Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2013

Roti sosej

Assalammualaikum..
Salam sejahtera buat semua. Kali ni lyza saja nak share pics roti sosej yg lyza buat ari sabtu lepas. Jom kali ni kita meroti pulakkk...hihi. Mudah dan sedap. Lebih sedap kalu di makan panas2..

Request dari anak2..kebetulan ada sosej dlm peti sejuk. Resepi roti ni pula... mmg ada dlm simpanan lyza..memang berbaloi2..tak payah nak beli kat luar. Doh yang dihasilkan ada dlm 26 biji setelah ditimbang - 40g setiap doh.

Klu x larat..doh yang telah siap diuli dan ditimbang tadi bolehlah disimpan dlm peti sejuk (bahagian beku). Klu nak guna barula keluarkan dan biarkan doh roti kembali lembut (suhu bilik)..pastu bolehla ulikan balik.

Jom layannnn...8)





Cara2 membalut & memotong..Ambil sedikit doh yg telah diperap. Canaikan leper dan dibalut pada sebatang sosej. Biarkan ada lebihan doh pada sebelah bahagian sosej tadi. Ambil pisau dan hiris sosej seperti bentuk sikat. Bentukkan roti seperti di atas dan  sebelum taburkan sedikit mixed vegetable.... (sila lihat cara pada pic dr…

Biskut Coklat chip

Assalammualaikum... dan salam ceria untuk semua. Sebenarnya lyza masih lagi dalam mood raya walaupon syawal tinggal 2 hari je lagi..8( 

Tgk pic biskut raya je dah teringat2 masa nk siapkan biskut sebelum menyambut hari raya tempohari..mmg bersemangat waja.. hehe lebih2 lagi bile dengar lagu2 raya..langsung x rasa letih berpuasa.

Hari ni lyza nak berkongsi resipi yang agak lama dalam simpanan. Mmg amat senang nak buat dan menjadi peberet kami sekeluarga selain biskut almond london yg mmg wajip ada. Masa lyza kecik2 dulu mak lyza mmg ada ambik ode untuk biskut nie..cuma kos cawan aluminium foil agak mahal sikit..mak kata x berbaloi klu jual baik buat makan sendiri je. 

Okla...jom kita tgk resepinya ye..


BISKUT COKLAT CHIP
Bahan² 
250g butter
60g gula kastor
400g tepung gandum/tepung  serbaguna/tepung top  (klu ikut resepi asal gunakan tepung top)
100g gajus kisar
1 sudu besar susu tepung
1 sudu besar tepung jagung 
Untuk menyalut biskut

cawan aluminium foilsecukupnya coklat masakan secukupnya.


Cara²  Puk…