ni lyza amik dari FB Cik Dayang Zuhaila Zulkipli.. klu ikut resepi asal Apam susu ni x de minyak ye.. tp mmg lyza ikut sebiji cam resipi yg dayang dah ubah sikit dr resepi asal..
Selamat mencuba...




RESEPI KEK APAM SUSU Kredit : Cik Dayang Zuhaila Zulkipli - Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

Bahan2 
4 biji telur Gred A 1sudu besar ovellete 1sudu besar esen vanilla 3/4 cwn gula halus 6sudu besar susu pekat manis 1/2cawan minyak masak 2 cwn tepung gandum Pewarna ikut suke hati 

Cara2 nya
-Blend telur, susu, gula, esen vanilla, ovelette sampai kembang.
-Kemudian tuang ke dlm bekas n masukkan sikit2 tepung gandum yg diayak td dan minyak masak.. kacau sehingga sebati..
-Asingkan 3 ke 4 bekas.. Dan warnakn ikut warna kesukaan .
-Masukan dlm loyang secara selang seli utk dptkn corak spt pic dibwh..
-Panaskan periuk kukus sehingga air mendidih..
-…

Masak2 untuk makan tengahari tadi sempena hari cuti...Deepavali... NASI SERAI

Assalammualaikum semua... lama lyza x update masak2 kat sini. 
Hari ni cuti Deepavali bolehlah masak2 kat rumah special sikit.. Masak pon main campak2 je..x la pro sgt. Janji cepat, mudah dan sedap...tu yg penting...hehe..
Teringatkan resepi yg lyza teringin nak cuba masak hari ni... Nasi Serai. Resepi ni lyza jumpa kat FB Zasya Azreen mmg mengoda bila tgk pic Nasi Serai dan Ayam masak....? x tau nama dia...tp lebih kurang masak rendang cuma bezanya xde ketumbar dan jintan ye. Semuanya main agak2 je tadi.. Bila siap masak tadi...Not bad jugak rasa dia...sedappp you.
Thanks Zasya Azreen.. resepi ni pon lyza c & p je dari FB Zasya.. malas nk taip2...huhu. Btw.. masak campak2 ni lagi sedap..hehe.





Nasi Serai Resepi asal  : Zasya Azreen (FB)-MAHN

Bahan2

3 batang serai (ikut suka)..Sy msk utk 3 pot kecik nasi..kalo nasi byk msk letak la lebih..(diketuk) - lyza guna beras basmathi ye...3 cwn beras : 4 cwn Air. (Beras kenalah cuci dulu dan rendamkan sebentar dlm 15 minit gitu..)
Bawang putih 4 ul…

SALAM MAAL HIJRAH 1439H

Selamat menyambut tahun baharu Hijrah 1439H.

Semoga tahun baru ini membawa lebih banyak kebaikan dan rahmat kepada semua... Aamiin..

KARIPAP PUSING

Assalammualaikum... dan salam sejahtera..


Semalam hari cuti sempena menyambut hari Thaipusam.. lyza berkesempatan membuat sendiri karipap pusing ni untuk minum petang.. selalunya beli je. Nak buat buat mmg malas..x tau bila nak datang rajin.. selalu juga lyza tgk blog kwn2 yg dah pon try buat karipap pusing ni.. timbul pula nak mencuba...masukkan dalam list dulu...hihi..

Ok.. sebenarnya ini baru kali pertama lyza buat karipap pusing ni.. alhamdulillah karipap pusing ni sangat rapuh dan rsanya pon boleh tahan. 

Resepi ni lyza dapat dari blog Kak Sheila Spices... Terima kasih Shiela, sedap karipap ni.. mmg sangat rapuh. Dah ramai yg mencuba resipi ni. Lyza mintak izin kongsikan di sini pula ye kak sheila. 

Selamat mencuba..



KARIPAP PUSING SUMBER : KAK SHEILA@SPICES JOURNEY

BAHAN DOH A 1 cawan tepung gandum 1 sudu besar tepung jagung 2 sudu besar veg shortening 2 sudu besar marjerin

BAHAN DOH B 2 cawan tepung gandum 1/4 cawan minyak jagung 1 sudu kecil garam atau secukup rasa 1/2 cawan air anggaran

CARA …

Agar-agar Gula Melaka lagi...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni lyza nak kongsikan resepi agar2 santan gula melaka yg sangat senang dan semestinya sedap...mmg x pena jemu2. Rasanya dh byk kali lyza buat agar2 santan gula melaka ni...siaran ulang tayang ye..hihi..
Untuk hasilkan agar2 ni mesti ikut teknik yg betul ye...barulah nampak lapisan santan tu. Lyza mmg suka guna resepi ni..dari blog kak yatie@Sinar kehidupanku dan Naz@Cute Oven. Lyza c n p dari rumah kak yatie..
Kalau nak lebih menarik.. boleh gunakan acuan yg lebih kecil.. maaf ye..lyza x rajin..sebab nak cepat dan x sabar nak makan agar2 yg mmg feberet den nie..8) 





Agar2 Santan Gula Melaka Source : http://yatiememories.blogspot.my

Bahan-bahan :

1 paket serbuk agar-agar 10 gm - (lyza guna agar2 tali (strips) 20gm) 1 liter air (4 cawan)  1 ketul gula melaka (lebih kurang 200 gm)  1/4 cwn gula pasir  250 ml santan pekat (Yatie guna 100 ml santan pekat kara dan selebihnya tambahkan air) - (lyza pon buat cara yg sama)  1 biji telur ayam - masukkan dalam…

Al-Fatihah buat adikku Zarina Binti Abdul Wahab

Tak tau nak mulakan dari mana.. ayat apa... nak tulis apa.... liza nak jadikan entry ni sebagai kenangan untuk luahkan isi hati yang tak tau nak cakap camne.. kadang kosong.. kadang keliru... 
Zarina adikku telah kembali ke rahmatullah pada 28 Disember 2016 (Rabu) dalam pukul 8.45 pagi..kerana sakit kanser. Arwah pergi meninggalkan kami sekeluarga.. satu2nya adik perempuanku...yg selalu kami kongsi masalah suka dan duka.. hilang sekelip mata.. Tak tau nak type camne... hati ni masih tak sanggup... tapi terpaksa pujuk hati.. kena selalu ingatkan diri sendiri, setiap yang hidup pasti akan mati.. tak kira tua atau muda.. sihat atau sakit.. kalau Allah SWT dah kata umur kita sampai di situ.. maka akurlah kita.. yang hidup, walaupon berat, redha lah kita.. 
Kami sekeluarga redha.. bersyukur di saat-saat dia menghembuskan nafas yang terakhir dia pergi atas pangkuan mak kami... dalam pelukan mak.. . Ya Allah.. hebatnya dugaan ni.. kami baru kehilangan abang yg ke2 pada 2015... kini adik pula.…