Wednesday, November 9, 2011

Maruku..

Assalammualaikum dan salam sejahtera.. semua rakan2 blogger. Baru hari ni berkesempatan nk kuarkan N3 yg dh berkurun2..klu penyakit "M" dtg.. mood pon x de..nk tulis pon x tau nk mula cam mana..ish3x..

Hari ni lyza nk berkongsi resepi jajan yg wajib ada klu musim raya..raya haji yg pon mesti nk buat..buat kunyah2 sambil tgk tv..best ni..tp jgn terlampau byk kunyah ye..nnt rasa mual pulak..sebab makanan ni berminyak.

Jom layan maruku yg lyza baru buat baru2 ni..resepi ni lyza dpt dari mak lyza kt jb. Insyallah mesti jadik punya..8-)

Bahan-bahan 

250g tepung maruku (brand apa2 pon boleh)
140g tepung ubi
1 sudu besar serbuk Kari daging/ayam
2-3 sudu besar bijan
1/2 sudu besar marjerin
1/2 cawan Santan (lyza guna santan kotak)
1/2 cawan Air
1 biji Telor
Garam, gula dan perasa secukupnya
2 - 3 tangkai daun kari
Minyak utk menggoreng


Bahan kisar
4 ulas Bawang putih 
1 biji Bawang besar
Segenggam Udang kering (rendam dulu baru dikisar)
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar Jintan putih


Cara2
1. Satukan Tepung maruku, tepung ubi dan  serbuk kari kedlm bekas. ketepikan sebentar.

2. Masukkan bawang putih, bawang besar, udang kering, jintan putih, biji ketumbar dan air kedlm blender dan kisarkan hingga sebati.


3. Campurkan bahan2 kisar tadi ke dlm bekas tepung.


4. Masukkan telor dan santan dan ke dlm adunan dan ulikan sehingga sebati dan lembut.


5. Akhir sekali, masukkan Marjerin dan bijan. Ulikan hingga sebati. (klu adunan cair lih masukkan sedikit tepung ubi).


6. Panaskan minyak. Masukkan sedikit doh ke dlm acuan maruku dan paipkan ke dlm minyak yg telah panas. 


7. Buat pusingan sebanyak 3 kali shj (klu terlebih pusing nnt maruku jadi berpintal2 dan tebal tentu lambat masak).


8. Gunakan api sederhana. Terbalikkan maruku yg kekuningan. (hati2 selepas 3 atau 4 gorengan..api hendaklah dikecikkan sebab minyak akan semakin panas dan muruku cepat hitam).

9. Setelah maruku hampir masak, masukkan beberapa helai daun kari ke dlm kuali. (Jgn terlalu lama nnt maruku jadi kehitaman dan pahit).

10. Kemudian angkat dan toskan minyak.

* Gunakan cawan matriks ye.
Acuan maruku yg digunakan..


"SELAMAT MENCUBA.."
  

8 comments:

Nieza said...

Assalam lyza, apa khabar? lama juga saya tak singgah sini...sedap maruku tu...lum pernah buat sendiri lagi mkn jer pernah..hehe

mala said...

lamanya tak nmpk ;-)

Lyza said...

lyza to nieza
wsalam nieza..
samala kita..lama x jenguk dapo kwn2..buat kunyah2 je sambil tgk tv..hehe

lyza to mala
hii malaaa..lama x borakkan?

kzai said...

salam lyza..lama x dengar berita..wah pandai wat muruku..sedap tu wat sendiri

kak ina kl said...

salam ziarah...wah terbaik aaa...akak ada gak acuan muruku lama..akak beli lama dah tapi malas nak buat aa

wah best aa dah bisnes macam-macam..tahniah

AZLINA said...

Assalamualaikum Lyza...Hrp Lyza sihat2 hendaknya.Wahhh, ada muruku la! Dulu2 kalau time raya emak akak rajin buat muruku sampai 2-3 jenis, tp sekarang ni kita main beli je. Memang sedap ni kalau kudap2 time tengok tv..

Sukanya tengok tempahan2 kat bwh tu, banyak bebenorrr..cantik2 semuanya, tahniah yea Lyza & semoga lebih sukses.. :)

Lyza said...

lyza to kzai
tula kzai..buat sendiri lg berbaloi2..

lyza to Kak ina
saje je kak..nk cuba2 wat sendiri..tq kak ina..alhamdulillah.

lyza to Azlina
wsalam Kak lina..alhamdulillah sihat walafiat. Tula klu terasa rajin je baru nk buat..tq kak lina..hrp kak lina pon berjaya ye.

Anonymous said...

Salam perkenalan
-Ruziatul Adibah Adnan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...