Thursday, February 19, 2015

APAM MAWAR





Assalammualaikum..

Pertama kali tengok APAM MAWAR ni.. terus jatuh cinta. Banyaknya munga2... suka sangat. Resepinya lyza dapat dari blog Kak Wan@ResipiCitarasawan (antara blogger yg mmg pemes ye). Terima kasih Kak Wan.. resipi ni lyza salin di sini untuk rujukan ye.

Kalau ada waktu terluang nnt mungkin lyza akan buat percubaan yang kedua pula... yang penting mestila ada tukang makan! 

Okla... Selamat mencuba...



APAM MAWAR
Sumber  :   ResipiCitarasawan


Bahan-bahan :

250  gm   tepung gandum
 1/4  sudu teh   baking powder
150  gm   gula kastor
2  biji   telur A
1/2  sudu teh Ovallet
200  ml  susu cair (lyza gunakan susu segar)
50  ml  minyak masak
1/4  sudu teh  garam
Pewarna & perisa yang disukai

Acuan Mawar  -  gris dengan sedikit minyak


Cara Penyediaan :


1. Ayakkan tepung gandum, garam dan baking powder.

2. Pukul telur, gula dan ovallet sehingga putih dan gebu.  Masukkan tepung berselang-seli dengan susu cair sambil diputar sehingga bergaul rata.

3. Masukkan minyak, gaul rata dan bahagikan kepada 2 bahagian sama rata. Kemudian masukkan perisa dan pewarna pilihan.

4. Tuangkan ke dalam acuan 3/4 penuh.  Kukus selama 10-15 minit dengan api perlahan supaya tidak merekah.






3 comments:

ummiarianna good said...

salam sis...
kat mana beli acuan apam mawar tu...chomeyy sangat

lyza Sweetnely said...

Lyza to ummiariana

Wsalam.. acuan boleh dapatkan atau hubungi kwn akk Lydia Arlinah 012-9065769 atau boleh check kt FB dia..tq dik sudi singgah ke sini..

sue haila said...

Cantik..share resepi ya sis..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...