Saturday, March 28, 2015

AGAR-AGAR SANTAN PANDAN

Assalammualaikum dan salam sejahtera...


Hari ini lyza buat agar-agar santan pandan untuk pencuci mulut... salah satu agar2 yang memang tetap manjadi kegemaran anak2 selain agar2 santan gula melaka. Kalau buat je... kejap je dah licin. Memandangkan cuaca panas kat KL sekarang ni.. mmg menu nila selalu teringat2 kt kepala... hehe.  Makan pula sejuk2... perghhh...memang nyaman  je... masuk ke tekak.

Ia juga mudah dan cepat disediakan.

Selamat mencuba...8)



AGAR - AGAR SANTAN PANDAN
(sumber : Mamadee's Kitchen)


Bahan-bahan:

20gm agar-agar tali


1 1/2 cawan gula pasir

1 cawan air pandan
(guna air 1 cawan dan dikisar bersama2 daun pandan dan ditapis - lyza guna 5 helai daun pandan)

1 sudu teh pewarna hijau epal

4 cawan air 

2 cawan Santan
(lyza guna 200 ml santan kotak+ 1 cawan air)

1 biji telur dipukul dengan santan tadi

secubit garam (optional)



Cara Penyediaan:


  • Masak agar2, gula, 4 cawan air dan 1 cawan air daun pandan ke dalam periuk. Rebus sehingga agar2 hancur sepenuhnya.

  • Kecilkan api. Masukkan pewarna hijau epal. Gaul rata.

  • Kemudian tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga mendidih.

  • Guna api sederhana dan kacau campuran tadi.
Petua Naz@dapurkecil.blogspot.com Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.


  • Basahkan loyang/acuan kegemaran dengan air terlebih dahulu. Kemudian tuangkan adunan agar2 santan ke dlm loyang.



  • Sejukkan seketika sebelum diletakkan di dalam peti sejuk.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...