Assalammualaikum dan salam sejahtera..
Salam Isnin semua... dah sarapan ke... Hari ni lyza nak share resipi roti kismis yg sempat ku buat time weekend aritu.. untuk minum petang tapikan ikut resepi sepatutnya letak kismis masa menguli doh.. tp lyza buat tabur2 je kat atas doh roti sebelum bakar..
Keluarkan je dari oven.. anak2 dah x sabar... lepas sapu je marjerin atas permukaan roti tu.. anak2 dah hulur tangan nk makan.. walaupon Roti masih panas2 lagi terus ngappp... lembut je.. not bad jugak resepi ni..
Btw... thanks pada empunya resepi ni ye..
Roti Kismis
Kredit Resepi : Nina Mohamad via mahn
1/2kg tepung gandum
2 sudu makan susu tepung nespray
100gm gula castor
Yis 1pek kecil
1bj telur B
Garam secukup rasa ya..
20gm shortening
40gm majerin
250ml Air Sejuk
Kismis Kering
Campur sekali bahan di atas kecuali kismis uli sampai doh elastik bole tarik cantek..
Rehat kan sampai doh naik tinggi lepas tu tumbuk2 doh keluarkan angin doh lepas tu uli leperkan doh dan taburkan kismis kering dan uli utk ratakan kismis ye..
Timbang doh 40gm n bentukkan n rehatkan bila doh dah naik jgn lupa spary air sikit atas doh ye..
Bakar 170* 25 minit api atas bawah 10 minit akhir api bawah..
Bila roti masak keluarkan n sapu ngan majerin ...siappp😋
Loyang di sapu majerin
Suhu Oven ikut suhu oven masing2
*doh uli hingga elastik bole tarik cantek ye..
*rounding doh bulat2 guna sikit minyak masak di tapak tangan ye..jadi doh tak kering..
Selamat mencuba 😍
Comments