Thursday, September 12, 2013

Roti sosej

Assalammualaikum..

Salam sejahtera buat semua. Kali ni lyza saja nak share pics roti sosej yg lyza buat ari sabtu lepas. Jom kali ni kita meroti pulakkk...hihi. Mudah dan sedap. Lebih sedap kalu di makan panas2..

Request dari anak2..kebetulan ada sosej dlm peti sejuk. Resepi roti ni pula... mmg ada dlm simpanan lyza..memang berbaloi2..tak payah nak beli kat luar. Doh yang dihasilkan ada dlm 26 biji setelah ditimbang - 40g setiap doh.

Klu x larat..doh yang telah siap diuli dan ditimbang tadi bolehlah disimpan dlm peti sejuk (bahagian beku). Klu nak guna barula keluarkan dan biarkan doh roti kembali lembut (suhu bilik)..pastu bolehla ulikan balik.

Jom layannnn...8)






Cara2 membalut & memotong..Ambil sedikit doh yg telah diperap. Canaikan leper dan dibalut pada sebatang sosej. Biarkan ada lebihan doh pada sebelah bahagian sosej tadi. Ambil pisau dan hiris sosej seperti bentuk sikat. Bentukkan roti seperti di atas dan  sebelum taburkan sedikit mixed vegetable.... (sila lihat cara pada pic dr buku Chef Alex Goh ni) - pic ni lyza copy dr blog bro rozzan.



RESEPI ROTI SOSEJ


Bhn doh2:
500g tepung roti 
100g gula kastor 
5g garam 
5g @ 1 tsp bread improver
5g @1 tsp bread softener (klu x de x pe)
10g @ 1tbsp yeast (instant mauripan)
100g @ 2 biji telor B
10g @ 1tbsp susu tepung 
210g air sejuk
100g Marjerin/butter 

Topping: 
hot dog secukupnya
mixed vegetable
sos cili
mayonis

Bahan sapu :
sebiji telor
sedikit air (agak2 ye) 


Cara-cara

1) Masukkan semua bahan2 di atas kecuali marjerin ke dlm mangkuk adunan dan ulikan selama 10 minit.

2) Masukkan marjerin dan ulikan lagi selama 5 minit atau sehingga adunan x melekat pada mangkuk adunan.

3) Rehatkan doh selama 5 minit dan tutupkan dengan plastik wrap sebentar.

4) Timbangkan dan bahagikan 30g atau 40g setiap satu doh.

5) Bulat2kan doh. Susunkan pada dulang pembakar dan biarkan lagi selama 45 minit atau sehingga doh naik 2x ganda.

6) Ambil doh yang dh siap ditimbang tadi dan canaikan leper diameter lebih kurang 10cm, letakkan sosej di tengah dan balutkan pada sebatang sosej tadi.

7) Ambil pisau atau guting, potongkan pd bahagian sosej seperti bentuk sikat. (boleh tengok pic di atas ye)

8) potongan pertama tarik ke atas sedikit,  potongan kedua tarik ke kiri..potongan kedua tarik ke kanan. (cara bersilang)

9) Susunkan doh yg dah siap tadi didlm dulang pembakar yang dah disapu dengan sedikit marjerin. Biarkan lagi sampai doh naik 2 x ganda dan barulah sapukan atas permukaan doh dengan bahan sapu (telor + sedikit air) - utk kilatkan doh. 

10) Taburkan sedikit mixed vegetable dan paipkan sos cili dan mayonis.

11) Bakarkan pada suhu 180C selama 25 hingga 30 minit atau sehingga kekuningan.

12) Sejukkan dan sedia utk dihidang.

Selamat mencuba..







No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...