Friday, July 27, 2012

Kuih Jepun

Assalammualaikum dan selamat pagi semua..lama x update N3..lyza x menghilang..cuma x berkesempatan nk upload pic. Walaupon jrg update N3..kekdg ada jugak lyza mengintai kwn2 blogger..cuma x sempat nk tinggalkan komen. Harap kwn2 x berkecil hati ye.

Alhamdulilah genaplah 7 hari kita berpuasa. Baru hari ni lyza sempat tunjukkan antara juadah berbuka. Ada jugak lyza nk tunjukkan pic lauk pauk..tp kdg2 tu..belum sempat nk "posing''kan lauk yg baru dimasak..suami n anak dh x sabar2 nk mkn..kesian pulakkan..

Hari ni lyza nk tunjukkan kuih jepun..sumber dari http://myresipi.com kh267tm.. resepinya lyza c n p dan bolehla rujuk sini ..ramai yg letak kaler kuning tp lyza ubahkan sikit gunakan kaler hijau..dan intinya pula kelapa.

Selamat mencuba...dan selamat berbuka puasa...
 

Sumber dari  http://myresipi.com kh267tm

Bahan-bahan (dpt dlm 30 lebih..akak guna acuan kecil (g/pusat 2") 

 

Bahan2 A

500gm tepung gandum
40gm mentega
2 sdt penuh instant yeast **
1 sdt gula pasir **
1-2 sdm air suam **
(campurkan bahan ** gaul rata..biarkan sekejap...hingga berbuih & mengembang)

Bahan2 B
 
3 biji telur
510ml santan (dari 1/2 kelapa)..panaskan hingga naik wap aje...sejukkan
1sdt potas (boleh gantikan dgn 1/2 sdt baking soda + 1/2 sdt baking powder)
160gm gula halus
1/2 sdt garam 
sedikit pewarna kuning
sedikit esen vanilla (klu suka) 
 

Bahan2 inti
 
500gm kacang merah * 
(se elok nye direndam 3-4 jam supaya cpt empuk)
gula pasir (4 senduk lauk yg kecil) *
(boleh ditambah...ikut selera memasing)
3 helai pandan (disiat & simpulkan) *
sedikit garam *


*rebus bahan2 inti sehingga empuk dan jadi paste saperti inti kuih pau...ketepikan (yg bagus inti di buat 1 hari sebelum..) 

Cara-cara

  • Santan dimasak hingga mendidih dan sejukkan.
  • telur dan gula dipukul hingga hancur kemudian masukkan santan, yeast, garam, dan potas / bsoda & bp..gaul rata.
  • masukkan adunan tadi kedlm bekas yg berisi tepung (Bahan A)..gaul rata. 

  • blend kan sikit adunan tadi utk mendptkan tekstur yg lebih halus. 
  • Bubohkan sedikit pewarna kuning...kemudian diperap selama 4-5 jam  
  • lengserkan sedikit minyak dgn menggunakan tisu dapur ke permukaan kuali leper (syarat jer..) susunkan acuan diatas kuali... 
  • sebelum tu sapukan mentega pd acuan..letakkan adunan 1 sudu besar kemudian bubohkan inti kacang tadi..masak dgn api yg perlahan supaya tk hangus..  

  • klau nk tau bila boleh terbalikkan...tolak skit acuan tu..klau dah tk melekat makna nye dah boleh...terbalikkan acuan tu nk cepat supaya adunan yg sebelah atas tu tk tumpah... 
  • terbalikkan acuan tu gunakan penyepit sbb besi tu panas...klau dah pro tk pe..hehehe  

  • klau yg sebelah lagi tu dah masak...kluarkan dari acuan..sapukan sedikit mentega diatas nye...boleh la disantap... :)

4 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

suka juga kuih jepun ni tapi jarang beli sebab intinya selalu sikit beno, buat sndiri boleh letak inti byk2 kan..

Balqis Nazid said...

salam... wah sedapnya...
puasa-puasa nampak apapun sedap, lagi2 kuih Jepun ni..

Lyza said...

Lyza to sari yusa
Betul tu sari..klu buat sendiri berbaloi2..

Lyza to Balqis
Wsalam balqis..tula kdg tu mkn kuih je dh kenyang..nasi pon dh x pandang lg..simpan buat sahur je..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Selamat hari Raya dan Maaf Zahir Batin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...