Skip to main content

Posts

APAM PISANG KUKUS @ STEAMED SOFT BANANA CAKE

  Assalammualaikum semua.. Hari ni lyza nak kongsi resepi apam pisang yang mmg lembut dan enak.. yg lyza buat baru2 ni. Resepi ni dah lama dlm list.. cuma x berkesempatan nk buat. Bila dah buat baru tahu rasanya...yummy.. Okla... resepinya ada kat bawah ye..  Selamat mencuba..... 8) APAM PISANG KUKUS @ STEAMED SOFT BANANA CAKE resepi:auntyochana sumber:Kak Wan@Citarasawan Lapisan Bawah Bahan A 200gm pisang masak dilecek 1 sudu teh baking soda 1/4 sudu teh esen pisang/ vanila Bahan B 100gm gula perang 3 biji telur gred A 100gm tepung pau/ tepung Hong Kong/ superfine 1 sudu teh double action baking powder 60ml minyak jagung Bahan C Lapisan Atas 2 biji telur gred B 60gm gula kaster 20ml air 60gm tepung pau Cara-cara: 1. Lapisan Bawah: Sebatikan bahan A .Ketepikan. 2.Satukan bahan B kecuali minyak jagung, gaul dengan hand whisk hingga rata.Masukkan bahan A dan minyak jagung, gaul hingga rata. 3.Tuang seteng...

Agar-agar Lapis (Gula Melaka)

Assalammualaikum... Memandangkan keadaan cuaca yg panas di KL sekarang ni.. teringin2 pula nak makan yg sejuk2 je.. Hari ni terasa nk buat Agar2.. Resepi Agar2 Lapis Gula Melaka ni lyza c n p dari blog Bro Rozzan@ http://rozzan.blogspot.com  blogger dari S'pore yg mmg kreatif. Byk resepinya yg best2.. tgk pon geram. So, lyza "paksa"kan diri nak buat Agar2 Lapis Gula Melaka ni.. Fuhhh mmg mencabar nak buat Agar2 lapis ni.. perlukan teknik yg betul barula dpt hasil yang sempurna. Perlukan juga kesabaran yg tinggi. Alhamdulillah percubaan pertama ni x mengecewakan.. yahoo...8) Apa2 pun.. tq bro rozzan kesudian sharekan resepi ni...  Selamat mencuba... AGAR-AGAR LAPIS (GULA MELAKA) Sumber : Rozzan.blogspot.com Bahan A (plain) 10/11 gm serbuk agar-agar 150 gm gula melaka + 1 sudu makan gula pasir 870 ml air 2-3 helai daun pandan (simpul) Bahan B (Santan) 10/11 gm serbuk agar-agar 150 gm gula pasir 870 ml santan (dari 2...

APAM MAWAR

Assalammualaikum.. Pertama kali tengok APAM MAWAR ni.. terus jatuh cinta. Banyaknya munga2... suka sangat. Resepinya lyza dapat dari blog Kak Wan@ResipiCitarasawan (antara blogger yg mmg pemes ye). Terima kasih Kak Wan.. resipi ni lyza salin di sini untuk rujukan ye. Kalau ada waktu terluang nnt mungkin lyza akan buat percubaan yang kedua pula...  yang penting mestila ada tukang makan!  Okla... Selamat mencuba... APAM MAWAR Sumber  :   ResipiCitarasawan Bahan-bahan : 250  gm   tepung gandum  1/4  sudu teh   baking powder 150  gm   gula kastor 2  biji   telur A 1/2  sudu teh Ovallet 200  ml  susu cair (lyza gunakan susu segar) 50  ml  minyak masak 1/4  sudu teh  garam Pewarna & perisa yang disukai Acuan Mawar  -  gris dengan sedikit minyak Cara Penyediaan : 1. Ayakkan tepung gandum, garam dan baking powd...

KARIPAP @ EPOK2 SARDIN

Assalamualaikum... Cuti hujung minggu lepas..anak2 dan huby request karipap sardin@epok2 sardin untuk hidangan minum petang. Masing2 mmg penggemar kuih karipap ni. Selalunya lyza beli je.. malas nak buat. Tiba2 hari ni terasa rajin lak nak buat Karipap air tangan sendiri. Resipi Karipap sardin ni lyza c n p dari blog Azie Kitchen@ http://aziejaya.blogspot.com . Tq Kak Azie..  Alhamdulillah.. resipi Karipap ni menepati citarasa lyza. Mmg sedap dan rangup. Bab kelim mengelim ni mmg 'part' paling lyza suka. Teringat masa zaman remaja dulu.. selalu tgk mak buat karipap.. masatula abang2 ngan lyza sibuk nak tolong 'mengelim' karipap.. mcm2 bentuk kelim ada.. mmg seronok sgt.. lama2 pactice barula dapat bentuk kelim yg kemas..hihi Okla.. jom layan resepi di bawah ini ye.... Karipap Sardin Sumber: Azie Kitchen Bahan Pastri: 1 kg tepung gandum 1/2 cawan majerin  (lyza guna 65g majerin + 60g Shortening) 1 cawan minyak masak 400 ml air se...

Kek Pisang Lembut dan sedap..

  Assalamualaikum... Semalam misi menghabiskan baki pisang kat rumah.. Sesiapa yang ada pisang lebih-lebih tu boleh la buat kek pisang ni, memang senang, lembut dan sedap!! Resepi ni asalnya dari Selera Sakura .  Kak Azlita Masam Manis pon dh mencubanya.. Kek pisang ni mmg lembut dan moist je.. Thanks ye.. kongsikan kek pisang yg mmg mudah dan sedap ni.. Lyza simpan resepi ni untuk rujukan dan menambah koleksi kek pisang yang ada..8) So, jom tengok resepinya: Resepi: Selera Sakura Bahan-bahan: 4 biji telur gred A 8 biji pisang emas (7 biji dilecek, sebiji untuk hiasan) 1 cawan gula kastor 2 cawan tepung gandum 3/4 cawan butter (cairkan) @ minyak jagung 1 sudu teh baking powder 1 sudu teh soda bikarbonat 1 sudu teh esen pisang sedikit garam Cara-cara membuatnya:  Panaskan oven pada suhu 170 C. Griskan loyang 8” dengan sedikit mentega dan alas guna baking paper. Tepung gandum diayak dengan bakin...

Kek Chiffon Labu kuning belang coklat

Assalammualaikum.... Dah lama kita bersiaran ye.. banyak kerja2 yg tertangguh. Rindu bila tengok blog kawan2 yang bersilih ganti postkan pic dan resepi yg sedap2.. maaf lyza ketinggalan sikit.. x rajin nak update. Tiba2 dapat booster rajin terus dapat idea nak buat KEK CHIFFON LABU KUNING BELANG COKLAT ni.. Resepi yang lyza gunakan ni sama je Resepi Kek Chiffon Labu yg pena lyza tayang dulu. Cuma ubah suai sikit je.. jadikan belang coklat di tengah.  Okla..jom layan pic dan resepi kek chiffon labu kuning belang coklat lyza kongsikan di bawah ni.. kalau rajin sudi2la mencuba ye.. Selamat mencuba...:) KEK CHIFFON LABU KUNING BELANG COKLAT Bahan-bahan: Bahan A 6 biji kuning telur A 50g gula kastor 150ml santan (lyza guna santan kotak KARA 75g + Air 75ml) 60ml minyak masak (lyza guna gunakan minyak jagung cap Daisy) 110g labu (direbus terlebih dulu, lenyek dan timbang) 140g tepung gandum 1/4 tsp garam Bahan B 6 biji ...

Potato Fritters @ Cucur Kentang

Assalammualaikum dan salam sejahtera..  Sebenarnya dah lama nak mencuba Potato Fritters @Cucur kentang yang telah menjadi semakin popular di FB baru2 ni.. Ramai kwn2 blogger dah pon mencuba resepi Potato Fritters@Cucur kentang ni.. antaranya Kak Ina KL, Kak Yati (sinar kehidupanku) . Mmg rugi sape tak cuba.. tengok pon dah terliur.. Bahan2 penyediaannya pon sgt mudah, mmg cepat dan yang paling penting sedappp... Resepi ini dikongsikan oleh Noraida Durani ...mmg kreatif... rasanya sama macam kuih cucur. Terima kasih pada tuan empunya atas resepi ni..mmg terbaikkk... lyza mintak izin ye share di sini dan untuk rujukan akan datang.  Untuk penyediaannya.. adunan hendaklah dibuat leper ye...supaya adunan cepat masak dan rangup luar dan dalam. Kalau tebal.. ia hanya akan garing di luar dan tak berapa masak di dalam. ~  Selamat mencuba...  ~ Satukan semua bahan2 dan digaul rata.  Tunggu hingga minyak betul2 panas...barulah suduka...

Bee hives mini buns with butterscotch sauce, pumpkin seeds & almond flakes

Assalammualaikum dan salam sejahtera..petang sabtu lepas.. rajin pulak lyza nak buat roti ni... ni dah kali ke 3 lyza buat roti ni.. mmg best..rugi sape yg x cuba. Roti Bee hives ni bermula kat FB diperkenalkan oleh Lydia Honey (menetap di kuwait)... yang mmg dh jadi fenomena skrg nie.. Kelainannya sebab roti yg lembut ditambah pula dengan taburan kuaci hijau, bijan hitam, Almond slice dan cheedar cheese (yg ni opt) dan  curahan Sos butterscotch sebagai topping yg mmg yummyyyy... Sos butterscotch ni mmg manis sikit ye.. bile nak makan baru lyza curahkan atas roti tu...kalau roti panas2 yang baru kuar dari oven... then terus tuangkan sos butterscotch tu...perghhhh... mmg lembut dan sedappp u....mmg 5 bintang lyza kasi..hehe...bawak-bawak bersabar makcik ye.. lagi satu.. kalau nk simpan dulu roti tu.. jangan terus curahkan sos butterscotch atas roti awal2 ye nnt sos tu akan meresap dan banjir lak roti tu... melainkan klu nak makan terus roti tu.. apa2 pon terpulanglah pada ci...

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke 57..

Assalammualaikum dan salam sejahtera...31 Ogos 2014...di sini lyza nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Negara yang Ke 57..."Di sini Lahirnya sebuah cinta..."  Semoga negara kita akan menjadi lebih maju, aman dan makmur dan bersatu padu hendaknya. MERDEKA! MERDEKA!! MERDEKA!!! Kerana Mu Malaysia ....  Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta... Disini lahirnya sebuah cinta Yang murni abadi sejati Disini tersemai cita cita Bercambah menjadi warisan Andai ku terbuang tak diterima Andai aku disingkirkan Kemana harusku bawakan Kemana harusku semaikan cinta ini Betapa Dibumi ini ku melangkah Keutara selatan timur dan barat Ku jejaki   Aku Bukanlah seorang perwira Gagah menghunus senjata Namun hati rela berjuang Walau dengan cara sendiri Demi cinta ini Ku ingin kotakan seribu janji Sepanjang kedewasaan ini Ku ingin sampaikan pesanan Aku lah penyambung warisan.... (Lirik Warisan - Sudirma...

Muruku meletoppsss

Assalammualaikum semua.. Semalam datang mood rajin pulak dan bermulalah operasi nak buat muruku meletops ni...satu adunan muruku ni boleh dapat banyak tau...rasanya 4 balang besar. Seisi keluarga dapat makan muruku ni puas2.. Tp letihnyaaa...alahaiii.. setelah seharian bersilat kat dapur. Hmmm...hasilnya pula memang berbaloi-baloi.. Resepi muruku meletops ni...lyza salin dari Facebook Chef Zubaidah Che Pa . Tq chef sebab sudi berkongsi resepi muruku yang mmg meletopsss ni.. dan sememangnya rangup dan sedap.. Krup..krap..krup..krap....mengunyah sambil tengok TV...sedar2 je dah satu balang abis..ngunyah mmg tak berhenti.. pic acuan muruku...amik dari google.. gunakan acuan 4 penjuru. MURUKU MELETUP SUMBER : CHEF ZUBAIDAH CHE PA (FB) BAHAN2 250gm Marjerin - cairkan dan sejukkan 1 bungkus @ 500g Tepung Kacang kuda 2 bungkus @  500g + 500g Tepung pulut 2 biji Telur 30gm Jemuju/lemuju - disangai dulu dan kisar halus 3 sudu besar S...