Skip to main content

Posts

Showing posts from 2017

KARIPAP PUSING

Assalammualaikum... dan salam sejahtera..


Semalam hari cuti sempena menyambut hari Thaipusam.. lyza berkesempatan membuat sendiri karipap pusing ni untuk minum petang.. selalunya beli je. Nak buat buat mmg malas..x tau bila nak datang rajin.. selalu juga lyza tgk blog kwn2 yg dah pon try buat karipap pusing ni.. timbul pula nak mencuba...masukkan dalam list dulu...hihi..

Ok.. sebenarnya ini baru kali pertama lyza buat karipap pusing ni.. alhamdulillah karipap pusing ni sangat rapuh dan rsanya pon boleh tahan. 

Resepi ni lyza dapat dari blog Kak Sheila Spices... Terima kasih Shiela, sedap karipap ni.. mmg sangat rapuh. Dah ramai yg mencuba resipi ni. Lyza mintak izin kongsikan di sini pula ye kak sheila. 

Selamat mencuba..



KARIPAP PUSING SUMBER : KAK SHEILA@SPICES JOURNEY

BAHAN DOH A 1 cawan tepung gandum 1 sudu besar tepung jagung 2 sudu besar veg shortening 2 sudu besar marjerin

BAHAN DOH B 2 cawan tepung gandum 1/4 cawan minyak jagung 1 sudu kecil garam atau secukup rasa 1/2 cawan air anggaran

CARA …

Agar-agar Gula Melaka lagi...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni lyza nak kongsikan resepi agar2 santan gula melaka yg sangat senang dan semestinya sedap...mmg x pena jemu2. Rasanya dh byk kali lyza buat agar2 santan gula melaka ni...siaran ulang tayang ye..hihi..
Untuk hasilkan agar2 ni mesti ikut teknik yg betul ye...barulah nampak lapisan santan tu. Lyza mmg suka guna resepi ni..dari blog kak yatie@Sinar kehidupanku dan Naz@Cute Oven. Lyza c n p dari rumah kak yatie..
Kalau nak lebih menarik.. boleh gunakan acuan yg lebih kecil.. maaf ye..lyza x rajin..sebab nak cepat dan x sabar nak makan agar2 yg mmg feberet den nie..8) 





Agar2 Santan Gula Melaka Source : http://yatiememories.blogspot.my

Bahan-bahan :

1 paket serbuk agar-agar 10 gm - (lyza guna agar2 tali (strips) 20gm) 1 liter air (4 cawan)  1 ketul gula melaka (lebih kurang 200 gm)  1/4 cwn gula pasir  250 ml santan pekat (Yatie guna 100 ml santan pekat kara dan selebihnya tambahkan air) - (lyza pon buat cara yg sama)  1 biji telur ayam - masukkan dalam…

Al-Fatihah buat adikku Zarina Binti Abdul Wahab

Tak tau nak mulakan dari mana.. ayat apa... nak tulis apa.... liza nak jadikan entry ni sebagai kenangan untuk luahkan isi hati yang tak tau nak cakap camne.. kadang kosong.. kadang keliru... 
Zarina adikku telah kembali ke rahmatullah pada 28 Disember 2016 (Rabu) dalam pukul 8.45 pagi..kerana sakit kanser. Arwah pergi meninggalkan kami sekeluarga.. satu2nya adik perempuanku...yg selalu kami kongsi masalah suka dan duka.. hilang sekelip mata.. Tak tau nak type camne... hati ni masih tak sanggup... tapi terpaksa pujuk hati.. kena selalu ingatkan diri sendiri, setiap yang hidup pasti akan mati.. tak kira tua atau muda.. sihat atau sakit.. kalau Allah SWT dah kata umur kita sampai di situ.. maka akurlah kita.. yang hidup, walaupon berat, redha lah kita.. 
Kami sekeluarga redha.. bersyukur di saat-saat dia menghembuskan nafas yang terakhir dia pergi atas pangkuan mak kami... dalam pelukan mak.. . Ya Allah.. hebatnya dugaan ni.. kami baru kehilangan abang yg ke2 pada 2015... kini adik pula.…