Friday, January 21, 2011

KUIH LAPIS PELANGI


Assammualaikum dan Selamat sejahtera semua.. Semoga semua berada di dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya..Petang semlm tergerak nak mencuba kek lapis ni..ramai rakan2 blogger dh mencuba Talam lapis koko..mmg berseri2 tgk..pada mulanya nak jugak cuba wat Talam lapis koko..tp malangnya stok koko lak abis..hehe..

Resepi Kuih Lapis Pelangi ni lyza copy dari umah Kak Yatie (..::~**SINAR KEHIDUPANKU**~::..) yg mmg berkenal dgn Kuih Talam, kuih lapis & etc. Semuanya nampak sedap..Terima kasih kak yatie kerana sudi kongsi bersama resepi Kuih lapis ni yang mmg antara kuih kegemaran lyza dari kecik. Sekarang bile dh berjaya membuat kuih nie..rasa nak melompat je..yahoo..hehe..suka2x..


(Sumber : Kak Yatie - http://yatiememories.blogspot.com/ )



Bahan-bahan


1 1/2 cawan tepung gandum


1 1/2 tepung beras


1/2 cawan tepung ubi


1 1/2 cawan gula pasir


8 cawan santan sederhana pekat (1 1/2 biji kelapa parut)


1 sudu kecil garam


pewarna merah, hijau, putih, kuning


Cara Penyediaan


1. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.

2. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.

3. Masukkan pewarna ke dlm setiap bahagian.


4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan dan kukus loyang sebentar....nak lagi selamat alas loyang dngn plastik.

5. Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.


6. Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.


7. Lapiskan warna hijau dan kukus selama 5 minit dan di ikuti warna putih.


8. Lapiskan adunan berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).


9. Setelah masak, angkat dan sejukkan selama 2 jam. (Pastikan kuih betul2 sejuk barulah di potong dengan menggunakan pisau plastik/ pisau potong kek).



Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...