Saturday, March 14, 2015

KUIH LAPIS LEMBUT


 



Assalammualaikum....

Hari ni tiba2 mood nak buat kuih lapis pulak... Selalunya.. x rajin nak buat kuih lapis.. suka tgk kwn2 blogger yg lain selalu buat kuih talam... antaranya Kak Yatie ..::~**Sinar Kehidupan**~::.. mcm2 kuih/talam ada kt umah kak Yatie.. mmg menggoda.  Semua dah masuk dlm list... cuma x tau nak buatnya bila. Anak2 lyza pula lebih sukakan talam seri muka.. itu pon beli je.. nak datang rajin buat tu mmg zzzzzzz... Nampak sgt akak ni pemalas kan..kan.. hihi. 

Lyza ternampak resepi kuih lapis lembut ni di FB group masak2 di FB... berkenan tgk kuih lapis ni bahan2 pon dia senang n mudah... Buat Kak Ju.. tuan punyer resepi minta izin n halalkan ye.. resepinya utk dikongsikan kat sini. 


Oklah.. jom kita semak resepinya. 

Selamat mencuba... 



  KUIH LAPIS LEMBUT
Sumber :  Kak Ju (FB)


Bahan-bahan :

1 1/2 cawan tepung gandum 
2 sudu besar tepung beras 
2 sudu besar tepung jagung
3 cawan santan 
(santan kotak guna 1 1/2 cawan santan + 1 1/2 cawan air)
6 sudu besar gula pasir
sedikit garam
2 sudu besar minyak

sedikit pewarna (yang disukai)
sedikit minyak  (utk sapu di acuan)


Cara-cara :

1. Dalam blender, masukkan semua bahan2 kecuali pewarna dan blendkan supaya semua sebati. Panaskan air dalam kukusan.

2. Tapiskan adunan tersebut.

3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Letak pewarna berbeza pada setiap bekas.

4. Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapukan sedikit minyak di acuan.

5. Masukkan 3/4 adunan warna dan kukus selama 5 minit.

6. Selepas 5 minit, tuangkan pula adunan plain (warna asal) untuk lapisan atas dan kukus lagi selama 5 minit juga. 

7.  Bila dah masak...bolehlah angkat keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.







No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...