Saturday, April 16, 2011

Pulut Kuning utk Besday Mr huby..

Assalammualaikum semua. Semalam 15 April.. besday Mr huby. Untuk sambutan tahun ni.. lyza mmg niat buatkan pulut kuning je utk menggantikan kek.  Hiasan pon ala kadar je. Anak2 pulak suka hiasan yg simple je..senang nk potong katanya.

Resepi pulut kuning ni lyza dpt dari blog orglain sebenarnya dan telah diubah suai..tp x ingat dari blog sape..mintak halalkan ye. Resepinya lyza tepekkan kt cni utk bahan rujukan.

Resepi rendang tu pula..lyza copy dari mak lyza. Mmg tgk byk sgt rencah tp mmg puashati. Air tangan mak..masak apa pon tetap sedap. Apa2 pon jom layan pic kt bwh ni..8-) 

 PULUT KUNING

Bahan-Bahan:


1 kg beras pulut
jus kunyit (dari perahan kunyit yg ditumbuk) (Lyza letak 2 sudu besar serbuk kunyit Adabi)
beberapa keping asam keping(lyza letak 2 keping)
2 helai daun pandan (disiat) 
1 helai daun pisang (untuk melapik pengukus)

1 biji kelapa..perahkan [3 cawan santan pekat]
Sedikit garam 
1 sudu besar gula

# basuh beras pulut dan rendam bersama serbuk kunyit, asam keping dan air kelapa selama 4-5 jam.

# asam keping dan air kelapa juga pula bertujuan supaya pulut yg dikukus nampak cantik dan berkilat.


Cara2:

1) Rendamkan beras pulut dengan asam keping dan larutan kunyit selama 4-5 jam untuk mendapatkan warna kuning. [sekali sekala gaulkan bahan ini supaya beras pulut ini rata warna kuningnya].

2) Sesekali gaulkan, agar kunyit bercampur rata.

3) Panaskan air di dalam periuk kukusan sehingga mendidih, masukkan daun pandan yang telah disiat-siat, lapik bekas pengukus pulut dengan daun pisang yang dilubang-lubangkan agar wap dapat menembusi pulut.

4) Toskan pulut dan letakkan ke dalam kukusan yang telah  dilapikkan daun pisang tetapi jangan dipadatkan.

5) Cucukkan dengan batang sudip kayu agar pulut tidak menutupi lubang kukusan dan kukus sehingga ia masak selama 20-30 minit.

6) Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk besar. 

7) Gaulkan  bersama dengan santan yg telah digaulkan dgn garam dan gula. 

8) kukus sekali lagi pulut selama 20 - 30 minit atau hingga elok masak.

9) Bila telah naik wap, tutup api dapur dan tekan pulut dalam acuan [jika mahukan pulut berbentuk] 

10) Hidangkan pulut dengan rendang , kari, serunding atau gulai ayam/ayam.



Petua Memasak Pulut Kuning

Rendamkan pulut semalaman agar elok kembangnya. Campurkan beberapa keping asam gelugur atau air kelapa, agar pulut kelihatan berkilat setelah dimasak.

Untuk mengelak pulut cepat basi, perah santan menggunakan air suam. Kemudian panaskan santan dengan garam. Tetapi jangan sampai mendidih.

Didih kukusan terlebih dahulu. Untuk mendapatkan pulut yang wangi, siat-siatkan daun pandan sebelum tanak atau mengukus.

Gaulkan santan dengan pulut ketika pulut masih panas, agar tidak melekat.


 


Untuk Rendang Ayam

1 ekor Ayam (dipotong 14)
2/3 biji Bawang besar
4 biji Bawang putih
1/2 inci Halia
3 batang Serai
1/2 inci Lengkuas
1/2 cawan atau 5 sudu besar Cili kisar
2 sudu besar Jintan Manis - disangai
2 sudu besar Jintan putih -disangai
2 sudu besar Ketumbar - disangai
Daun kunyit
Daun limau purut
Santan (1 biji kelapa)
2/3 sudu besar Kerisik
2 sudu besar pes rendang
4/5 sudu besar Rempah Kari daging/ayam
Garam
Gula
perasa
Gula melaka

Cara-cara :

1.Kisarkan bawang putih, bawang merah, halia, serai dan lengkuas.

2) Jintan manis, jintan putih dan ketumbar digoreng tanpa minyak dan dikisar.

2.Panaskan minyak. Masukkan bahan kisar, pes rendang, rempah kari dan  cili kisar.

3. Masukkan santan. Kacau. Bila kuah sudah terbit minyak,masukkan ayam.

4. Masukkan garam, perasa, gula pasir, gula melaka dan kerisik. 

5. Akhir sekali..masukkan juga daun limau purut dan daun kunyit.

6. Masak dengan api yang sederhana hingga kuahnya pekat dan naik minyak.
Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...