Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2010

Order lg..

Kali ni lyza sibuk sikit siapkan order dari Blueberry & Strawberry Cheese Tat untuk Kak Salina (Wangsa Maju) dan Alia (UK Perdana), masing2 order 200 pcs juga repeat order 'Base crust' 150 pcs dari Kak Mas (Puchong). Tima kasih ye.

KEK CHIFFON GULA MELAKA

Salam semua. Projek hujung minggu ni Kek Chiffon lak jadi pilihan untuk minum petang semlm. Resepi ni lyza ternampak dari blog Ayu - Spore  dan ternampak pulak blog En. Mat Gebu (kedua-duanya memang dah terkenal dgn resepi2 yg sedap2) dah mencubanya, mmg dh teruja sgt nk buat. Terus lyza singgah ke kedai beli acuan utk kek chiffon..hehe.
Resepi  di bwh ni lyza copy dari dari blog Mat Gebu. Resipi asal dari blog Kak Ayu (Spore). Terima kasih pada K. Ayu sebab sudi berkongsi resipi dan juga pada En. Mat Gebu. Lyza minta izin ye. Alhamdulillah menjadi...huby & anak2 x sabar2 suruh potong kek chiffon ni. Pic di bawah ni lepas kek yg telah dipotong sebab x sempat nk amik masa kek dikuarkan dr acuan.. mmm layan jelaa...hehe

BAHAN-BAHAN "A" :-)
4 kuning telur
3 camca besar minyak masak
95 g gula melaka (hiris halus)*
65 g air*
1 helai daun pandan, disimpul*(*disatukan, masak hingga gula larut, tapis dan sejukkan)
95 g tepung kek (lyza guna tepung gandum)
1/4 camca teh baking powder
15 g…

KEK CHIFFON GULA MELAKA

Salam semua. Projek hujung minggu ni Kek Chiffon lak jadi pilihan untuk minum petang semlm. Resepi ni lyza ternampak dari blog Ayu - Spore  dan ternampak pulak blog En. Mat Gebu (kedua-duanya memang dah terkenal dgn resepi2 yg sedap2) dah mencubanya, mmg dh teruja sgt nk buat. Terus lyza singgah ke kedai beli acuan utk kek chiffon..hehe.
Resepi  di bwh ni lyza copy dari dari blog Mat Gebu. Resipi asal dari blog Kak Ayu (Spore). Terima kasih pada K. Ayu sebab sudi berkongsi resipi dan juga pada En. Mat Gebu. Lyza minta izin ye. Alhamdulillah menjadi...huby & anak2 x sabar2 suruh potong kek chiffon ni. Pic di bawah ni lepas kek yg telah dipotong sebab x sempat nk amik masa kek dikuarkan dr acuan.. mmm layan jelaa...hehe

BAHAN-BAHAN "A" :-)
4 kuning telur
3 camca besar minyak masak
95 g gula melaka (hiris halus)*
65 g air*
1 helai daun pandan, disimpul*(*disatukan, masak hingga gula larut, tapis dan sejukkan)
95 g tepung kek (lyza guna tepung gandum)
1/4 camca teh baking powder
15 g…

Order lg..

Kali ni lyza sibuk sikit siapkan order dari Blueberry & Strawberry Cheese Tat untuk Kak Salina (Wangsa Maju) dan Alia (UK Perdana), masing2 order 200 pcs juga repeat order 'Base crust' 150 pcs dari Kak Mas (Puchong). Tima kasih ye.

KUIH SERI MUKA @ PUTRI SALAT

Salam semua. Menu Sarapan pagi hari ni lyza tergerak nk wat kuih Seri Muka @ Putri Salat. Resepi Kuih Seri Muka @ Putri Salat ni lyza copy & paste dari blok CMC. Alhamdulillah..percubaan pertama lyza membuat kuih seri muka ni menjadi. Happy nya bile menjadi..hehe.. Tima kasih pada Mat Gebu atas resepi ni ye. 

(Sumber Resipi : Mat Gebu)

BAHAN LAPISAN BAWAH :

250 g beras pulut - cuci dan rendam 30 minit, toskan

200 ml santan cair*

1/3 camca teh garam*

1/2 camca besar minyak masak*(*disatukan dan kacau rata)

1 helai daun pandan - disimpul

Beberapa titik pewarna biru (optional)


BAHAN LAPISAN ATAS :

60 g tepung gandum

1 1/2 camca besar tepung jagung

90 g gula pasir

2 biji telur

1/3 camca teh garam

375 ml pati santan santan*

4 helai daun pandan*(*dikisar dan tapis)

1 camca teh pandan paste



CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK LAPISAN BAWAH :- Panaskan kukusan, tuang pulut ke dalam tin yang berukuran 8 x 8 x 3 inci, tuang bancuhan santan cair dan gaul rata, letak daun pandan atas pulut dan kukus 20 minit. Bila pulut…

KUIH SERI MUKA @ PUTRI SALAT

Salam semua. Menu Sarapan pagi hari ni lyza tergerak nk wat kuih Seri Muka @ Putri Salat. Resepi Kuih Seri Muka @ Putri Salat ni lyza copy & paste dari blok CMC. Alhamdulillah..percubaan pertama lyza membuat kuih seri muka ni menjadi. Happy nya bile menjadi..hehe.. Tima kasih pada Mat Gebu atas resepi ni ye. 

(Sumber Resipi : Mat Gebu)

BAHAN LAPISAN BAWAH :

250 g beras pulut - cuci dan rendam 30 minit, toskan

200 ml santan cair*

1/3 camca teh garam*

1/2 camca besar minyak masak*(*disatukan dan kacau rata)

1 helai daun pandan - disimpul

Beberapa titik pewarna biru (optional)


BAHAN LAPISAN ATAS :

60 g tepung gandum

1 1/2 camca besar tepung jagung

90 g gula pasir

2 biji telur

1/3 camca teh garam

375 ml pati santan santan*

4 helai daun pandan*(*dikisar dan tapis)

1 camca teh pandan paste



CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK LAPISAN BAWAH :- Panaskan kukusan, tuang pulut ke dalam tin yang berukuran 8 x 8 x 3 inci, tuang bancuhan santan cair dan gaul rata, letak daun pandan atas pulut dan kukus 20 min…

Kek Pelangi & Apam Comel Dot..dot..dot..

Kek Pelangi  & Apam comel dot dot dot yg berinti blueberry ni minggu ni saje dh 3 kali lyza buat. Termasuk Majlis berkhatan anak jiran depan umah baru2 ni  lyza bawakkkan Kek Pelangi & Apam dot2 ni.. Wahh budak2 sukala tgk corak dot2 tu..Akak jiran ckp abis licin x sempat dia merasa. Hari Jadi Cikgu sek anak pon lyza bawakkan apam dot2 ni.. Cikgu baru jamah satu anak murid dh habiskan..hehe..

Kek Pelangi & Apam Comel Dot..dot..dot..

Kek Pelangi  & Apam comel dot dot dot yg berinti blueberry ni minggu ni saje dh 3 kali lyza buat. Termasuk Majlis berkhatan anak jiran depan umah baru2 ni  lyza bawakkkan Kek Pelangi & Apam dot2 ni.. Wahh budak2 sukala tgk corak dot2 tu..Akak jiran ckp abis licin x sempat dia merasa. Hari Jadi Cikgu sek anak pon lyza bawakkan apam dot2 ni.. Cikgu baru jamah satu anak murid dh habiskan..hehe..

KUIH GULUNG a.k.a KUIH KETAYAP

Kuih gulung atau dikenali Kuih ketayap ni mmg favourite mak lyza. Teringat masa kecik2 dulu..tolong mak menggulung kuih ni di bulan pose utk juadah berbuka... sambil curi2 mkn..hehe... Resepi ni lyza copy dari blog Hanieliza (yg dikenali ramai skrg ni). Lyza mintak izin ye kak. Alhamdulillah sedap dan mudah je. Belum sempat nk snap pic utk tunjukkan inti didlm...dh licinnn.. 
(Sumber : Kak Haneliza)

Bahan Kulit [batter]


1 cawan tepung gandum

1 cawan air jus pandan

[mesinkan 5 helai daun pandan + 1 cawan air dan tapiskan]

1/2 cawan santan/susu segar (lyza gunakan Santan)

1 biji telur

beberapa titik pewarna hijau

secubit garam



Bahan inti:

150 gm gula merah

3 s/b gula biasa

1/2 cawan air kelapa muda [jika ada]

½ biji kelapa parut muda


Cara:

1. Untuk inti, masukkan semua bahan inti ke dalam periuk.

2. Kemudian masak di atas api yang sederhana dan kacau agar sebati dan melengas. Angkat dan ketepikan.

3. Untuk kulitnya, masukkan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan

4. Panaskan …

KUIH GULUNG a.k.a KUIH KETAYAP

Kuih gulung atau dikenali Kuih ketayap ni mmg favourite mak lyza. Teringat masa kecik2 dulu..tolong mak menggulung kuih ni di bulan pose utk juadah berbuka... sambil curi2 mkn..hehe... Resepi ni lyza copy dari blog Hanieliza (yg dikenali ramai skrg ni). Lyza mintak izin ye kak. Alhamdulillah sedap dan mudah je. Belum sempat nk snap pic utk tunjukkan inti didlm...dh licinnn.. 
(Sumber : Kak Haneliza)

Bahan Kulit [batter]


1 cawan tepung gandum

1 cawan air jus pandan

[mesinkan 5 helai daun pandan + 1 cawan air dan tapiskan]

1/2 cawan santan/susu segar (lyza gunakan Santan)

1 biji telur

beberapa titik pewarna hijau

secubit garam



Bahan inti:

150 gm gula merah

3 s/b gula biasa

1/2 cawan air kelapa muda [jika ada]

½ biji kelapa parut muda


Cara:

1. Untuk inti, masukkan semua bahan inti ke dalam periuk.

2. Kemudian masak di atas api yang sederhana dan kacau agar sebati dan melengas. Angkat dan ketepikan.

3. Untuk kulitnya, masukkan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiska…