Monday, January 10, 2011

Kek Kukus Sandwich Lapis Jem

Assalammualaikum dan selamat sejahtera semua..Rasanya belum terlambat utk lyza ucapkan Selamat Tahun Baru 2011 kepada rakan2 dan pengunjung blog lyza yang x seberapa ni..maaf ye sebab dah lama x bersiaran..

Hari ni sempatla lyza buat kek kukus untuk minum petang. Resepi ni kepunyaan Chef Zubaidah (dari buku steamed cake)..tgk gambar kek tu je dah tertarik....alhamdulillah sedap gak kek ni..lembut je..ala2 mcm kek roll gitu..heroku yg kecik pon suka sgt kek ni..lebih2 lagi ada jem..laju jerr..

Okla..Jom layan pic kat bawah ni..



BAHAN2



3 biji Telor B


1 tsp Ovalet

30g Air

100g Gula Kastor (lyza letak 90g je)


100g Tepung naik sendiri (lyza guna tepung berserbuk penaik BlueKey)


20g Susu Tepung (diayak)


30g Minyak (lyza guna minyak Jagung)


1 tsp Coklat emulco

 HIASAN


Jem secukupnya (lyza gunakan jem strawberry)




CARA2 MEMBUATNYA :


1. Panaskan air kukusan. 

2. Pukul Telor, gula dan ovalet sehingga putih dan pekat.(Speed laju).

3. Masukkan tepung dan Susu tepung kedalam adunan dan pukul lagi hingga sebati.

4. Akhir sekali masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati juga.

5. Ambil 2 sudu adunan dan warnakan dengan Coklat emulco (untuk lorek atas adunan kek).

6. Tuangkan adunan ke dalam acuan 9" x 9" x 3" segi empat yang telah dialaskan dengan kertas minyak dan paipkan adunan Coklat sepanjang kek dan tarik lorekkan dgn lidi untuk membuat marbel.

7. Tutupkan acuan dengan aluminum foil.


8. Kukus selama 20 minit dengan api sederhana sehingga masak.





9. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu. Keluarkan kek dari acuan dan sapukan Jem (bahagian yang tak berlorek).

10. Potongkan 2 bahagian dan tindihkan keatas kek.






 SELAMAT MENCUBA....8-)

















10 comments:

Nieza said...

salam lyza...wah best kek kukus ni...nampak gebus ni sure sedap ni...bolehlah mencuba nanti..:)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

cantik dan ringan kan kek ni...

Yatie said...

Salam Lyza,
Cantiknya kek kukus lapis jem ni....akak mmng suka kek atau kuih yg kukus2....tak sabar rasanya nak buat....cun betullah kek Lyza..tq berkongsi resepi..petang ni nak buatlah....hehehe..

Lyza said...

lyza to nieza

Wsalam nieza..alhamdulillah sedap kek ni..nieza..lihla cuba nnt..

Lyza said...

lyza to Nazrah

A'ah..nazrah..tula mmg ringan nk potong pon senang..

Lyza said...

Wsalam Kak Atie..
Ala segannya akak puji..klu kak atie wat lagi cun agaknya..hehe..lih cuba..kek ni mmg ringgan n gebu..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Cantik dan nampak sedap, minta izin nak cuba resipi ya.

Lyza said...

lyza to paty's kitchen
Boleh silakan..tq ye..

Just A Cake said...

kek ni mmg sedap.. jun dpt resepi ni kat blog lain... tp sama je resepinya... tp kan kenapa jun kukus.. sisik ikan kat atas kek tu ke tengah... mcm marble kek plak... xjd sisik ikan.. :-(

Lyza said...

Yeke jun? Maksud jun..lorek atas kek tu ye? Dlm resepi tu liza letak 1 tsp coklat emulco..x de lak lorek coklat tu mengembang..teknik mengukus pon ada caranya..make sure air kukus betul2 mendidih. Tutpkan foil atas kek tu semasa mengukus jd air x menitik masuk ke dlm kek..mayb jun kene cuba lagi jgn give up ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...