Thursday, April 14, 2011

Puding Roti Marble/Pelangi Kukus

Assalammualaikum...dan selamat sejahtera. Maaf ye sebab lama menyepi..dapo pon dh lama x berasap sebenarnya..semuanya gara2 penyakit "M" ni...mmm susah betul nk lawan..hehe..

Alhamdulillah..ptg semlm sempatla lyza buat Puding Roti Marbel ni..Cuaca kt KL sekrg ni panas..tekak asyik2 kering jerr.. mmg sesuai sgt klu ada puding ke atau agar2 utk pencuci mulut..




PUDING ROTI MARBEL / PELANGI KUKUS 
(Sumber : kak fida@myresipi.com)


Bahan-bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )

12 keping roti putih - disiat2

2 cawan susu sejat/susu segar (atau campuran kedua2 susu)

4 sb susu manis

1/2 cawan gula halus (boleh kurangkan)

2 biji telur

3 sb tepung jagung

2 sb mentega/majerin

1 sk esen vanilla

1/4 sk garam

100 g choc. cair / 3 sb serbuk koko (utk corak marble)

pewarna merah,kuning,hijau (utk corak pelangi)


Cara-cara


1. Satukan kesemua bahan2 kecuali choc dan pewarna di dalam mangkuk. 





2. Kisar bahan2 tadi hingga halus. 



3. Bahagi adunan kpd 2 bahagian dan bubuh choc pd 1 bahagian. Marblekan adunan berselang-seli warna di dalam loyang yg telah digris keliling. 




4. Kukus puding hingga masak selama 30-35 min. 

5. Biarkan puding sejuk di dalam loyang.









6. Potong dan sajikan. 








 # puding ni adunannye cair jadi utk memarblekannye...guna senduk kecil atau sudu besar dan selang-selikan adunan dr tengah loyang hingga habis...tak perlu meratakan adunan sbb adunan yg cair akan merebak sendiri ketepi loyang kemudian baru dilorekkan jika suka....slmt mencube yer.. :)
 

4 comments:

Sheila Shafeareen said...

Salam mmg npk sunggu sdp...boleh buat utk jamuan puding ni ye...nak sikit buat rasa hehe

ilahjy said...

salam.. rindu ker.. bz la tu dah lama tak jenjalan umah kak.. t,kasih krn bg step by step buat puding roti kukus tu. memula kak masuk dapo kwn kita tapi tak leh copy la pulak.. dia set mmg mcm tu agaknya semua resepi dia tak leh copy..atau kak tak pandai kot.. hehehe

Lyza said...

lyza to shaila
wsalam sheila..
bolehhhh..jomla dtg cni..sambil minum kopi panas..yum3x

lyza to kak ilahjy
wsalam kak ilah..rindula x sempat nk jenjln kt umah akak..rajin kak ilah masak. Copy kt cni pon lih..mmg ada blog x lih nk c n p kot..

Ayu said...

Assalam lyza, hari tu ada juga nampak kat rumah akma, wah macam best gitu recipe ni..bolehlah dicuba lain nanti..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...