Wednesday, March 23, 2011

Kek Alunan Kasih

Assalammualaikum semua..dan selamat sejahtera semua.. 

Hari ni lyza nk berkongsi resepi Kek Alunan Kasih yg dah semakin popular skrg ni..ramai rakan2 blogger yg dh mencubanya..mmg terpegun tgk hasil tgn Kak Am, Kak Yatie (Sinar Kehidupan), Kak Nor, Kak Dayang DJ, Kak Zana, Kak Ayu, Kak Nur, Izzah Muffin dan ramai lagi..semuanya cantek2..ni yang terpanggil nak mencubanya pula..hehe 

Kek Alunan Kasih ni lyza wat last week utk dibawa blk ke kg halaman suami di Muar, Johor baru2 ni. Kebetulan ada majlis bacaan yassin di sana.  Resepi ni..lyza c & p dari blog Kak Am (Terima kasih pada Kak Am dan Puan Mastura Yasak yg sudi berkongsi resepi ni..Alhamdulillah mak mertua pon suka kek ni. Sukanyeee..wajib buat lagi nie...8-)



 KEK ALUNAN KASIH
(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})


BAHANNYA

5 Biji Telur
1 ½ cwn Planta atau (250g) - akak ltk 250g butter
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je) - akak pun kurangkan
1 sudu kecil baking powder atau 3 sk (sudu kfc)
½ cwn susu cair**
1 sudu kecil esen vanilla (boleh guna perasa lain juga)
*Serbuk koko (secukupnya)
*Pewarna (ikut citarasa masing2)
*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.


Cara2:

1. Pukul planta dan gula smpai kembang.

2. Masukkan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang.

3. Masukkan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit.

4. Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau. (lyza wat 3 kaler hijau, pink & kuning).

5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..

6. Masukkan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..

7. Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td tertarik)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…

8. Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2… 

Pengalaman sendiri :

Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita me- lapis & meratakan adunan tersebut serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.


16 comments:

ilahjy said...

salam tuan rumahhh
kak dtg nak tumpang sepiring .. heheh dah sampai pun kat rumah lyza alunan ni..mmg sedap..adik2 ipar kak suka..bawa balik melaka hari tu pestime buat..

K.Nor said...

cantik! tak rugi mencubanya kan lyza :)

Lyza said...

Wsalam Kak ilah..alamak dh abisla kak..nnt lyza wat lg ye..mmg sedapkan kak ilah..lyza pon baru 1st time buat..

Lyza said...

Tima kasih Kak Nor..adoii segannya ngan Kak Nor..rasanya kek akak buat lg cantik2..8-)

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Lyza, ni pun baru nak singgah pas 3 bulan merantor. Wah cantik kek ni Yong, camner rasa dia? Yong Lyza, akak ada projek ni nak minta Lyza buat. Email akak kat hellibra2@hotmail.com ya. Tima kasih!

Ayu said...

Assalam lyza,
windu betul akak tau..
sekali bersiaran, tayang kek alunan kasih ni..nampak lembutttt betul...sedap nikan..
oh hubby orang muar ya..muar kat mana tu?..my parents punya kampung pun asal dari muar juga..

Lyza said...

wsalam kak halima..bestnya akak merantau mcm2 pergalaman akak dpt kan.. insyallah nnt lyza email akak ye..

Lyza said...

wsalam kak ayu..
lyza pon windu gk..sedap gk kek alunan kasih ni..mmg moist kan..

A'ah kak..yeke? huby lyza org muo..kg kt Sg Sudah, mukim sg balang..

Wanieyra said...

cantiknya..ira pun dah try

Nieza said...

Cantik!...nieza pun dah buat dulu sedap cicah ngan kopi panas ni..hehe

Sharifah Nadzarah said...

assalam lyza..salam kunjung balas wah cantik kek awk....senang2 singgah la lagi yer..

Lyza said...

Ira : Biasa2 je..ira pon apa kurangnya..

Nieza : Nieza buat pon cantek gk..cuma lyza je tertinggal bas..lambat nk mencubanya..hehe

Sharifah : Wsalam..sharifah buat pon cantek gk..insyallah nnt lyza intai dapo sharifah lg ye..

mala said...

mala pun dah buat kek ni. bestkan, cantik jugak!

Lyza said...

ha'ah..baru lyza perasan..mala dh buat dulu..sedap n lain dr yg lain paten dia..org empunya resepi mmg kreatif kan..

AZLINA said...

Assalamualaikum Lyza,cantiknye kek alunan kasih ni..tengok gebu sgt rupa dia,bila la giliran akak nak buat kek nie.. :)

Lyza said...

wa'alaikumsalam kak lina..kek ni mmg gebu..pasni kak lihla cuba wat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...