Thursday, February 16, 2012

Kek Chiffon Jagung

Assalammualaikum dan selamat sejahtera kepada semua teman2 blogger dan semua pengunjung yg sudi singgah walaupon blog ni dh bersawang-sawang..

Terima kasih lyza ucapkan kepada semua pengunjung dan teman2 yg sudi tinggalkan komen ye. Insyallah klu berkesempatan nnt..lyza akan balas kunjungan pula.

Entri kali ni pula resipi Kek chiffon jagung antara resepi KIV sekian lama..dh lama sebenarnya teringin nk buat tp memanjang punya tangguh daa..

Resepi kek chiffon ni diambil dari buku resipi Chef Kevin Chai..cuba ye jgn x cuba..8-)


BAHAN A


6  biji  Kuning telur (lyza guna grd A)


50g      Gula Kastor


60ml    Minyak masak (lyza guna minyak jagung)


250g    Jagung dlm tin (creamy type) 


1/2 tsp Esen jagung


120g    Tepung gandum - diayak dulu


30g      Serbuk santan (lyza guna KARA)


Sedikit pewarna kuning (jika suka)




BAHAN B


6 biji    Putih telur (Grd A)


100g     Gula Kastor


1/2 tsp  Cream of tartar


CARA2 MEMBUATNYA :
 
1. Masukkan Bahan2 B (putih telur) dan gula kastor ke dlm mangkuk mixer dan putarkan sehingga berbuih kemudian baru masukkan cream of tartar putar hingga putih telur kental. (Speed laju).


2. Dalam  bekas yang lain, satukan semua bahan2 A, dikacau dengan whisk hingga sebati. Ketepikan sebentar.


3. Tuangkan adunan A  ke dalam adunan B (putih telor).


4. Putarkan dengan menggunakan whisk dengan kaedah kaup balik hingga rata dan sebati.

5. Tuang adunan ke dalam tin chiffon ukuran 22cm  atau 9 inci. (tin chiffon tak perlu disapu mentega atau margerine).  

6. Bakar pada suhu 170C selama 30 - 40 minit atau sehingga masak. (Bergantung pd oven masing2).


7. Terbalikkan tin kek dan biar ianya sejuk dalam keadaan terbalik. 


8. Setelah kek sejuk, barulah keluarkan kek dari acuan dan hidangkan.


9. Selamat mencuba..


Note : Resepi kek chiffon ni tak menggunakan baking powder ye tp insyallah jadik jugak lembut dan gebu.



4 comments:

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Lyza..suka tenguk chiffon tu...akak takutla nak buat...teringin banget takut tak jadi..akak ambil resipi dulu ya

Lyza said...

lyza to Kpaty
wsalam kak..boleh no probm..jgn takut kak..mesti jadik punyer..

Nadhira Izzati said...

wah nampak sedap... sy nak try la resepi ni, boleh kan? tapi takut tak jadi... kembang ke kalau tak letak baking powder? takut kecut pula jadinye nanti :)

Mrs Nazar said...

mak ai gebunya.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...