Skip to main content

KARIPAP PUSING LAGI...

Assalammualaikum...


Alhamdulillah.. arini tercapai gak nk buat karipap pusing ni untuk minum petang.. sekarang ni x brape nak rajin..lagi2 karipap pusing yg mmg renyah sikit... jenuh nak siapkan.. tp klu yg mmg dah pro..x de masalah kot.😀

Resipi Karipap pusing ni dari FB Nor Suhaida Nor Suhaida@#qasehgaram ni mmg awesome dan sedap.. tq Sue... sy mmg penggemar karipap pusing so mmg berbaloi klu dapat buat sendiri..

Resepi ni mmg dpt byk ye... fuhhh.. letih betul nk mengelim ni... mmg lyza sengaja nk buat byk2 utk stock kat umh...buat frozen senang. Klu teringin je nk mkn bila2 boleh goreng.

Okla... dah letih ni... nk gi tegakkan badan jap..
Selamat mencuba.... 😊😊😊




 KARIPAP PUSING
Resipi asal : Nor Suhaida Nor Suhaida (FB MAHN)

BAHAN DOH A (KULIT LUAR):-
1 kg tepung gandum
1 senduk kecil minyak masak
4 sudu besar marjerin
air ais+garam 

- Panaskan minyak dan tuangkan ke dalam mangkuk yang berisi tepung dan marjerin.
- Gaulkan sebati. Kemudian, masukkan air ais + garam sedikit-sedikit.
- Uli menjadi doh. agak2 kalu keras leh tambah air..tuang sikit2 sampai tidak melekat di tangan dan mangkuk adunan.
- Bentukkan doh menjadi bulat. Biarkan doh selama 10 ke 15 minit.


BAHAN DOH B (KULIT DALAM):-
tepung beras 
- lyza letak 500g (klu dlm resepi Sue x bagitau sukatan...so pandai2la..janji jadi)
marjerin 
- lyza agak2 je..x sukat pon..sampai doh dh boleh dikepal2 jadi bebola

-Tepung dan marjerin digaul sebati hingga jadi doh...(tanpa air) agak2 kalu keras leh tambah marjerin,kalu lembut sgt tambah tepung sikit..

- Doh bahagian dalam dibuat bebola kecil, kemudian balutkan dengan doh bahagian luar. Buat sehingga habis.




bhn2 inti:

6 biji kentang (Dikupas dan potong dadu)
2 Biji keledek oren (Dikupas dan potong dadu)
3 sudu besar rempah kari daging (BABAS)
daging atau ayam yg dipotong kecik2 (daging cincang pun blh)
sedikit ikan bilis (agak2)
2 biji bwg besar - dipotong dadu
3 ulas bwg putih - ditumbuk halus
2 sudu besar cili kisar
daun sup+daun bwg - dihiris
gula+garam secukup rasa
sedikit minyak utk menumis
sedikit air


cara2:

- tumis bawang putih, bawang besar dan rempah kari sampai pecah minyak
- masukkan sedikit air dan daging/ayam
- agak2 daging dah separuh masak, masukkan ubi kentang. masak hingga ubi kentang empuk (tambah air jika perlu) 
- perasakan dgn garam n gula
- last sekali masukkan daup sup n daun bwg


Gambar cara2 buat karipap pusing ni lyza c n p dari FB Nor Suhaida@#qasehgaram...tq berkongsi cara membuatnya.

1-tepung gandum..garam..planta..
2-minyak panas..
3-campurkan minyak panas dalam besen tadi..
4-gaul2 bagi minyak panas dan planta bersatu..
5-gaul2 bagi macam serbuk..maksud nya jangan bagi planta berketul2..
6-mesti ada air sejuk yang berais..
7-masukkan air berais tadi..uli2 bagi jadi seketul doh..jangan lembik dan jangan keras sangat..kalau doh lembik pusing2 nya nanti tak cantik..kalau keras sakit tangan nak mencanai nya..
8-hasil nya selepas diuli..biarkan doh rehat sebentar..lebih kurang 10 ke 15 minit je..
1-doh yang kita uli tadi..bulat2 kan..agak2 je..sue tak timbang pon..
2-doh minyak..planta dan tepung beras sahaja..nie pon pon sue agak2 je..uli sampai boleh jadi bulat..
3-leper kan doh yg uli tadi..lepas tue masukkan doh minyak..
4-hasil dari gabungan doh tadi..bulatkan..
5-canaikan doh tadi bagi memanjang..
6-sebelum nak gulung nie sue bagi doh nie pakai air sikit..tempek2 manja je..
7-hasil nya selepas gulungan pertama tadi..
8-nie gulungan tuk kali kedua..proses yg sama macam gulungan pertama tadi..sama je step nya..
9-hasil gulungan kali kedua..
10-kena potong gulungan nya..tebal nya agak2 jugak..jangan terlalu nipis..nanti kalau nipis..takut bila dah letak inti doh bocor..
11-canai secara memanjang..tak mo gelek kuat2 sangat yea..kita nak gelek doh je..bukan nak gelek tar jalan..
12-dah gelek..kita letak inti..jangan banyak2..takut nanti bila goreng..pommm pecah..dah tak cantik..ayokkkk tak tahu..
13-siap dah satu karipap pusing2..yang nie sue klim tangan..kalau orang order sue guna acuan..sebab tak lalu nak klim tangan kalau order masuk beratus2 biji karipap..mau bengkak jari..

## Rehatkan selama 1-2 jam atau dimasukkan dalam peti sejuk.
### Goreng dengan api yang sederhana.

** (petua dari blog Kak Sheila@spicesjourney.blogspot.my)

Untuk menggoreng karipap ni, panaskan minyak biar betul-betul panas dengan api yang sedang2 tapi jangan terlalu kecil sangat takut karipap ni menyerap minyak jadi nya pandai-pandai tukang masak lah ya, goreng biar keperangan gitu baru lah di angkat dan tos kan...


yg ni nak buat frozen.. tp klu boleh...lain kali kena kawal api ye.. ni sebab kalam kabut tadi..hihi

taraaa... jom makannnn...

Comments

Popular posts

APAM PISANG GEBU

  Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.  Petang semalam lyza cuba rajinkan diri buat apam pisang kukus yang mmg sedap.. sesuai sangat untuk minum petang. Tertarik dengan apam pisang kukus yang kak Azita buat hari tu.. nampak gebu dan montok jerrr.. Kebetulan ada beberapa ulas pisang lagi yang tak di usik. Terus lyza terfikir nak buat apam pisang kukus ni.. cara2 nya pon sgt mudah.. dan yg paling best sekali... apam pisang ni mmg gebu gebasss, lembut dan moist giteww. Seriously... i likeeee... anak2 pon suka.. insyallah bolehla buat lg lepas ni..8) Terima kasih pada   Kak Azita Zain  dan  Naz@CuteOven  berkongsi resepi ni.. lyza panjangkan resepinya kat sini pula ya.   Resepinya ada di bawah ni ye.. Selamat mencuba.. APAM PISANG GEBU Sumber:  Naz@Cute Oven, Small Kitchen dan  Azita Zain@Lestari kehidupanku) Bahan-bahan : 8 biji pisang emas / 6 biji pisang berangan  4 biji telur A 1 cawan gula 3/4 cawan minyak jagung / minyak masak / me

PORTUGIS TART

Assalammualaikum dan selamat sejahtera..  Hari ni saje je nak tayang Portugis tart yang baru lyza buat pada Ahad lepas. Atas permintaan anak lyza yang mmg suka makan portugis tart ni. Kesian jugak...ari2 dok tanya bila ibu nak buat Portugis Tart nie. Memandangkan dah lama x buat portugis tart ni....zzzzzzzzzzz....malasnya nak buat...hihi.. Ok...x pe. Lyza cuba "merajinkan" diri..pagi2 lepas bfast...terus singgah kedai bakery...mencari bahan2 untuk buat pastry.  Alhamdulillah.. dapatlah makan portugis tart ni.. wah.. anak2 lyza suka sgt. Insyallah..boleh buat lagi pas nie.. Jom layan pic kat bawah nie.. PORTUGIS  TART @ PORTUGUESE EGG TART Bahan Untuk Flaky pastry :  Bahan A 500g  Tepung gandum 250ml  Air 35g  Butter/marjerin 6g  Garam 15g Gula castor Bahan B 300g  Pastry Margarine Untuk buat crust : 1. Campurkan semua bahan A ke dalam mangkuk mixer dan pukul selama 5 minit atau sehingga doh menjadi lembut. 2. T

Muruku meletoppsss

Assalammualaikum semua.. Semalam datang mood rajin pulak dan bermulalah operasi nak buat muruku meletops ni...satu adunan muruku ni boleh dapat banyak tau...rasanya 4 balang besar. Seisi keluarga dapat makan muruku ni puas2.. Tp letihnyaaa...alahaiii.. setelah seharian bersilat kat dapur. Hmmm...hasilnya pula memang berbaloi-baloi.. Resepi muruku meletops ni...lyza salin dari Facebook Chef Zubaidah Che Pa . Tq chef sebab sudi berkongsi resepi muruku yang mmg meletopsss ni.. dan sememangnya rangup dan sedap.. Krup..krap..krup..krap....mengunyah sambil tengok TV...sedar2 je dah satu balang abis..ngunyah mmg tak berhenti.. pic acuan muruku...amik dari google.. gunakan acuan 4 penjuru. MURUKU MELETUP SUMBER : CHEF ZUBAIDAH CHE PA (FB) BAHAN2 250gm Marjerin - cairkan dan sejukkan 1 bungkus @ 500g Tepung Kacang kuda 2 bungkus @  500g + 500g Tepung pulut 2 biji Telur 30gm Jemuju/lemuju - disangai dulu dan kisar halus 3 sudu besar Serbu

Roti sosej

Assalammualaikum.. Salam sejahtera buat semua. Kali ni lyza saja nak share pics roti sosej yg lyza buat ari sabtu lepas. Jom kali ni kita meroti pulakkk...hihi. Mudah dan sedap. Lebih sedap kalu di makan panas2.. Request dari anak2..kebetulan ada sosej dlm peti sejuk. Resepi roti ni pula... mmg ada dlm simpanan lyza..memang berbaloi2..tak payah nak beli kat luar. Doh yang dihasilkan ada dlm 26 biji setelah ditimbang - 40g setiap doh. Klu x larat..doh yang telah siap diuli dan ditimbang tadi bolehlah disimpan dlm peti sejuk (bahagian beku). Klu nak guna barula keluarkan dan biarkan doh roti kembali lembut (suhu bilik)..pastu bolehla ulikan balik. Jom layannnn...8) Cara2 membalut & memotong. . Ambil sedikit doh yg telah diperap. Canaikan leper dan dibalut pada sebatang sosej. Biarkan ada lebihan doh pada sebelah bahagian sosej tadi. Ambil pisau dan hiris sosej seperti bentuk sikat. Bentukkan roti seperti di atas dan  sebelum taburkan sedikit mixed vegetable.... (

AGAR-AGAR SANTAN PANDAN

Assalammualaikum dan salam sejahtera... Hari ini lyza buat agar-agar santan pandan untuk pencuci mulut... salah satu agar2 yang memang tetap manjadi kegemaran anak2 selain agar2 santan gula melaka. Kalau buat je... kejap je dah licin. Memandangkan cuaca panas kat KL sekarang ni.. mmg menu nila selalu teringat2 kt kepala... hehe.  Makan pula sejuk2... perghhh...memang nyaman  je... masuk ke tekak. Ia juga mudah dan cepat disediakan. Selamat mencuba...8) AGAR - AGAR SANTAN PANDAN (sumber :  Mamadee's Kitchen ) Bahan-bahan: 20gm agar-agar tali 1 1/2 cawan gula pasir 1 cawan air pandan (guna air 1 cawan dan dikisar bersama2 daun pandan dan ditapis - lyza guna 5 helai daun pandan) 1 sudu teh pewarna hijau epal 4 cawan air  2 cawan Santan (lyza guna 200 ml santan kotak+ 1 cawan air) 1 biji telur dipukul dengan santan tadi secubit garam (optional) Cara Penyediaan: Masak agar2, gula, 4 cawan air dan 1 cawan air daun pandan  k

Potato Fritters @ Cucur Kentang

Assalammualaikum dan salam sejahtera..  Sebenarnya dah lama nak mencuba Potato Fritters @Cucur kentang yang telah menjadi semakin popular di FB baru2 ni.. Ramai kwn2 blogger dah pon mencuba resepi Potato Fritters@Cucur kentang ni.. antaranya Kak Ina KL, Kak Yati (sinar kehidupanku) . Mmg rugi sape tak cuba.. tengok pon dah terliur.. Bahan2 penyediaannya pon sgt mudah, mmg cepat dan yang paling penting sedappp... Resepi ini dikongsikan oleh Noraida Durani ...mmg kreatif... rasanya sama macam kuih cucur. Terima kasih pada tuan empunya atas resepi ni..mmg terbaikkk... lyza mintak izin ye share di sini dan untuk rujukan akan datang.  Untuk penyediaannya.. adunan hendaklah dibuat leper ye...supaya adunan cepat masak dan rangup luar dan dalam. Kalau tebal.. ia hanya akan garing di luar dan tak berapa masak di dalam. ~  Selamat mencuba...  ~ Satukan semua bahan2 dan digaul rata.  Tunggu hingga minyak betul2 panas...barulah sudukan adunan .. POTATO FRITT

Agar-agar Gula Melaka lagi...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni lyza nak kongsikan resepi agar2 santan gula melaka yg sangat senang dan semestinya sedap...mmg x pena jemu2. Rasanya dh byk kali lyza buat agar2 santan gula melaka ni...siaran ulang tayang ye..hihi.. Untuk hasilkan agar2 ni mesti ikut teknik yg betul ye...barulah nampak lapisan santan tu. Lyza mmg suka guna resepi ni..dari blog kak yatie@Sinar kehidupanku dan Naz@Cute Oven. Lyza c n p dari rumah kak yatie.. Kalau nak lebih menarik.. boleh gunakan acuan yg lebih kecil.. maaf ye..lyza x rajin..sebab nak cepat dan x sabar nak makan agar2 yg mmg feberet den nie..8)  Agar2 Santan Gula Melaka Source :  http://yatiememories.blogspot.my Bahan-bahan : 1 paket serbuk agar-agar 10 gm -  (lyza guna agar2 tali (strips) 20gm)   1 liter air (4 cawan)  1 ketul gula melaka (lebih kurang 200 gm)  1/4 cwn gula pasir  250 ml santan pekat (Yatie guna 100 ml santan pekat kara dan selebihnya tambahkan air) - (ly

APAM MAWAR

Assalammualaikum.. Pertama kali tengok APAM MAWAR ni.. terus jatuh cinta. Banyaknya munga2... suka sangat. Resepinya lyza dapat dari blog Kak Wan@ResipiCitarasawan (antara blogger yg mmg pemes ye). Terima kasih Kak Wan.. resipi ni lyza salin di sini untuk rujukan ye. Kalau ada waktu terluang nnt mungkin lyza akan buat percubaan yang kedua pula...  yang penting mestila ada tukang makan!  Okla... Selamat mencuba... APAM MAWAR Sumber  :   ResipiCitarasawan Bahan-bahan : 250  gm   tepung gandum  1/4  sudu teh   baking powder 150  gm   gula kastor 2  biji   telur A 1/2  sudu teh Ovallet 200  ml  susu cair (lyza gunakan susu segar) 50  ml  minyak masak 1/4  sudu teh  garam Pewarna & perisa yang disukai Acuan Mawar  -  gris dengan sedikit minyak Cara Penyediaan : 1. Ayakkan tepung gandum, garam dan baking powder. 2. Pukul telur, gula dan ovallet sehingga putih dan gebu.  Masukkan tepung berselang-seli dengan susu

AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA

Assalammualaikum dan selamat pagi semua....  Hari ni lyza nak kongsikan resepi agar2 santan gula melaka yg lemak berkrim ni..mmg lyza suka sgt agar2 ni..tambah2 lg cuaca yg semakin panas kat KL nie.. Kali ni lyza cuba resepi dari naz@ovenkecil . Ramai jugak kwn2 blogger dah mencuba resepi agar2 ni..antaranya Kak Yatie@"Sinar Kehidupanku"  dan Hana@(hanamemories) . Mmg senang sgt.. dan yummy..kejap je dah licin.  AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA Sumber : Naz@CuteOven Bahan-Bahan Bahan A 4 cawan air 250gm gula melaka - cincang sedikit gula pasir (jika perlu) 1 helai daun pandan (disimpul) Bahan B 10gm atau 11g serbuk agar-agar Bahan C 1 cawan santan @ satu kotak kecil santan KARA [200g] ( lyza gunakan 1 cawan air + satu kotak santan KARA [200g]) .  1 biji telur secubit garam   Cara-Cara Masak bahan A hingga gula larut dan tapiskan. Masak semula bahan A dan masukkan  bahan B hingga agar-agar laru

Kek Pisang Lembut dan sedap..

  Assalamualaikum... Semalam misi menghabiskan baki pisang kat rumah.. Sesiapa yang ada pisang lebih-lebih tu boleh la buat kek pisang ni, memang senang, lembut dan sedap!! Resepi ni asalnya dari Selera Sakura .  Kak Azlita Masam Manis pon dh mencubanya.. Kek pisang ni mmg lembut dan moist je.. Thanks ye.. kongsikan kek pisang yg mmg mudah dan sedap ni.. Lyza simpan resepi ni untuk rujukan dan menambah koleksi kek pisang yang ada..8) So, jom tengok resepinya: Resepi: Selera Sakura Bahan-bahan: 4 biji telur gred A 8 biji pisang emas (7 biji dilecek, sebiji untuk hiasan) 1 cawan gula kastor 2 cawan tepung gandum 3/4 cawan butter (cairkan) @ minyak jagung 1 sudu teh baking powder 1 sudu teh soda bikarbonat 1 sudu teh esen pisang sedikit garam Cara-cara membuatnya:  Panaskan oven pada suhu 170 C. Griskan loyang 8” dengan sedikit mentega dan alas guna baking paper. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Kete