Skip to main content

KEK COKLAT MOIST

Assalammualaikum dan salam sejahtera...
 
Selamat menyambut Hari Wilayah 1.2.2019. Selamat bercuti... Ok hari ni lyza nak share resepi Kek Coklat Moist yang baru lyza buat sebentar tadi. Memang Favourite anak2. Kalau raya tak de Kek Coklat Moist ni mmg tak lengkap. Kek coklat moist ni kalau jual memang mahal sikit tapi kalau buat sendiri memang berbaloi2. Wajib ada di hari raya ye...kalau tak buat kek 'berhantu' ni nanti 'hero2' lyza merajuk lak. 

Mula2 tadi... mmg rancang nak letak topping atas kek coklat ni tapi anak2 dah x sabar tgk kek coklat dah siap dibakar...terus suruh potongkan... sedap makan panas2..👍


Ok.. sebenarnya resepi Kek Coklat Moist ni lyza dapat dari seorang kawan sepejabat masa lyza kerja kat JB dulu... rasanya dah lebih 10 tahun resepi ni... mmg sedap. Kepada kawan lyza (Kak Ani)... lyza doakan semoga diberikan kesihatan yg baik dan terima kasih sudi kongsikan resepi Kek Coklat moist yang sedap sgt ni. Walaupon simple tapi kesedapannya mmg terasa...hihi.. Kalau nak sedap gunalah Mentega yg harganya mahal sikit dan serbuk koko yg bermutu Van Houten tu ye... Jangan kedekut... hasilnya mmg x mengecewakan.. 

Oklah.. sila rujuk resepi yang lyza kongsikan di bawah ni ye.




  Kek Coklat Moist Simple

 Bahan-bahan resepi kek coklat

 8 oz Mentaga (1 buku Mentega SCS)
300g gula kastor / halus
6 biji Telor A (disejukkan)
1/2 sudu teh esen vanilla
250g tepung naik sendiri (Blue key)
1 sudu kecil ovelette 

Bahan B
1 cawan koko
1/2 cawan gula kastor
1 cawan Air masak
(Satukan semua bahan B dan blenderkan. Ketepikan).

Cara2 Membuatnya :

  1. Mentega dipukul bersama gula kastor dipukul sehingga putih.
  2. Masukkan telur satu per satu sambil dipukul.
  3. Kemudian masukkan esen vanilla dan ovelette.
  4. Akhir sekali masukkan tepung naik sendiri diselang-selikan dengan bahan B (yg telah diblender tadi) hingga habis.
  5. Masukkan adunan ke dalam loyang 9 x 9 (yg telah digris dengan Mentega dan tepung gandum).
  6. Bakar di dalam oven 160C selama 1 jam 15 minit atau sehingga masak.
  7. Apabila masak biarkan sejuk barulah diletak topping dan diparut cooking chocolate diatasnya.

Resepi topping

150g - 200g Cooking chocolate
1/4 cawan    Susu segar Dutch lady 
sedikit mentega
 
 Cara2 Membuatnya :

  1. Cooking chocolate dan Susu segar dimasak di atas api kecil (double boiler). 
  2. Masukkan Mentega sedikit untuk mengilatkan.
  3. Biarkan sebentar dan barulah disapukan di atas kek.
  4. Akhir sekali hiaskan Cooking chocolate yg sudah diparut di atas kek.

Comments

Popular posts

APAM PISANG GEBU

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Petang semalam lyza cuba rajinkan diri buat apam pisang kukus yang mmg sedap.. sesuai sangat untuk minum petang. Tertarik dengan apam pisang kukus yang kak Azita buat hari tu.. nampak gebu dan montok jerrr..
Kebetulan ada beberapa ulas pisang lagi yang tak di usik. Terus lyza terfikir nak buat apam pisang kukus ni.. cara2 nya pon sgt mudah.. dan yg paling best sekali... apam pisang ni mmg gebu gebasss, lembut dan moist giteww. Seriously... i likeeee... anak2 pon suka.. insyallah bolehla buat lg lepas ni..8)

Terima kasih pada  Kak Azita Zain dan Naz@CuteOven berkongsi resepi ni.. lyza panjangkan resepinya kat sini pula ya.  
Resepinya ada di bawah ni ye.. Selamat mencuba..




APAM PISANG GEBU
Sumber: Naz@Cute Oven, Small Kitchen dan Azita Zain@Lestari kehidupanku)

Bahan-bahan :
8 biji pisang emas / 6 biji pisang berangan  4 biji telur A 1 cawan gula 3/4 cawan minyak jagung / minyak masak / mentega cair 2 cawan tepung gandum 1 sudu kecil soda bikarbonat 1 sudu kecil…

PORTUGIS TART

Assalammualaikum dan selamat sejahtera.. 
Hari ni saje je nak tayang Portugis tart yang baru lyza buat pada Ahad lepas. Atas permintaan anak lyza yang mmg suka makan portugis tart ni. Kesian jugak...ari2 dok tanya bila ibu nak buat Portugis Tart nie. Memandangkan dah lama x buat portugis tart ni....zzzzzzzzzzz....malasnya nak buat...hihi..
Ok...x pe. Lyza cuba "merajinkan" diri..pagi2 lepas bfast...terus singgah kedai bakery...mencari bahan2 untuk buat pastry.  Alhamdulillah.. dapatlah makan portugis tart ni.. wah.. anak2 lyza suka sgt. Insyallah..boleh buat lagi pas nie.. Jom layan pic kat bawah nie..









PORTUGIS  TART @ PORTUGUESE EGG TART
Bahan Untuk Flaky pastry : 


Bahan A 500g  Tepung gandum
250ml  Air
35g  Butter/marjerin
6g  Garam
15g Gula castor

Bahan B
300g  Pastry Margarine


Untuk buat crust :
1. Campurkan semua bahan A ke dalam mangkuk mixer dan pukul selama 5 minit atau sehingga doh menjadi lembut.

2. Tutupkan doh dengan kitchen towel dan rehatkan doh selama 20 minit.

3. Gelek doh s…

Muruku meletoppsss

Assalammualaikum semua..
Semalam datang mood rajin pulak dan bermulalah operasi nak buat muruku meletops ni...satu adunan muruku ni boleh dapat banyak tau...rasanya 4 balang besar. Seisi keluarga dapat makan muruku ni puas2.. Tp letihnyaaa...alahaiii.. setelah seharian bersilat kat dapur. Hmmm...hasilnya pula memang berbaloi-baloi..
Resepi muruku meletops ni...lyza salin dari FacebookChef Zubaidah Che Pa. Tq chef sebab sudi berkongsi resepi muruku yang mmg meletopsss ni.. dan sememangnya rangup dan sedap..
Krup..krap..krup..krap....mengunyah sambil tengok TV...sedar2 je dah satu balang abis..ngunyah mmg tak berhenti..



pic acuan muruku...amik dari google.. gunakan acuan 4 penjuru.

MURUKU MELETUP SUMBER :CHEF ZUBAIDAH CHE PA (FB)
BAHAN2
250gm Marjerin - cairkan dan sejukkan 1 bungkus @ 500g Tepung Kacang kuda 2 bungkus @  500g + 500g Tepung pulut 2 biji Telur 30gm Jemuju/lemuju - disangai dulu dan kisar halus 3 sudu besar Serbuk cili (BABAS) 5 sudu besar Gula halus 1 1/2 sudu besar Garam halus (membum…

AGAR-AGAR SANTAN PANDAN

Assalammualaikum dan salam sejahtera...


Hari ini lyza buat agar-agar santan pandan untuk pencuci mulut... salah satu agar2 yang memang tetap manjadi kegemaran anak2 selain agar2 santan gula melaka. Kalau buat je... kejap je dah licin. Memandangkan cuaca panas kat KL sekarang ni.. mmg menu nila selalu teringat2 kt kepala... hehe.  Makan pula sejuk2... perghhh...memang nyaman  je... masuk ke tekak.
Ia juga mudah dan cepat disediakan.

Selamat mencuba...8)



AGAR - AGAR SANTAN PANDAN (sumber : Mamadee's Kitchen)

Bahan-bahan:
20gm agar-agar tali


1 1/2 cawan gula pasir
1 cawan air pandan
(guna air 1 cawan dan dikisar bersama2 daun pandan dan ditapis - lyza guna 5 helai daun pandan)

1 sudu teh pewarna hijau epal

4 cawan air 

2 cawan Santan
(lyza guna 200 ml santan kotak+ 1 cawan air)
1 biji telur dipukul dengan santan tadi

secubit garam (optional)


Cara Penyediaan:

Masak agar2, gula, 4 cawan air dan 1 cawan air daun pandan ke dalam periuk. Rebus sehingga agar2 hancur sepenuhnya.
Kecilkan api. Masukkan pewarna…

Roti sosej

Assalammualaikum..
Salam sejahtera buat semua. Kali ni lyza saja nak share pics roti sosej yg lyza buat ari sabtu lepas. Jom kali ni kita meroti pulakkk...hihi. Mudah dan sedap. Lebih sedap kalu di makan panas2..

Request dari anak2..kebetulan ada sosej dlm peti sejuk. Resepi roti ni pula... mmg ada dlm simpanan lyza..memang berbaloi2..tak payah nak beli kat luar. Doh yang dihasilkan ada dlm 26 biji setelah ditimbang - 40g setiap doh.

Klu x larat..doh yang telah siap diuli dan ditimbang tadi bolehlah disimpan dlm peti sejuk (bahagian beku). Klu nak guna barula keluarkan dan biarkan doh roti kembali lembut (suhu bilik)..pastu bolehla ulikan balik.

Jom layannnn...8)





Cara2 membalut & memotong..Ambil sedikit doh yg telah diperap. Canaikan leper dan dibalut pada sebatang sosej. Biarkan ada lebihan doh pada sebelah bahagian sosej tadi. Ambil pisau dan hiris sosej seperti bentuk sikat. Bentukkan roti seperti di atas dan  sebelum taburkan sedikit mixed vegetable.... (sila lihat cara pada pic dr…

Potato Fritters @ Cucur Kentang

Assalammualaikum dan salam sejahtera..  Sebenarnya dah lama nak mencuba Potato Fritters @Cucur kentang yang telah menjadi semakin popular di FB baru2 ni.. Ramai kwn2 blogger dah pon mencuba resepi Potato Fritters@Cucur kentang ni.. antaranya Kak Ina KL, Kak Yati (sinar kehidupanku). Mmg rugi sape tak cuba.. tengok pon dah terliur.. Bahan2 penyediaannya pon sgt mudah, mmg cepat dan yang paling penting sedappp...

Resepi ini dikongsikan oleh Noraida Durani...mmg kreatif... rasanya sama macam kuih cucur. Terima kasih pada tuan empunya atas resepi ni..mmg terbaikkk... lyza mintak izin ye share di sini dan untuk rujukan akan datang. 


Untuk penyediaannya.. adunan hendaklah dibuat leper ye...supaya adunan cepat masak dan rangup luar dan dalam. Kalau tebal.. ia hanya akan garing di luar dan tak berapa masak di dalam.
Selamat mencuba... ~




Satukan semua bahan2 dan digaul rata. 
Tunggu hingga minyak betul2 panas...barulah sudukan adunan ..
POTATO FRITTERS ~ CUCUR KENTANG Resepi Oleh : Noraida Durani

Bah…

AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA

Assalammualaikum dan selamat pagi semua....  Hari ni lyza nak kongsikan resepi agar2 santan gula melaka yg lemak berkrim ni..mmg lyza suka sgt agar2 ni..tambah2 lg cuaca yg semakin panas kat KL nie..
Kali ni lyza cuba resepi dari naz@ovenkecil. Ramai jugak kwn2 blogger dah mencuba resepi agar2 ni..antaranya Kak Yatie@"Sinar Kehidupanku" dan Hana@(hanamemories). Mmg senang sgt.. dan yummy..kejap je dah licin. 



AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA
Sumber : Naz@CuteOven


Bahan-Bahan
Bahan A 4 cawan air 250gm gula melaka - cincang sedikit gula pasir (jika perlu) 1 helai daun pandan (disimpul)

Bahan B 10gm atau 11g serbuk agar-agar

Bahan C 1 cawan santan @ satu kotak kecil santan KARA [200g] (lyza gunakan 1 cawan air + satu kotak santan KARA [200g]).  1 biji telur secubit garam

Cara-Cara
Masak bahan A hingga gula larut dan tapiskan.Masak semula bahan A dan masukkan bahan B hingga agar-agar larut dan mendidih (sentiasa kacau).Pukul bahan C dengan whisk.Kecilkan api dan tuangkan bahan C kedalam adunan agar-…

APAM MAWAR

Assalammualaikum..
Pertama kali tengok APAM MAWAR ni.. terus jatuh cinta. Banyaknya munga2... suka sangat. Resepinya lyza dapat dari blog Kak Wan@ResipiCitarasawan (antara blogger yg mmg pemes ye). Terima kasih Kak Wan.. resipi ni lyza salin di sini untuk rujukan ye.
Kalau ada waktu terluang nnt mungkin lyza akan buat percubaan yang kedua pula... yang penting mestila ada tukang makan! 
Okla... Selamat mencuba...


APAM MAWAR Sumber  :   ResipiCitarasawan

Bahan-bahan :
250  gm   tepung gandum  1/4  sudu teh   baking powder 150  gm   gula kastor 2  biji   telur A 1/2  sudu teh Ovallet 200  ml  susu cair (lyza gunakan susu segar) 50  ml  minyak masak 1/4  sudu teh  garam Pewarna & perisa yang disukai
Acuan Mawar  -  gris dengan sedikit minyak

Cara Penyediaan :


1. Ayakkan tepung gandum, garam dan baking powder.
2. Pukul telur, gula dan ovallet sehingga putih dan gebu.  Masukkan tepung berselang-seli dengan susu cair sambil diputar sehingga bergaul rata.
3. Masukkan minyak, gaul rata dan bahagikan kepada 2 …

Agar-agar Gula Melaka lagi...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni lyza nak kongsikan resepi agar2 santan gula melaka yg sangat senang dan semestinya sedap...mmg x pena jemu2. Rasanya dh byk kali lyza buat agar2 santan gula melaka ni...siaran ulang tayang ye..hihi..
Untuk hasilkan agar2 ni mesti ikut teknik yg betul ye...barulah nampak lapisan santan tu. Lyza mmg suka guna resepi ni..dari blog kak yatie@Sinar kehidupanku dan Naz@Cute Oven. Lyza c n p dari rumah kak yatie..
Kalau nak lebih menarik.. boleh gunakan acuan yg lebih kecil.. maaf ye..lyza x rajin..sebab nak cepat dan x sabar nak makan agar2 yg mmg feberet den nie..8) 





Agar2 Santan Gula Melaka Source : http://yatiememories.blogspot.my

Bahan-bahan :

1 paket serbuk agar-agar 10 gm - (lyza guna agar2 tali (strips) 20gm) 1 liter air (4 cawan)  1 ketul gula melaka (lebih kurang 200 gm)  1/4 cwn gula pasir  250 ml santan pekat (Yatie guna 100 ml santan pekat kara dan selebihnya tambahkan air) - (lyza pon buat cara yg sama)  1 biji telur ayam - masukkan dalam…

Kek Pisang Lembut dan sedap..

Assalamualaikum...

Semalam misi menghabiskan baki pisang kat rumah.. Sesiapa yang ada pisang lebih-lebih tu boleh la buat kek pisang ni, memang senang, lembut dan sedap!!
Resepi ni asalnya dari Selera Sakura.  Kak Azlita Masam Manis pon dh mencubanya.. Kek pisang ni mmg lembut dan moist je.. Thanks ye.. kongsikan kek pisang yg mmg mudah dan sedap ni.. Lyza simpan resepi ni untuk rujukan dan menambah koleksi kek pisang yang ada..8)
So, jom tengok resepinya:


Resepi: Selera Sakura


Bahan-bahan:
4 biji telur gred A 8 biji pisang emas(7 biji dilecek, sebiji untuk hiasan) 1 cawan gula kastor 2 cawan tepung gandum 3/4 cawan butter (cairkan) @ minyak jagung 1 sudu teh baking powder 1 sudu teh soda bikarbonat 1 sudu teh esen pisang sedikit garam



Cara-cara membuatnya:

 Panaskan oven pada suhu 170 C.Griskan loyang 8” dengan sedikit mentega dan alas guna baking paper.Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.7 biji pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.Pukul telur bersama gula da…